Călătorie cu ZOE 41 la aeroportul din Budapesta și primele impresii din Norvegia

Povestea lunii august este un drum Târgu Mureș – Aeroportul Budapesta cu Zoe generația 2-a, care are doar încărcare type 2, așa cum ați aflat din călătoria precedentă la aeroportul Otopeni.

Am planificat un concediu în Norvegia și am găsit bilete de avion, fără escală, cu Norvegian pe ruta Budapesta-Oslo destul de acceptabile: 800 preț listă, cu bagaje 1100 lei/persoană.

Noi am plănuit drumul până la Budapesta cu Skoda Octavia 2, fiindcă aveam nevoie de portbagaj mare, pentru multe bagaje. Mergeam cu cortul, 4 saci de dormit, 4 saltele, plus conserve, rezultă bagaje mari de tot.

Dar nu așa a fost să fie. În săptămâna precedentă deplasării, a început un sunet ciudat între 60 și 80 km/h la Octavia. Sunetul s-a accentuat și am ajuns să merg pe rănd la trei mecanici și cu toate că au condus mașina și au auzit sunetul, nu au localizat sursa. După o căutare amplă, cel mai probabil e planetara, dar încă nu știm dacă e din zona diferențialului, cutiei de viteze, sau doar în zona axială, la planetara interioară. Oricum riscul să fac un drum de 1000 km, și cu amenințarea numeroaselor zboruri anulate, ne-a fost frică să pornim la drum cu mașina semi-defectă. 

Alternativa cea mai economică era să facem drumul cu Zoe, dar cu două mari impedimente:

1) bagaje multe

2) Zoe al nostru este generația a 2-a, care nu are port DC și se încarcă doar pe type 2(AC)

Când am cumpărat mașina, noi ne-am orientat către modele EV care au portbagajul destul de mare. Deși Zoe pare mică, are un portbagaj decent. Lipsa rezervorului de combustibil a permis adâncime mai mare și se pot înghesui foarte multe acolo.

Având în vedere că distanța între Târgu Mureș – Aeroportul Budapesta este de 500km, și având experiență cu Zoe în parcurgerea segmentelor de peste 200km, considerentul să încarc doar de două ori era primar – din care o încărcare mai lungă cu un pic de odihnă, iar una scurtă care să ajute la parcurgerea distanței totale.

Două trolere mici nu se văd dar sunt și ele acolo.

Am făcut o scurtă analiză a stațiilor, și cea mai mare problemă este parcurgerea între Cluj și Oradea, fiindcă sunt prea puține stații de încărcare între cele două puncte. 

La stația de la Ciucea pe Plugshare se semnalau probleme, și sunt doar alte două stații la Huedin, și Aleșd. 

Dacă pornești din Cluj nu este problemă că faci traseul fără încărcare, dar noi am pornit din Târgu Mureș, și fiind autostradă până la Gilău, era necesară o primă încărcare, pe care am făcut-o la Huedin

Aici am încărcat de la 37% la 79% gratuit.


La graniță am oprit la Petrom pentru o pauză fiziologică, și cu ocazia asta am încercat stația EL Drive, unde am încărcat de la 41% la 60%, timp de 17 minute. 

Încărcarea mare și o pauză de somn, a fost la Berettyóújfalu în Ungaria, unde am ajuns cu 49% și am încărcat gratuit până la 99%. Aici am stat 1h 15minute și am reușit să dorm vreo 30 minute. Planul a fost să ajungem cu această încărcare până la aeroport. 

Drumul a fost fără evenimente și am ajuns la timp. Am pus mașina la încărcat inițial la un Lidl, dar stația era setată să funcționeze doar 10 minute, după care trebuia să recuplezi. Dacă porneai din aplicație atunci funcționa 30 minute. App-ul nu l-am putut downloada, pentru că era geofenced pe Ungaria. Cănd ești în roaming tot cu IP de Romănia ești. Măcar acest lucru este trecut pe un afiș.

Am schimbat locația și m-am dus la un Penny, unde am încărcat până la 99%, cu găndul că totuși să nu las mașina nouă zile pe 100%. Aceste încărcări din Ungaria au fost toate gratuite.

După 9 zile în Norvegia, am găsit mașina cu 95% din baterie. 

