Bilanț de primăvară – echipa ZOE: un model, 3 variante, 5 participanți (episodul III)

Echipa ZOE a crescut și s-a diversificat primăvara aceasta rapid, adoptând pe lângă mai vechii cunoscuți Radu, Darius și Serban toți cu varianta ZE50 R135, pe Márton din Târgu Mureș cu varianta ZE40 R110 și Ciprian din Gura Humorului cu ZE50 R110.

Deși concurența modelelor lansate anul trecut de grupul PSA, sub mărcile Peugeot, Citroen, Opel și Vauxhall, au depășit pe unele piețe strălucirea campioanei înmatriculărilor europene, în micul parc auto electric din țară, ZOE rămâne lider absolut, fiind în același timp un îndrăgit model pentru achiziții second hand.

Dimensiunile compacte o recomandă pentru oraș, dar s-a dovedit foarte utilă și pentru naveta mai îndelungată, cum dovedesc Radu și Ciprian. Combinația acumulatorului mai mare (in varianta ZE 50), decât cel al familiei PSA și mai ales încărcarea cu 22 kW AC, rămân o combinație imbatabilă pentru prețul cu care este oferită ZOE în Romania.

Detaliile săptămânale legate de consumul indicat la bord poate par exagerate, dar este principala valoare cu care se poate estima distanța între două încărcări necesare la un drum mai lung. În regim urban, autonomia ZOE acoperă nevoile obișnuite, dar și pe cele ale transportului comercial de persoane, fără o încărcare suplimentară.

La valoarea consumului mediu vom reveni, fiindcă după resetările repetate semnalate de Darius și ocazional de Radu, Șerban și Darius au început să utilizeze aplicația Tronity, care însă nu a prea lămurit deocamdată situația, după cum veți afla direct de la utilizatori.

Consumul mediu săptămânal

Navetei zilnice de lângă Ploiești la București parcurse de Radu, i s-a alăturat de săptămâna trecută cea parcursă de Ciprian între Gura Humorului și Suceva, un traseu cu diferențe de altitudine și ierni mai aspre. Márton a circulat exclusiv în oraș, în timp ce Șerban și Andra cu Darius au trasee mixte de oraș și călătorii ceva mai lungi.

Deocamdată variația autonomiei în funcție de sezon, o putem determina pe baza informațiilor furnizate începând din toamna anului 2020 de Radu și Darius, urmând să adăugăm valorile transmise de ceilalți participanți pe parcursul anului.

Pentru traseul lui Radu, primăvara a extins parcursul teoretic între două încărcări cu 16%, iar pentru Darius cu 6%, dar aici intervine și diferența între valorile citite la bord și cele indicate de aplicația Tronity.

În direct cu proprietarii

Radu – ZE50 R135

1. Un bun venit încă o data lui Ciprian! Totodată sunt foarte curios sa văd cum va evolua în timp tehnic, financiar și energetic periplul lui, pe ruta acea din nord, mai ales auzind că prin zona aceea se mișcă bine lucrurile cu stațiile de încărcare.

2. Eu îmi mențin ritmul de cam 3 încărcări pe săptămână, de regulă de la o stație de 22 kWh gratis din parcarea unui magazin Lidl din nordul capitalei, iar uneori când am o urgență încarc acasă la stația mea de 7.4 kWh legată monofazic la rețeaua locuinței mele.

Observ că în acest sezon cald, încărcările mele sunt de regulă undeva între 250-300 km, iar autonomia rămasă înainte de încărcare, adunată la parcurs se situează cam pe la 360-380 km.

De asemenea, urmăresc cu mare atenție știrile legate de decizii ale organismelor europene și/sau naționale, legate de eventuale programe de finanțare și susținere a montării de panouri foto-voltaice, la care deocamdată doar sper…

3. În intervalul 24-31 mai 2021, datele de exploatare sunt

Parcurs: 833 km

Viteza medie:  43.9 km/h

Consum mediu:  11.8 kWh/100 km

Costuri alimentare:  16 lei

Ciprian – Suceava

Tocmai ce am încheiat o săptămână plină. Zoița mea a făcut 757 km cu un consum de 13.5 kWh/100 km și o viteză medie de 55.1 km/h.

De luni până vineri doar extern, pe traseul Gura Humorului si retur zilnic, sâmbătă și duminică câte un drum Gura Humorului – Marginea iar astăzi un drum Suceava – Roman – Gura Humorului.

Cost încărcare: zero.

Am probat și charger-ul portabil reglabil la borna trifazică pe 32A, doar așa ca să văd estimarea de timp pentru încărcare. De la 25% estima 2.10 ore până la full.

Márton – Târgu Mureș

Zoe 41, săptămâna trecută a parcurs 638 km cu un consum mediu de 14.6 kWh/100 km și o media orară de 42.8 km/h.

Luna MAI am parcurs 1896 km, am incarcat 278 kWh, din care 206 kWh din solar

Databord kmkm/lunăîncărcat [kWh]încărcat de la soareconsum [kWh/100km]
2021-05-3114810189627820614.66

Pierderile de încărcare de acasă se mențin la 0.4 kW pe oră și cred ca aceasta valoare nu se va schimba, fiind același sistem rezultă aceleași pierderi. Încarc solar cu un încărcător portabil 3.6 kW în trepte de 8/10/13/16 A în funcție de producția solară.

Calculul meu față de datele de bord rezultă că încarc cu 1-1.2 kWh/100 km peste consumul afișat peste bord.

Șerban – Suceava

Săptămâna asta am parcurs 114 km urbani cu un consum de 15,7 kWh/100 km. La Suceava a fost rece și trăiesc cu impresia că “winter is coming”.

Ce e ciudat e că în aplicația Tronity nu s-a modificat absolut deloc consumul declarat și a rămas blocat la 17 kWh/100 km  după 278 km parcurși, deși consumurile din calculatorul de bord au fost diferite de fiecare dată.

SOC e de 28% iar Tronity îmi spune că am folosit pentru 278 km 47 kWh, ce ar însemna ca am folosit 90% din baterie… ceva nu se leagă în ce declară aplicația asta. 

Darius – Timișoara

Săptămâna trecută am parcurs 667 km cu un consum de 14.5 kWh conform Tronity. 🙂

Dacă aveți întrebări pentru proprietarii celor trei variante de ZOE participante la proiectul Electromobilitate, despre experiențele bune și mai puțin bune acumulate până acum, puteți lua legătura la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.