După numeroase dovezi ca vânzările BEV sunt în CREȘTERE și nu în scădere, așa cum insinua o campanie foarte agresivă lansată în septembrie, scriam în bilanțul lunii noiembrie:
Spre finalul lunii noiembrie am primit primele semnale de la doi noi colegi veniți în proiect cu Hyundai Kona, Marius (CS) și Dani (AR), pe care vom avea ocazia să-i urmărim la volan începând cu datele transmise în decembrie.
Bilanț de noiembrie – echipa Electromobilitate la începutul sezonului rece
Pentru ultima ediție a bilanțurilor lunare din 2023, avem informațiile primite punctual de la noii noștri colegi din Caraș și Arad, care au pus două localități noi pe harta cu reședințele colegilor din echipa proiectului Electromobilitate:
- Bolvașnița, jud. Caraș – Marius, Kona MY2024
- Arad – Dani, Kona MY2023
Parcul auto din proiect
Parcul auto, sau cum ne place să scriem ”mașinile parcate în garajul nostru virtual”, acoperă în continuare mare parte de Top 10 al clasamentului de înmatriculări din România.
Din gama de 16 modele monitorizate în luna decembrie, ne lipsesc două modele din Top 10 european. Am invitat începând din luna octombrie proprietari de MG 4 și Audi Q4 e-tron să ni se alăture pentru următoarele 12 luni și repetăm cu drag invitația.
In plus, dorim să continuăm monitorizarea unor VW ID.4 și Fiat 500e, două modele despre care am acumulat informații începând din 2021, dar recent ne-am luat rămas bun de la colegii noștri după stagii îndelungate în proiect. Mulțumim Laurențiu și Raul!
MULȚUMIM celor 44 proprietari-voluntari participanți în luna decembrie la proiect!
- Hyundai Kona – 10 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS), Arad (în ordinea înscrierii în proiect);
- Tesla Model 3 SR – 5 participanți din Câmpina, București (3) și Craiova;
- Tesla Model 3 LR – 3 participanți din Ineu, Karstula (Finlanda), Michigan (SUA):
- Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
- ID.3 – 5 participanți din București (2), Cluj (2) și Timișoara;
- Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
- Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Renault ZOE – 2 din Crivina (jud. PH) și Târgu Mureș;
- Kia Niro – București
- VW e-Up – Cluj;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Fiat 500e – Timișoara;
- Volvo XC40 – București;
- Skoda Enyaq – Bacău;
- Renault Megane – Deva.
Parcursul total (5 ani) monitorizat în cadrul proiectului
Așa cum am prognozat începând cu bilanțul din octombrie, luna decembrie încheie un an în care parcursul total monitorizat a depășit în premieră UN MILION de kilometri parcurși de echipa activă a proiectului Electromobilitate.
Colegii ce au contribuit la acest record au transmis săptămânal sau lunar datele de la bord, împreună cu imagini care documentează valorile.
Cifra nu reprezintă nici pe departe numarul TOTAL de km electrici parcurși de colegii nostri, înainte sau după finalizarea stagiului de 12 luni în proiect. De exemplu, cei 44 de participanți care au raportat datele în luna decembrie au un total de 1.9 milioane km la bord.
În cei cinci ani, de când am inițiat monitorizarea săptămânală și lunară cu ajutorul utilizatorilor voluntari înscriși in proiectul Electromobilitate , echipa a furnizat date pentru un total de 2.7 milioane km.
Ne așteptăm ca numarul de km raportați să crească rapid în 2024, odată cu lansarea aplicației Electromobilitate, care va permite monitorizarea individuală a statisticilor de parcurs, consum, încărcare și costuri cu energia și service-ul.
Parcursul și consumul din luna decembrie
NOTĂ: Parcursul actualizat 10 ianuarie
La fel ca în fiecare lună, după nevoile proprii și stilurile diferite de condus, parcursul și consumul colegilor participanți la proiect în luna decembrie reflectă cazuri de utilizare individuale. In special diferențele de consum pentru același model, echipat cu același acumulator, dovedesc că nu există o singură valoare pentru autonomie.
Un alt aspect semnificativ, mai ales iarna, este diferența între consumul de energie afișat la bord și cel determinat cu ajutorul unor aplicații sau contoare utilizate pentru stația sau priza de încărcare. Pe lângă pierderile la încărcare, acestea semnalează o diferență de energie considerabilă utilizată pentru pre-condiționare, climatizare și funcții suplimentare utilizate pe durata staționarilor.
Peter (TM) semnalează pentru IONIQ 5 awd o diferență de consum de 13% (19.8 kWh/100km, fata de 22.4 kWh/100km calculat), Márton (MS) pentru ZOE de 16.7% (18 kWh/100km pe bord și 21 kWh/100km la contor), iar Ovidiu (B) subliniază săptămânal diferențele dintre indicațiile la bord și cele din aplicațiile utilizate pentru Tesla Model Y. Atât pierderile, cât și consumul suplimentar sunt incluse în costul energiei electrice.
Costuri cu încărcarea
In general, parcursul mare realizat de unii colegi surprinde pe cei ce consideră că ”electricele” sunt bune doar pentru oraș.
In decembrie, Răzvan a pornit la drum din gerul finlandez și a condus până la aeroportul din München de unde a plecat într-o meritată vacanță în țări mai calde. Deși a comunicat costurile cele mai mari cu energia electrică pentru luna decembrie, acestea sunt justificate de confortul de a încărca la Supercharger-ul cel mai bine plasat față de traseul ales și sunt compensate pe deplin de încărcările gratuite de la locul de muncă în restul anului.
Discuția despre costuri este cea care generează cele mai aprinse dezbateri, în special dacă valorile raportate includ energie încărcată de la panouri fotovoltaice sau la locul de muncă. În repetate rânduri am subliniat, și o facem din nou, că în universul mobilității electrice costurile depind de sursa de încărcare mai mult decât de consum.
Să ne reîntâlnim cu bine la următorul bilanț al echipei proiectului Electromobilitate, primul din noul an 2024!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.