Dacă primăvara a fost dedicată evenimentelor de promovare a mobilității electrice din România, așa cum se vede în prezent de la volan, în luna iunie colegii din echipa proiectului Electromobilitate au pornit în călătorii mai lungi de vacanță, acumulând peste 96.000 km, cel mai mare parcurs lunar din 2023.
Cu mențiunea că cel mai mic parcurs lunar din acest an, cel din ianuarie, a depășit 58.000 km, iar totalul monitorizat la jumătatea anului este de 478.899 km, amplitudinea și diversitatea statistică a experiențelor și datelor transmise de cei 49 de participanți activi în anul 2023 la proiectul Electromobilitate este remarcabilă.
În plus, mașinile utilizate de colegii noștri în luna iunie acoperă primele nouă clasate din Top-ul înmatriculărilor din Romania.
Echipa activă în luna iunie
După întâmplări rutiere nefericite și neprovocate, doi colegi din echipa Kona au fost puși temporar pe tușă. Vestea bună este că între timp ambii au revenit pe șosele, Codruț (Baia Mare) cu o Kona nouă, iar Florinel (Timișoara) cu mașina reparată.
Să reamintim că, doar cu puține zile înainte de sfârșitul lunii mai, în spațiul rezervat celei mai numeroase echipe din garajul nostru virtual, Gabriel (Târgu Mureș) a parcat a opta koniță, iar la ”etajul Tesla” au venit Adrian (Ploiești) cu Model Y LR și George (Ineu) cu Model 3 LR.
Componența echipei:
- Hyundai Kona – 8 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș (în ordinea înscrierii în proiect)
- Tesla Model 3 – 6 participanți din Câmpina, București (2), Sibiu, Ineu și Motor City (Detroit, Michigan);
- ID.3 – 4 participanți din București, Cluj (2) și Timișoara;
- Tesla Model Y – 4 participanți din București, Brașov, Sibiu și Ploiești;
- Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
- Renault ZOE – 2 participanți Crivina (PH) și Târgu Mureș;
- VW e-Up – 2 participanți Cluj și Râșnov;
- Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Kia Niro – București;
- ID.4 – Cluj;
- Hyundai Ioniq – Craiova;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Renault Megane – Deva;
- Fiat 500e – Timișoara;
- Volvo XC40 – București;
- Skoda Enyaq – Bacău;
Totalul parcursului indicat la bordul colegilor care au raportat datele pentru luna iunie este de peste 1.6 milioane kilometri.
Persoanele interesate de mobilitatea electrică, dar aflate încă în așteptarea datelor de folosință îndelungată a diferitelor modele electrice disponibile în România, doresc să afle informațiile despre costurile de întreținere și cele de reparații furnizate de colegii cu cel mai mare număr de km la bord.
Majoritatea mașinilor participante au fost achiziționate începând din 2020, cu câteva excepții, printre care veterana TM 3 în 2018 și cele cumpărate de la primii proprietari. Ca urmare, 61% din exemplarele parcate în garajul nostru virtual au mai puțin de 40.000 km bord, iar 30% au între 40.000 și 100.000 km.
Konele dețin recordul de kilometri parcurși în echipa noastră. Exemplarul achiziționat second hand de Dan a atins 166.666 km (imaginea din stânga), în recenta călătorie din Elveția spre România, iar Andrei (BV) se apropie rapid de 164.000 km la bord.
La capitolul experiență 100% electrică, amintim colegii care au parcurs zeci de mii km cu mai multe modele de la diverși producători și cei tot mai numeroși, care sunt la a doua experiență. După un start cu Dacia Spring, sau alt model ceva mai accesibil ca preț, proprietarii realizează economiile posibile și își definesc mai exact nevoile reale și sursele de încărcare. În plus, după o primă experiență electrică, înțeleg mai bine prioritățile și ofertele din universul mobilității electrice.
Parcursul și consumul din luna iunie
Participanții activi in prezent au transmis informații despre parcurs, consum și costul încărcărilor, din care rezultă apropierea de stacheta celor 100.000 km/lună, greu de atins în alt context de șoferii amatori.
NOTĂ: bilanțul pentru participanții marcați cu * se bazează pe raportările săptămânale.
Comparativ cu luna mai, se remarcă dublarea numărului de colegi ce au parcurs între 3000 și 6000 km în iunie, semn clar că vacanțele mari și cele mai mici, la final de săptămână, au sporit numărul călatoriilor electrice, tăcute și (mai) curate.
Costuri cu încărcarea
Un alt indice care trădează călătorii mai numeroase în străinătate este creșterea costului/100km. Energia electrică la stațiile rapide, utilizate în tranzit, este mai scumpă decât cea utilizată în mod obișnuit la sursele de acasă sau la locul de muncă.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.