Automobilul electric și angoasele montane

Aproape  un an și jumătate am așteptat noua noastra mașină, Hyundai Kona Electric. Dacă cineva crede că este o perioadă foarte lungă, sunt perfect de acord. Și poate că nu ar fi fost așa o eterninate, dată tot intervalul ăsta de timp nu ar fi fost punctat cu obstinație de întrebarea „Ce te faci dacă rămâi fără curent?”.

Noul Hyundai Kona al familiei Vadeanu

Să ne înțelegem: unei mașini electrice nu i se ia curentul așa cum se întâmplă acasă, unde asta se întâmplă aproape întotdeauna „de la ei”. Desigur, nu trebuie exclusă situația în care nu te uiți deloc la indicatorul care îți arată energia disponibilă în baterie, dar, să am iertare, sintagma „pana prostului” a fost patentată de către un șofer de „fosilă”, pe vremea când stațiile de alimentare erau întâlnite chiar mai rar decât sunt acum prizele de încarcare a mașinilor electrice.

„Să zicem că ești la munte și ți se termină bateria. Unde încarci?”

O întrebare pertinentă. De unde curent electric în creierii munților?  Desigur, confrații cu mașini cu combustie internă au spaima asta și îi înțeleg. Ea este generată de asocierea exclusivă a sursei de energie cu pistolul de la capatul furtunului de alimentare.  În cazul unei mașini electrice, pur și simplu faptul că mașina este acolo, sus, este o garanție că drumul de la coborâre nu reprezintă o problemă.

Toate mașinile electrice își folosesc motorul ca dinam. Kona nu face excepție, iar sâmbăta trecută, când am fost într-o drumeție în împrejurimile Păltinișului, am făcut un experiment care mi-a arătat că teama de a nu rămâne în creierii munților fără curent în baterie este hilară.

Am plecat de la Curmătura Ștezii și am urcat până la Arena Platoș, diferența de nivel fiind de 800 de metri, pentru urcarea cărora am parcurs 12,1 km, consumând 398Wh pentru fiecare kilometru parcurs (consum mediu afisat la bord 39.8 kWh/100km).

Informatii bord Kona: autonomie estimata, distanta parcursa pe etapa, consum mediu, timp, temperatura exterioara si total kilometri (odometru)

Sistemul de climatizare a fost activ, deși temperatura exterioară a fost extrem de agreabilă. În mașină am fost două persoane. Împreună cu o brumă de bagaj am adăugat cam 180 de kilograme la masa mașinii.

Un calcul simplu arată că mașina a consumat 4,8 kWh, ceea ce nu reprezintă mult. Să urci două tone la o diferență de nivel de 800m cu un cost de cel mult 4 lei (la prețul domestic al energiei electrice) poate părea pe cât de neverosimil, pe atât de futurist.

Dar să revenim la „problema” bateriei descărcate în vârf de munte!

Am început coborârea în aceleași condiții ale vremii și fără diferențe în privința masei totale a automobilului. 

Trebuie spus aici că Hyundai Kona Electric are, în fapt patru niveluri de regenerare, nu trei, așa cum este prezentat de obicei. Cel mai puternic nivel se activează prin apăsarea continuă a padelei din stânga volanului. În curbele strânse, asta poate provoca un oarecare disconfort, pentru că volanul trebuie rotit sub un unghi destul de mare și menținerea constantă a presiunii pe padelă este dificilă. Pe porțiunile de drum ceva mai întinse, am coborât în treapta a doua.

Am fost interesat și de puterea maximă a curentului injectat în baterie. Maximul acesteia a fost de 61kw, dar am vazut de multe ori și alte valori apropiate de aceast maxim la decelerarea din apropierea curbelor „ac de păr”.

La sosirea de la Curmătura Ștezii am constatat o rată cumulată a consumului pentru urcare și coborâre de 11.9kWh/100km, ceea ce înseamnă că am cosumat 2,9 kWh pentru cel 24,6km parcurși. Cu alte cuvinte, mașina nu doar că nu a consumat nimic din energia existentă în baterie sus, la Arena Platoș, dar a și generat aproximativ 1,9kWh la coborârea până la puntul de unde am pornit inițial.

Experimentul a fost unul extrem de sugestiv pentru ce înseamnă să conduci o mașină electrică în mediul montan. Dealtfel, fără a fi malițios, aș dori să raspund la o viitoare îngrijorare privind lipsa energiei din baterie acolo, sus, cu o întrebare: care „fosilă” are în rezervor la final de coborâre mai mult combustibil decât la plecarea din vărf?

Din partea echipei Electromobilitate

Paul Vadeanu este la prima contributie pentru comunitatea noastra, a celor pasionati de electromobilitate. Dorim sa ii multumim pentru informatiile transmise din experienta proprie acumulata cu superbul Hyundai Kona si sa il pregatim pentru intrebarile ce vor sosi din partea voastra si in special din partea putinilor proprietari de Hyundai Kona din Romania.

La cat mai multe articole, bucurii si calatorii electrice alaturi de Kona, Violeta si Paul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.