„Bun venit prietene!” – Citroen Ami gata de productie

Cu un an in urma, tot la GIMS – Geneva International Auto Show, Citroen prezenta o versiune minimalista pentru conceptul unui micro automobil electric de oras denumit „Ami„. Anul acesta echipa Citroen aduce la Geneva varianta de serie, cu promisiunea ca livrarile vor incepe in luna iunie in Franta.

Comunicatul de presa Citroen este o insiruire de fraze abil metesugite de specialistii in marketing si comunicare ai inovatoarei firme franceze, in care noul Ami este denumit „un obiect nonconformist, destinat mobilitatii electrice pentru doi pasageri”. Fara indoiala Citroen a dovedit intotdeuana curaj si un spirit inovativ, cu cativa pasi inaintea concurentei, chiar daca succesul comercial s-a lasat asteptat uneori.

La inceputul celui de al 101-lea an de la lansarea firmei de catre Andre Citroen, Ami vine sa ne aminteasca de succesul indragitului 2CV, alta creatie minimalista, care a distilat nevoile mobilitatii individuale pe patru roti pana la esenta strict necesara. Inlocuirea mecanismului de culisare a geamurilor laterale la Ami cu un sistem de rabatare asemanator cu cel de la 2CV, este un imbold de a gandi in elemente functionale simplificate la maxim si de a reduce costurile, la un nivel cu care Ami sa fie cat mai prietenos cu buzunarul utilizatorului.

„Democratizarea” electromobilitatii cu acces pentru „toata lumea” la un miniautomobil de oras, a fost si scopul proiectului e.GO Mobile de la Aachen, care trece in prezent prin dificultati financiare. Citroen a dus insa ideea la un alt nivel, omologand noul Ami intr-o categoria de vehicule, care poate fi condusa in Franta fara carnet (un certificat de siguranta in trafic este obligatoriu pentru toti conducatorii nascuti dupa 1987), incepand cu 14 ani, iar in restul Europei de la 16 ani.

Daca pretul de 6000 euro pare oarecum mare pentru un „obiect non-conformist” destinat mobilitatii electrice in oras, echipat cu acumulator de 5.5 kWh si viteza limitata la 45 kmh, oferta de car sharing in reteaua Free2Move pentru 0.26 euro/minut este mai ieftina decat taxiul sau serviciile gen Uber si poate fi utilizata de la 16 ani in Franta. Varianta de leasing in Franta pentru 19.99 euro/luna, dupa avansul de 2544 euro, este comparabila cu costul unui abonament de telefon.

Comenzile se deschid in Franta in 30 martie, urmate dupa cateva luni de Spania, Italia, Belgia, Portugalia si Germania. Primele livrari in Franta sunt promise pentru luna iunie, iar flota de car sharing Free2Move va fi operationala la Paris incepand din primavara anului viitor. Vanzarea noului Ami se bazeaza atat pe reteaua traditionala de concensionari Citroen, cat si pe retele ale unor mari magazine.

Chiar daca speculatiile despre Ami ca instrument de scadere a penalizarilor pentru neindeplinirea emisiilor pe flota poate avea un sambure de adevar, vom sarbatori fiecare fosila SUV inlocuita pe strazile aglomerate ale marilor orase si in parcarile publice de noul prieten al electromobilitatii.

Bun venit prietene!

Citroen Ami date tehnice:

Lungime: 2.41 m

Latime: 1.39 m (fara oglinzi)

Inaltime: 1.52 m

Diametrul de viraj intre pereti: 7.20 m

Greutate cu acumulator: 485 kg

Acumulator: 5.5 kWh

Putere: 6 kW

https://automobileelectrice.ro/autos/oxygen/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.