Ingrijorare si sperante pe cea mai mare piata EV din lume

Cea mai mare piata auto din lume, China, este in scadere de douazeci de luni, fara nici un semn ca prabusirea va incetini in curand. Pana in luna iulie 2019, singura exceptie a fost in segmentul autovehiculelor electrice, in crestere spectaculoasa an de an, pana cand autoritatile au redus subventiile si au modificat regulile de acordare.

O privire mai atenta la inmatricularile de automobile electrice din luna ianuarie 2020, comparativ cu aceasi luna de anul trecut, arata un tablou complet schimbat. Pe fondul unei scaderi de 22% a pietei auto in general, segmentul electric s-a contractat cu 50%.

E drept ca ianuarie a avut cu o saptamana de vanzari mai putin ca anul trecut din cauza vacantelor de Anul Nou, dar in februarie productia, distributia si vanzarea au fost afectate si mai mult de carantina impusa in anumite orase.

Sursa informatiilor: EV sales

Topul automobilelor 100% electrice este condus in ianuarie de Tesla, cu 2605 Model 3 produse la Shanghai si 578 importate din California. Este pentru prima oara cand un model electric produs de o firma straina conduce clasamentul inmatricularilor in China.

Nio EC 6, primul model lansat dupa modificarea criteriilor de acordarea a subventiilor

Cu trei intrari noi in TOP 10, am primit raspunsul la intrebarea lansata intr-un articol din decembrie: „Reducerea subventiilor poate avea un efect pozitiv?” Categoric noile conditii de acordare a subventiilor, bazate pe autonomia automobilului si densitatea energetica a acumulatorului, favorizeaza modele competitive, avansate tehnologic.

Nio ES6 a fost lansat in vara anului 2019

Atat Nio ES6 cat si Li Xiang One au crescut productia si vor porni cat de curand spre pietele externe. Este interesant de observat ca pentru prima oara, pe locul 11 apare un model Toyota, chiar daca este doar un GAC Aion cu emblema concernului japonez, extrem de retinut de a porni pe calea electrificarii.

Li Xiang One – SUV electric full size

Impactul epidemiei cauzate de coronavirus in China si lume este resimtit din plin in industria auto, iar piata chineza va raporta in curand dimensiunile dezastrului economic cauzat in luna februarie. Vor mai trece multe luni, pana situatia se va normaliza si cu toate ca este foarte devreme, prognozam primul an de scadere al vanzarilor de automobile electrice pe cea mai mare piata din lume, daca autoritatile nu vor interveni cu masuri de stimulare temporara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.