Despre acumulatori – „calcaiul lui Ahile” pentru electromobilitate

Pretul este multe ori motivul pentru care chiar si cei mai infocati sustinatori ai electromobilitatii fac un pas inapoi si mai asteapta, cand este vorba de achizitia unui automobil electric nou.

Influentat in proportie de aproximativ 30% de costul ridicat al acumulatorilor, pretul mare de achizitie al unui model electric nou, comparativ cu unul echipat cu motor cu ardere interna cu performante si dimensiuni asemanatoare, ramane piedica numarul 1 pentru adoptarea electromobilitatii pe scara larga, acolo unde subventiile nu sunt consistente (pentru o durata suficient de lunga de timp) sau coerente.

Cu toate acestea, in contextul prognozat de agentia Moody, care prevede ca vanzarea de automobile echipate cu MAI (motoare cu ardere interna) va continua sa scada cu peste 10 milioane de unitati, ceea ce reprezinta o diminuare cu peste 11% a volumului global actual, cresterea productiei si vanzarilor de automobile electrice devine o zona plina de oportunitati economice pentru domeniul auto.

TRANSPORT SI ENERGIE

Industria acumulatorilor este cu ochii atintiti pe doua tendinte majore in economia urmatorilor 20 de ani. Necesarul de acumulatori pentru tractiune este in crestere rapida, asa cum a demonstrat succesul inregistrat de Model 3, care impreuna cu Model S si X, a absorbit in mai putin de un an 22% din capacitatea produsa in lume.

O alta transformare fundamentala este in plina derulare in sectorul energetic, unde BNEF (Bloomberg New Energy Finance) prognozeaza ca energia produsa din surse eoliene si fotovoltaice va creste de la 7 % in prezent pe plan global, la 40% in urmatorii 20 de ani.

In scenariul BNEF pentru anul 2040, o treime din flota mondiala de automobile va fi electrica cu acumulatori. Impreuna cu cresterea cererii de acumulatori stationari, la nivel industrial, pentru stocarea energiei electrice produse in perioade cu vant si soare si utilizare ulterioara, va duce la o crestere de peste 120 de ori a necesarului de acumulatori.

Cresterile prognozate in cele doua domenii, energie si transport, cu nevoi foarte mari de acumulatori, duc la concluzia ca reducerea de pret, cu 85% in perioada 2010 – 2018, va continua, injumatatind pretul pe kilowatt ora (kWh) in urmatorii zece ani, ceea ce poate determina scaderea pretului automobilelor electrice si a aplicatiilor energetice.

CRESTE DENSITATEA SPECIFICA DE ENERGIE

In paralel cu ieftinirea acumulatorilor, firmele specializate in cercetarea unor noi solutii pentru cresterea densitatii energetice pe unitate de masa si volum, anunta progres constant. Sila Nanotechnologies, care se bazeaza pe experienta unor experti veniti de la Tesla si pe investitii din partea BMW si Daimler, printre altii, afirma ca sunt pe cale sa industrializeze acumulatori cu densitate specifica majorata cu 20% fata de variantele actuale aflate in productie si ca o crestere cu 40% este posibila in urmatorii zece ani.

RECICLAREA ACUMULATORILOR

Dupa atatea vesti bune despre viitorul apropiat al acumulatorilor, ramane insa umbra lasata de cantitatile enorme de acumulatori ajunsi la capatul vietii, dupa 8-10 de utilizare pe automobile si alti 10 ani in utilizari stationare.

Ca in toate noile domenii legate de electrificare si in acest sector se naste o noua industrie a reciclarii, necesara reutilizarii materiilor prime si protectiei mediului (un exemplu din Corea).

PERSPECTIVE

In masura in care industria mineritului va tine pasul cu cresterea exponentiala a cererii de materii prime necesare productiei de acumulatori pentru transport si sectorul energetic, scaderea continua a pretului acumulatorilor va duce la scaderea costurilor de productie pentru automobile electrice.

Odata cu cresterea concurentei, prin lansarea in productie in 2020 a unui numar fara precedent de noi modele electrice, suntem convinsi ca macar o parte a reducerii de cost va fi transferata cumparatorilor prin preturi de achizitie mai accesibile.

Afirmatia de mai sus despre posibile reduceri de pret, nu inseamna ca sustinem amanarea deciziei de cumparare a unui automobil electric, fiindca valoarea si volumul subventiilor din urmatorii ani este necunoscut.

Dimpotriva, consideram ca orice contributie personala la reducerea emisiilor poluante din orase este cel mai bine sa inceapa chiar acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.