Săptămâna 42 la volanul ID.3 și Megane E-Tech

Octombrie, fiind luna de raportărilor financiare pentru trimestrul III, a declanșat o adevărată isterie a celor ce se agață cu disperare de orice veste ”proastă” din domeniul mobilității electrice, pentru a face predicții sumbre despre o tehnologie mai eficientă și mai curată decât cea utilizată în secolul trecut.

Startul fluviului de dezinformare a fost facilitat de conferința cu analiștii din 18 octombrie, în care echipa Tesla a avertizat că dobânzile actuale constituie o barieră în calea celor ce doresc o mașină nouă, dar nu-și pot permite din cauza costurilor financiare ridicate. In plus, conflictele internaționale generează o stare de incertitudine economică, în care deciziile de achiziție a unor automobile noi sunt împinse pentru mai târziu.

După câteva zile, echipa de conducere de la Porsche sublinia problema dobânzilor mari în Europa. Apoi a venit rândul celor de la Mercedes, a căror afirmație că ”este o luptă crâncenă, într-un climat concurențial brutal în domeniul EV” a fost răstălmăcit în fel și chip.

Amânarea investițiilor în domeniul EV de către producătorii tradiționali americani, a fost deraiată de la cauzele reale tot ca o scădere a cererii de automobile electrice, deși motivele deciziilor erau vizibile în rezultatele financiare catastrofale după șase săptămâni de grevă în domeniul auto în SUA.

Bomboana de pe coliva electro-scepticilor a fost servită de interviurile acordate de executivii VW, care au afirmat că în prezent au un număr redus de comenzi pentru gama EV. Cum altfel ar putea fi pe o piață distorsionată de scutirile de taxe acordate pentru achiziția de automobile de firmă?

Peste 66.9% din înmatriculări au fost facute de firme în luna septembrie (sursa: comunicat KBA), tocmai în luna când subvențiile pentru vehicule electrice de firmă au fost eliminate! Nu era firesc să scadă comenzile, dacă livrările mai mari au fost făcute în perioada ianuarie-august in Germania?

După câteva luni de respiro, piața se va reechilibra și aceiași executivi se vor bate în piept cu succesul programelor de ”restructurare” (a se citi concedieri), în plină desfășurare la VW.

Pornind de la startul discuției, respectiv faptul ca dobânzile ridicate și incertitudinile internaționale duc la amânarea achizițiilor de automobile noi, aceste declarații nu sunt ieșite din comun. Răstălmăcite însă cu titluri ca ”livrările de automobile electrice s-au înjumătățit”, au avut darul să declanșeze isteria bucuroasă a unui segment din media socială, cel îmbibat în vapori de benzină și motorină, pe tema unei iminente prăbușiri a ”viselor electrice”.

Tronând de la mare distanță peste tot haosul generat în mod intenționat în jurul electromobiliătii, mai exact de la salonul auto din Tokio, rebotezat cu ceva care să conțină ”mobilitate” în titlu, a apărut Akio Toyoda, fostul CEO Toyota, arătând cu degetul: ”V-am spus eu, că e prea devreme pentru electrice!?”

Rămânem la opinia noastră, a celor ce utilizam ”electrice” de mai mulți ani și am parcurs milioane de kilometri fără zgomot și fără fum, că nu este prea devreme, ci dimpotrivă prea târziu pentru climat și poluare.

În plus, atunci când mobilitatea electrică este implementată cu cap și coadă, începând cu produse atractive și eficiente, rețele de încărcare extinse și simplu de folosit, la care ar mai fi de dorit un service de calitate, rezultatele financiare dovedesc că rețeta este de succes!

Datele echipei ID.3 și Megane din cadrul proiectului Electromobilitate

În penultima săptămână din octombrie, echipa a parcurs 3.923 km, cu o medie de 15 kWh consumați la 100km.

