In unele discutii purtate cu persoane interesate de electromobilitate, apare intrebarea „cum se impaca masina electrica cu apa?” In special aspectele legate de incarcarea pe ploaie produc ingrijorare.
Cei mai multi interlocutori par linistiti dupa explicatia ca legatura electrica intre statie si autovehicul se realizeaza doar dupa cuplarea mecanica a conectorului. In schimb trecerea prin acumulari mari de apa pe sosea in caz de ploaie abundenta, ramane o preocupare, la care doar cateva filme cu treceri prin balti serioase, poate aduce oarecum linistea.
Din pacate, tocmai de asemenea balti pe sosea am avut parte in primavara la prima editie ElectRoMania organizata la Brebu Nou. Cele patru automobile electrice utilizate pentru test drive, Hyundai Ioniq, BMW i3, Renault Zoe si Tesla Model 3, nu au dat semne de ingrijorare cu cantitatile copioase de apa, care au inundat drumul serpuit ce urmareste granita Parcului National Semenic.
Diferentele mersului pe ploaie sunt ceva mai complexe si tin de rezistenta crescuta la inaintarea automobilului. Atat pelicula de apa formata intre cauciuc si sosea, rezistenta hidrodinamica la impingerea cantitatilor excesive de apa prin profilul anvelopei, cat si rezistenta aerodinamica crescuta afecteaza consumul.
Am avut ocazia sa masuram empiric, pe baza indicatiilor de la bord, diferentele intre circulatia pe sosea uscata intr-o zi insorita si cea pe o ploaie de vara abundenta, pe un traseu de 165 kilometri, un circuit de la Timisoara la manastirea Radna, Arad si inapoi la Timisoara.
La fel ca si in zilele precedente am circulat cu Ionica in limita vitezelor legale, poate chiar cu ceva mai multa prudenta pe zonele de sosea inundate de ploaie, sau cu vizibilitate redusa din cauza apei improscate pe parbriz de ceilalti participanti la trafic.
Stergatoarele de parbriz au functionat majoritatea drumului, iar la intoarcerea pe autostrada am ridicat viteza la 120 km/h.
CONCLUZIE
Cu tot consumul mai ridicat intr-o zi din saptamana, din motivele enumerate mai sus (ploaie, functionarea stergatorelor de parbriz si viteza mai mare la intoarcerea pe autostrada) consumul mediu saptamanal a egalat recordul stabilit de Mircea in toamna anului 2018, in cea de a doua saptamana de teste cu Hyundai Ioniq electric.
Media de 11.2 KWh/100 km calculata pentru ultima saptamana, dupa un parcurs de 362 km, reprezinta un consum de 40 kWh si cheltuieli cu energia electrica de 25 lei sau 6.9 lei pentru 100 km.
Pentru cei interesati de istoria si prezentul Manastirii Maria Radna
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.