Cea de a treia Tesla Model 3 long range, cu tracțiune spate, parchează în garajul nostru virtual

Introducere

Așa cum bine zice noul nostru coleg Eugen, Model 3 long range cu tracțiune spate este mai degrabă un ”unicorn”, o variantă mai rar întâlnită.

Din cele produse între 2017 și 2019 în SUA, două exemplare au poposit în garajul nostru virtual. Este vorba de TM 3 (2018), veterana proiectului Electromobilitate cu peste 125.000 km la bord, și TVG (2019), exemplarul Roxanei, care a trecut și ea recent de 100.000 km.

De atunci, numeroase modificări și evoluția tehnologiei acumulatorilor au ieftinit costul de producție cu 30%, iar mai de curând și prețul de achiziție pentru norocoșii clienți care apucă una în această configurație, cu autonomie maximă în gama Model 3.

Prezența noului exemplar Long Range cu tracțiune spate în echipa proiectului nostru va fi extrem de interesantă de urmărit din cel puțin două puncte de vedere:

  1. Mașina va circula în majoritatea timpului în Germania, cu viteze mai mari decât cele legale în alte țări europene;
  2. Ne așteptăm ca progresul din ultimii cinci ani să dovedească că Model 3 LR rwd din 2023 este superioară celor din 2018 și 2019.

BUN VENIT Eugen în echipa proiectului Electromobilitate!

Tesla Model 3 LR rwd – două săptămâni de la comandă la înmatriculare

Salutare, mă numesc Eugen V. Locuiesc de aproximativ 12 ani în Germania, sunt de profesie Inginer și Bucătar Profesionist. Datorită ”minunatului” Covid, acum activez în domeniul Auto ca Team Leader la o companie multinațională, care se ocupă cu fabricarea de plafoane de interior pentru Mercedes, Porsche, Audi.

Sunt proaspăt posesor de Tesla Model 3 Long Range cu tracțiune pe spate (un „unicorn”). Ideea de a deține o mașină electrică s-a înfiripat în 2017, odată cu lansarea Tesla Model 3, moment în care am fost pe punctul de a lansa precomandă odată la cel puțin 2-3 săptămâni.

După un timp, am renunțat la ideea de a o achiziționa, dar am rămas cu inima și gândul la Model 3, urmărind de fiecare dată clipuri noi pe Youtube, citind articole etc. După finalizarea casei, am început ușor să fac planul pentru o mașină electrică, instalând un wallbox și rugând amicii deținători de plug-in hibrid la fiecare vizită să alimenteze de la mine, pentru a mă asigura ca wallbox-ul funcționează (a little bit stupid but was something for the Soul). 

Decizia de a achiziționa o Tesla a venit în urma cu aproximativ trei săptămâni, pe 17 iunie, când încă înclinam spre Model Y Standard, dar inima și gândul erau la Model 3.

Atunci am luat imediat legătura cu un bun prieten pentru a face rost de numărul de telefon al lui Alex Dincă (mașina lui o știam dintr-un articol citit pe Electromobilitate).

După o discuție foarte făină cu el, a venit decizia de a achiziționa o Tesla. Ziua următoare am verificat stocul disponibil, deoarece nu sunt o persoana prea răbdătoare și știam că perioada de livrare o să mă facă să dau iar înapoi. În stocul pentru Model 3 se afla viitorul motiv pentru un mănunchi de fire albe din cap – Tesla Model 3 Long Range cu tracțiune spate, albastră, la un preț foarte acceptabil și cu un bonus de 10.000 km gratuit la Supercharger de la tata Musk (culoarea perfectă pentru mine).

Imediat am informat colega de casă (a se citi soția) și am dat precomanda. Bineînțeles că ziua următoare  datorită nesomnului, stresului etc. am dat cancel la comandă.

După o discuție ‘furtunoasă’ cu soția, utilizatoare de făcăleț, am reluat comanda ziua următoare, făcând totodată și plata avansului (no turning back now). La scurt timp am fost contactat de agentul de vânzări spunându-mi că mașina va fi gata de livrare pe 21.06 iar actele pentru înmatriculare vor ajunge la mine cu DHL Express pe 19.06 și să îmi fac programare la înmatriculări (deh, Germania). 

Livrare și înmatricularea

Bun, am primit programare pe 21.06 ora 10.00, bineînțeles că între timp am primit notificare pe mail cu două zile înainte de data de livrare despre coletul cu actele, că va ajunge pe data de 22.06 la ora 9.00.

Am zis să aștept totuși, că poate am noroc și vine totuși pana până pe 21.06. Cum era de așteptat, coletul respectiv a ajuns pe 21.06, dar cu o întârziere de 30 min. față de ora programării. După această mică peripeție a trebuit să duc tratative, varianta românească, la biroul de înmatriculări pentru a obține o programare pentru vineri 30.06, ultima zi din trimestru și ultima șansă de a revendica cei 10.000 km gratuiți la Supercharger.

Totul a decurs rapid și eficient (tipic nemțesc) iar în 30 de minute de la intrarea în biroul de înmatriculări am plecat către Mannheim Tesla Center. Odată ajuns aici am fost întâmpinat de agentul de vânzări cu bomboane, flori și șampanie (not really), care ne-a cerut numerele, ne-a înmânat cardurile și restul de acte înapoi, după care am fost am fost conduși la mașină și lăsați acolo fără nicio explicație suplimentară.

A fost cea mai ciudată experiență posibilă – în mintea mea deja mă gandeam că până și la magazinele de electrocasnice personalul se comportă mai bine, când te duci să cumperi o mașină de spălat rufe.

În fine, totul a pălit și s-a dus în momentul când am zărit mașina (NCC-75633), minunată, totul era perfect până când s-a activat secțiunea din creier răspunzătoare de Controlul Calității (meserie practicată la ora actuală) și am depistat două mici defecte la vopsea și unul de aliniere la portbagaj (defecte ce vor fi remediate prin intermediul Tesla Mobile Service). 

Prima încărcare

După anunțarea acestor defecte ne-am luat bagajele (un rucsac cu acte și papornița nevestii) și am plecat la drum către primul Supercharger din Kaiserslautern, deoarece mașina era încărcată doar 30% datorită reglementărilor din Germania.

Am ajuns la Supercharger, mers normal până la 18% baterie, unde am încărcat până la 94% deoarece nu am mai avut răbdare să aștept și mai aveam de parcurs aproximativ 95 km până acasă unde doream să îi fac o surpriză juniorului. Ajuns acasă, totul a decurs cum trebuie legat de surpriza și în sfârșit am simțit că totul este ok (gata cu stresul etc) . Restul va urma …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.