După numeroase dovezi ca vânzările BEV sunt în CREȘTERE și nu în scădere, așa cum insinua o campanie foarte agresivă lansată în septembrie, statisticile pentru 2023 consemnează definitiv un an record pentru înmatriculările BEV, după o creștere de 30% față de anul precedent (Sursa: CleanTechnica).
Urmărind pe curba S evoluția segmentului BEV din totalul înmatriculărilor de automobile noi, este ușor de văzut ca cele trei piețe majore (China, Europa și SUA) sunt în creștere.
Creșterea din România ține pasul cu cea la nivel global, în timp ce Europa a crescut cu 2%. Salturile cele mai semnificative din 2023 au fost în:
- China: +3% (cu impact major asupra înmatriculărilor globale)
- Norvegia: +3.1%
- Franța: +3.7%
- Olanda: +8%
Totodată, 2023 este primul an în care un automobil electric a devenit cel mai bine vândut pe plan global, indiferent de motorizare. Onoarea și un loc rezervat în istoria mobilității electrice revine unei ”electrice” produse în patru fabrici, pe trei continente: Tesla Model Y.
Noutăți din echipa proiectului Electromobilitate
Prima ediție a bilanțurilor lunare din 2024, include informațiile primite de la noul nostru coleg Daniel din Chiajna, după ce a parcat cel de-al doilea Model 3 SR (cunoscut ca ”highland”) în garajul nostru virtual.
Bun venit și pe această cale Daniel la primul bilanț lunar!
Parcul auto din proiect
Parcul auto electric monitorizat în cadrul proiectului acoperă integral Top 10 al clasamentului de înmatriculări BEV din România pentru anul 2023.
In 2024 rămânem în continuare deschiși la colaborări de 12 luni cu proprietari dornici să împărtășească cu publicul interesat de acest subiect perspectiva de la volanul unor automobile 100% electrice .
Cele 15 modele participante la bilanțul lunii ianuarie au la bord un total de 1.930.623 km:
- Hyundai Kona – 10 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS), Arad (în ordinea înscrierii în proiect);
- Tesla Model 3 SR – 6 participanți din Câmpina, București (3), Craiova și Chiajna:
- Tesla Model 3 LR – 2 participanți din Ineu și Michigan (SUA):
- Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
- ID.3 – 5 participanți din București (2), Cluj (2) și Timișoara;
- Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
- Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Renault ZOE – 2 din Crivina (jud. PH) și Târgu Mureș;
- VW e-Up – Cluj;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Fiat 500e – Timișoara;
- Volvo XC40 – București;
- Skoda Enyaq – Bacău;
- Renault Megane – Deva.
Parcursul total monitorizat în cadrul proiectului
Anul trecut, la evenimentul Earth Day organizat la Timișoara, am raportat primii 2.000.000 km monitorizați în cadrul proiectului. .
Parcursul din luna ianuarie, considerabil mai mare (+31%) decât cel din aceeași lună de anul trecut, plasează echipa pe traiectoria spre 3 milioane km până la prima întâlnire din acest an.
În 20-21 aprilie vom aniversa la Reșița, Brebu și Caransebeș CINCI ANI de la evenimentul de debut al seriei ElectRoMania. Vă așteptăm cu drag!
Parcursul și consumul din luna ianuarie
Despre parcurs și consum nu sunt prea multe de scris. Fiecare participant acumulează kilometri după nevoile sau plăcerea proprie. Consumul ce rezultă, determină autonomia între două încărcări și este puternic influențat de modul de utilizare, viteza de deplasare și condițiile meteo.
Cu toate acestea, în bilanțul echipelor se identifică ușor modele mai economice și cele gurmande, pentru diferite cazuri de utilizare.
Costuri cu încărcarea
La discuțiile despre bilanț primim uneori întrebări legate de parcursul foarte mare al unor colegi sau despre valori de consum diferite de cele proprii. În schimb, costurile stârnesc întotdeauna un val de comentarii, din partea celor ce nu utilizează automobile electrice, de la neîncrezătoare la răutăcioase.
Și cum ar putea fi altfel când, deși folclorul online afirmă că s-a terminat cu gratuitățile pentru electrice, colegii nostri raportează în continuare costuri ZERO sau foarte mici?
La fel cum am procedat de fiecare dată când se nasc controverse pe tema costurilor, subliniem că majoritatea raportărilor ZERO pentru buzunarul colegilor noștri sunt urmare a încărcării la locul de muncă, unde energia electrică este achitată de angajator.
Alte costuri reduse sunt generate de încărcarea acasă de la panouri fotovoltaice, instalate în principal pentru acoperirea consumului casnic. Chiar daca în timpul excursiilor mai lungi, încărcarea rapidă este mai scumpă, tot mai multe hoteluri, pensiuni și restaurante includ promoțional încărcarea în preț și atrag în acest fel electromobiliștii în rândul clientelei.
Rămânem recunoscători Primăriilor și firmelor care încă oferă încărcare gratuită sau la prețuri rezonabile, încurajând tranziția spre mobilitatea electrică.
NOTA: Graficele au fost actualizate în 8 februarie 2024
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.