Cifrele aferente parcursului ne arată, din nou, că Marcel abia a așteptat ca Megane-ul să revină din service și împreună cu fiul sau Cătălin au condus aproape cât toți colegii din echipa mixta franco-germană la un loc.

Marcel – ID.3, Cluj

  • Distanța parcursă: 667 km,
  • Consum mediu: 13.16 kWh/100 km,
  • Încărcări: 101.5 kWh 
  • Cost încărcări: 55 ron

Dacă de luni până joi temperaturile dimineața au fost intre 1 și -1 grad, precondiționarea facând plecarea mult mai plăcută, spre finalul săptămânii și în weekend s-a ajuns la 25 grade. Acest lucru se vede și în imagini, la km apropiați, diferențe de 2 kWh în consum. 

Toamna se mai luptă pentru drepturi încă cel putin pînă la sfârșit de octombrie, lăsănd în urmă peisaje care se cer a fi admirate. Astfel mai amânăm agonia de a alimenta frecvent la gândul ca vremea rece mai scade din autonomia din timpul verii. 

Călin – ID.3, Cluj

  • Distanța parcursă: 350 km, parcurs 50/50 urban/extraurban
  • Consum mediu: 16,4 kWh/100km
  • Încărcări: 48,7 kWh din fotovoltaice

Alex – ID.3, București

  • Distanța parcursă: 892 km
  • Consum mediu: 15,0 kWh/100km

Așa cum v-am informat, în weekend-ul trecut am participat la evenimentul din Sofia, organizat de colegii noștri bulgari. Un super eveniment, din care am învățat câte ceva și sper sa ne fie și nouă de ajutor la viitoarele evenimente.

La Sofia cu colegii Cristi (BV) și Andu (B)

ID.3-ul s-a comportat impecabil pe acest drum și am avut încredere maximă în comportamentul foarte predictibil al SOC bateriei. Drept urmare, am parcurs București – Pravets fără încărcare(100-7%) și Sofia – Ruse fără încărcare (90-6%) și cu AC-ul pornit. În plus, am respectat limitele de viteză, 50-90-140km/h, ceea ce a făcut călătoria fantastic de simplă și în ritm cu ceilalți participanți la trafic (cu cei „grăbiți”).

Cosmin – ID.3, Bucuresti

  • Distanța parcursă: 511 km,
  • Consum mediu: 13.1 kWh/100 km,
  • Încărcări: 89 kWh 
  • Cost încărcări: 75ron, 11 ron/100km

Am mers preponderent stil normal de condus, vreo 40% în oraș iar restul în afară in regim de DN.

Am tras o fugă la Padina sâmbătă, pentru acel traseu am parcurs 319 km dus-întors cu 73% din baterie (plecat cu 90%, întors cu 17%,mers sportiv doar vreo 10 km, în rest normal; vreme ideală, la prânz a fost chiar nevoie de A/C).

Marcel – Megane E-Tech, Deva

  • Distanța parcursă: 1865 km,
  • Consum mediu: 15,3 kWh/100 km,
  • Încărcări: 366,9 kWh 
  • Cost încărcări: 565,15 ron
  • Km la bord: 25.509;

Fiul meu Cătălin a cerut și obținut Megane-ul electric pentru un mic concediu la București, apoi la Slatina, la prieteni, colegi de serviciu.

Pe porțiunile existente, a mers pe autostrada A1 de la Deva la Sibiu, apoi pe DN7 Valea Oltului și din nou pe A1 de la Pitești la București. La plecarea spre București, la bord avea un total de 23.796 km, consumul la acel moment a fost de 14,4 kWh/100km, consumul mediu indicat de mașină a fost de 16,6 kWh/100km iar „clima și altele” 1,5 kWh/100km.

Cătălin a cules datele călătoriei, pe care le-am organizat sub forma unui articol separat. Tot ce vă pot destăinui acuma este că… a biciuit cei 220 de cai electrici ai Megane-ului, nu glumă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.