Hyundai IONIQ 5 rwd – bilanțul anului 2023

Introducere

Tudor ne povestește experiența din al doilea an alături de IONIQ 5, un an presărat cu călătorii în România, țările vecine și Italia, adunând aproape 30.000 km în liniște și fără fum.

După cum relata și în cronica penultimei săptămâni a anului trecut, Tudor a depășit 62.000 km la volanul IONIQ-ului în cele aproximativ 26 de luni de la data achiziție și, citez, “Mașina își face treaba foarte bine în continuare.

Aproape 30.000 km cu IONIQ 5 în 2023

În anul 2023 am parcurs 29.570 km, cu un consum mediu ponderat de 19,6 kWh/100 km.

Am cheltuit 5.671 RON pentru energia electrică (19,2 RON/100 km). Dacă e mult sau puțin decide fiecare, dar pentru mine reprezintă un cost mai mult decât decent. Nici de consumul IONIQ-ului nu mă plâng având în vedere spațiul și confortul oferit. 

AnulDistanța [km]Consum [kWh/100km]Cost încărcare [RON]Preț/distanță [RON/100km]
20232957019,65670,8319,2

Autonomia mi-a fost absolut suficientă pentru fiecare drum pe care l-am avut de efectuat și am călătorit în Italia (vacanța de ski), Ungaria, Serbia și în toată România, de la Vatra Dornei, la București, Craiova, Târgu Jiu, Oradea, Cluj sau în Maramureș. 

În plus, IONIQ-ul a mai fost într-o excursie în Grecia (fără mine), timp în care eu am avut ocazia să testez pentru o săptămână o Tesla Model Y SR.

Singurul lucru pe care aș putea să-l reproșez a fost lipsa precondiționării acumulatorului înaintea sesiunilor de încărcare rapidă. M-ar fi ajutat să am această funcție în excursia spre Italia din Februarie. Aș fi economisit aproximativ 10 minute la fiecare sesiune de încărcare. Între timp acest neajuns a fost remediat printr-un update de soft, iar în 2 februarie 2024 pornim din nou la ski în Italia și vom testa noua funcție de precondiționare a acumulatorului.

Pe unde am încărcat

67% din energia încărcată a fost încărcată la stații AC, fie acasă, fie la părinți sau la hoteluri din țară sau străinătate. 

40% din energia încărcată a fost fie la priza de pe balconul apartamentului unde locuiesc la parter, fie la stația de încărcare instalată la părinții mei. 

În ultimele zile ale anului 2023 a fost pusă în funcțiune și o instalație fotovoltaică la casa părinților de 13,5 kWp cu orientare 50-50% E-V care a început să producă și care va furniza energie atât pentru pompa de căldură instalată cât și pentru încărcarea mașinilor. 

Statistici comparative 2023: IONIQ rwd – awd

La final, o comparație a datelor transmise de cei doi colegi din Timișoara cu IONIQ 5:

  • Peter – varianta awd echipată cu instalație fotovoltaică pe plafon
  • Tudor – rwd

Parcurs lunar 2023

Consum mediu lunar

Cost energie pentru 100km

In concluzie, chiar daca parcursul și consumul au fost apropiate între variantele RWD și AWD în 2023, costurile cu încărcarea pot fi semnificativ diferite, în funcție de sursa de incarcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.