Bilanț de primăvară – echipa Stellantis (episodul I)

Cele trei modele lansate de grupul PSA în 2020 participante la proiectul Electromobilitate în primul an de utilizare sunt:

  • Peugeot e-208 (Timișoara)
  • două Opel Corsa-e (București)
  • două Peugeot e-2008 (București)

Puține știam despre noua gamă de modele anul trecut când Laura, Razvan, Dan, Silviu și Ovidiu au decis să ne comunice săptămânal informațiile de consum, parcursul și condițiile în care au circulat, acumulând experiențe în general bune cu cele trei modele construite pe o platformă mixtă a grupului PSA.

La fel cum PSA s-a transformat în Stellantis pe parcursul anului 2020 și experiența comună, de peste 50.000 km, acumulata de participanți, au transformat treptat „necunoscutul” din primii kilometri conduși, în date concrete de exploatare pe parcursul a patru anotimpuri.

Consumul săptămânal

Tendința generală descendentă a valorilor medii de consum vor înceta în următoarea perioadă, odată cu începerea vacanțelor, a circulației cu viteze mai mari pe autostrăzi în țară și străinătate și cu utilizarea intensă a instalației AC în zile caniculare.

Cu excepția lui Silviu (Peugeot 2008), celelalte patru automobile sunt utilizate în proporție de peste 75% în oraș.

Scurtă recapitulare din sezonul rece

La întâlnirea zgribulită cu primul sezon rece, electro-bobocii trec prin acel șoc al autonomiei reale față de cea din specificațiile tehnice, determinate în Europa după normele WLTP.

Bilanț de primăvară

Așa cum era de așteptat consumul mediu a scăzut considerabil primăvara și autonomia mai mare cu 6% (Silviu – 2008) până la 27% (Dan – Corsa) a îndemnat la călătorii tot mai lungi.

In direct cu proprietarii

Dan – Corsa, București

Consum mediu: 14.3 kWh/100km
Viteza medie: 55 km/h
Distanța parcursă: 603 km

Distanța parcursă este în principal extraurbană. Peisajele deosebite au fost în general pe cărări forestiere, de data asta. Important e că mașina m-a dus la ele în siguranță și cu cost zero pentru transport, fără impact asupra mediului.

Locație: Bulgaria

Ovidiu – 2008, București

Săptămâna trecută am parcurs 416 km cu un consum de 16,8 kWh/100 km și viteza medie 25 km/h.

Luna mai s-a încheiat cu 2159 km parcurși și consum mediu 17,0kWh/100.

Marți și miercuri leuțul a fost în service pentru înlocuire pe garanție far dreapta și capac airbag, apoi am deschis alt dosar de garanție pentru înlocuire logo frontal deoarece vopseaua s-a exfoliat.

Între timp a apărut o campanie de rechemare pentru toate mașinile de pe aceasta platforma (inclusiv Opel e Corsa), ce presupune un upgrade de soft general cu o durată de aproximativ 4 ore (cel puțin pentru mașinile fabricate anul trecut). Acest upgrade îl voi face când va veni noul logo frontal.

Astăzi am achitat și extra-garanția totalizând 6 ani/180.000 km (inițial fiind de 4 ani/100.000 km) pentru un cost de aprox 800€ cu TVA inclus. Doresc sa schimb mașina în 2 ani și consider că extra-garanția va menține un preț corect la revânzare. Aceasta trebuie făcută înainte de 18 luni de la achiziție sau până în 20.000 km pentru cine dorește.

Am făcut și un tratament cu ceară pentru caroserie și arată ca în reclame 🙂

Răzvan – Corsa, București

O altă săptămână urbană, caracterizată de școala copiilor.

Distanța parcursă: 428 km;

Viteza medie: 17 km/h;

Consum: 12.5 kWh/100 km

Încarc acasă, având norocul să stau la curte. Doar în vacanțe încarc la stațiile Penny/Lidl/Kaufland, la stații rapide.

Până acum în peste 7.500 km am încărcat 72% pe AC (doar acasă) și 28% pe DC (toate încărcările gratuite, în vacanțe).

Cam așa am și folosit mașina: aproximativ 75% în oraș și restul în extra urban.

Ca întotdeauna, daca aveți întrebări pentru proprietarii mașinilor participante la proiectul Electromobilitate, despre experiențele bune și mai puțin bune acumulate în primul an, puteți lua legatura la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.