Drumul de întoarcere a fost mai calculat, că știam limitele mai bine. Inițial mi-am propus să fac drumul tot până la Berettyóújfalu, dar am văzut pe parcurs, că mașina nu consuma mult. Până la Szolnok este drum expres am mers cu 110 km/h, apoi drumul e destul de peticit și denivelat, acolo abia am mers cu 70-80 km/h. 

Am schimbat planul din mers și am luat decizia să mă duc până în Oradea la Kaufland. Acesta fiind un traseu de 238 km, tocmai la limita autonomiei Zoe. M-am gândit că dacă nu ajungem la Oradea, avem șanse să încărcăm fie la Berettyóújfalu, fie la Petrom de la graniță. Totul a fost fără evenimente.

Alerta galbenă a venit doar înainte de graniță, iar cea roșie când eram deja pe raza localității Borș. 

Am ajuns la Kaufland cu 3% rămași în baterie, unde am încărcat până la 98% și am tras un pui de somn. Soția mă tot întreba anterior pe drum, ce facem dacă stația e ocupată, sau nu e funcțională.

Având în vedere că în Oradea sunt multe stații, tot găseai una la 3-5 km la care să încarci, deci opțiuni destule să ajungi cu autonomia minimă rămasă la o stație din apropriere, acest considerent e bun pe raza unui oraș mare. 

După acest succes de autonomie împinsă la limită, mi-am propus să analizez dacă pot face Oradea – Târgu Mureș dintr-un singur segment.

Distanța parcursă ar fi fost de 262 km, dar cu finalul pe zonă cu autostrada (Gilău – Mureș), unde consumul e mai mare, nu am aceeași siguranță că estimatorul de bord arată corect cifrele. Din Ungaria spre Oradea, fiind drum național, era foarte ok și aveam încredere, că oricând puteam reduce viteza, pe autostradă însă, nu voiam să fim o piedică în trafic.

Drumul a fost fără evenimente, dar la Turda ne-am oprit pentru pasageri și o încărcare scurtă, că doar drumul Oradea – Târgu Mureș se face în 3h 40minute. Am încărcat de la 22% la 40% și am am ajuns acasă cu 7% SOC rămas, având tempomatul pe 120km/h.

Concluzii

– lipsa stațiilor din zona Huedin-Aleșd dă bătăi de cap celor ce pornesc de la distanțe mai mari decât Cluj, cum este cazul cu Târgu Mureș;

– în Ungaria sunt tone de stații gratuite, dar cu peripeții să faci rost de aplicația mobilă dedicată;

– pe Aeroportul din Budapesta, stația de încărcare este în zona parcării de scurtă durată (mult prea scumpă pentru 9 zile) și se pare că e exclusiv pentru angajați;

– dacă știi că pe segmentul drumului la final este o localitate mare, gen Oradea, cu stații multe, poți să-ți faci calcule să ajungi sub 5% (găsești stații alternative la 3-5 km)

– oricât de mult ai vrea să parcurgi cu un plin, tot sunt nevoi fiziologice, și opririle scurte la benzinării/restaurante sunt bine venite și pentru 10-15 minute de încărcare.

Raport călătorie:
– Distanța: 1002 km
– Consum mediu după bord: 15.0 kWh/100km
– Viteza medie 71 km/h
– Cost incărcare: 33 RON (ELDrive, EnelX, restul gratuități)

După cum vedeți după viteza medie, m-am dus normal cu 110 pe autostrăzi, și în jur cu 80 pe DN-uri, dar am făcut și depășiri în special al TIR-urilor. 


Norvegia

E prima oară când ajung în Norvegia și e fascinant ce vezi acolo. Mașinile EV sunt așa de răspândite cum vezi pe la noi Passat/Logan etc…

La Lillehammer am vazut cu ochii mei cum arată o parcare cu nu mai puțin de 44 de conectoare: 

8×300 kW

14×250 kW

8×200 kW

6×150 kW

8×50 kW

În Norvegia, timp de 9 zile am făcut un tur al frumuseților din zona Lillehammer, Åndalsnes, Trollstigen, Atlantic Road, Geranger, Øvstefossen, Domfoss Camping, Lom, Panorama Road Tindevegen, Bergen, Stavanger, Pulpit Rock, Arendal, Oslo. Ne-a ajutat relatarea lui Costi și Luminița – adică Sunchase Journey.

Și o poză proprie cu vederea din Åndalsnes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.