Călătorie de la Târgu Mureș la Otopeni cu ZOE 41 (fără încărcare rapidă)

Am rămas dator cu mai multe date din luna iunie, având în vedere că am fost plecat o bună vreme la Krakowia, Budapesta, Praga, Zurich și Luxembourg. 

O scurtă recapitulare a experiențelor electromobilistice din ultima vreme, pe care le vom parcurge împreună în două episoade:

A. Am făcut un drum Târgu Mureș – Otopeni folosind Zoe (varianta mea are doar Type 2 fără rapid charge).

B. Am publicat articolul Lista celor peste 600 de localități ce doresc să instaleze stații de încărcare prin programul AFM

C. Am avut ITP-ul respins și rezolvat brațul buclucaș pe garanție, în penultima zi din garanție a mașinii 🙂

D. Am închiriat cu succes un Enyaq în Luxembourg, folosind doar aplicația mobil a celor de la Flex.lu

Și acuma, în detaliu, prima parte a experiențelor și datele din cele trei săptămâni:

  • In săptămâna 6-12 iunie ZOE a parcurs 35 km cu un consum de 12.6 kWh/100km și viteza medie de 20.3 km/h;
  • În săptămâna 13-19 iunie Zoe a parcurs 212 km cu un consum de 12.7 kWh/100km și 27 km/h viteza medie.

Primele două seturi de valori sunt obținute pentru deplasări urbane în raza orașului Târgu Mureș. 

  • În săptămâna 20-26 iunie, Zoe a parcurs 793 km, cu un consum de 14.7 kWh/100km și viteza medie de 60 km/h, pe ruta Târgu Mureș – Otopeni și retur.

Având în vedere că am avut un zbor de pe Otopeni până în Luxemburg, m-am hotărât să mă duc cu Zoe, deși nu am port DC, deci încarc doar Type 2. Am plecat cu 100% de acasă, plănuind o încărcare la Brașov, apoi în funcție de timpul rămas încă una la destinație, în pregătire pentru drumul de întoarcere. 

La Brașov am ajuns cu 39%, inițial am vrut să încarc la Socar, dar era ocupat de un alt Zoe, așa că m-am dus la Kaufland și am prins stația Type 2 disponibilă, unde am încărcat o oră până la 81%. Încărcarea a fost gratuită cu cupon de Kaufland.

Am mâncat un sandwich și am stat de vorbă cu un proprietar de Spring, care făcea drumul Ilfov – Reghin. I-am povestit de organizatoarele pentru obiectele din portbagaj ce le facem pentru Spring și Zoe (Detalii pe pagina Fizima). 

Pe drumul de la Brașov la Otopeni am prins un accident în fața mea, care a furat din timpul meu planificat pentru încărcarea necesară drumului de întoarcere. Am ajuns la Mega Image de lângă aeroport, unde am fost surprins că stația EnelX avea doar 11 kW, deși în aplicație zicea că are putere de 22 kW, cu toate că nu era cineva pe conectorul celălalt. 

Aici abia mi-am potolit nervii, după ce un angajat care era parcat pe locul destinat conectorului A, s-a luat de mine. Locația respectivă nu are nici un regulament de parcare, nici de încărcare afișat. Dar el zicea că trebuie cumpărături de minim 50 de lei, și doar în timpul de funcționare a magazinului se poate folosi stația. Dacă încărcam mai mult de 30 de minute ne-a amenințat că ridică mașina.

Stația nu e gratuită, e în rețeaua Enel X cu un cost de 1.65 Ron/kWh. Până la urmă am încărcat timp de o oră și am ajuns doar la 45%, fiindca stația nu era de 22 kW cum scria în aplicație. În timpul de așteptare am mâncat, am luat provizii pentru drumul de întoarcere și am observat cum vreo 6-7 mașini au ocupat locul pentru conectorul celălalt, parcă nu se ține cont deloc de locul de încărcare pentru mașini electrice. 

După pățania cu 11 kW în loc de 22, m-am dus la Gazprom, care are o stație în apropiere și am vrut să văd cum se pornește, că erau mesaje că nu funcționează în Plugshare. Nu am aflat mare lucru, aplicația Elmotion nu avea buton de pornire stație, doar de rezervare, și parcă stația era fără conectivitate. Oricum nu am aflat cum se pornește stația. Dacă știe cineva, poate să ne explice și să updateze descrierea în Plugshare

Am ajuns în parcarea de lungă durată de la aeroport cu 45%, inițial îmi propusesem 80%, dar nu a ieșit socoteala din cauza timpului pierdut cu accidentul și cu stația de doar 11 kW. La revenire, plata parcării din Otopeni e de râsu’ lumii, abia am găsit un terminal care funcționa, și ghici ce, se poate plăti doar cu bancnote. Apoi am observat o casuță în parcare, unde se putea plăti și cu cardul. 

La întoarcere am planificat o încărcare la Ploiești la Jumbo/Auchan, la stațiile verzi ale celor de la ev-mag, bine întreținute și cu prețuri rezonabile. Aici am ajuns cu 20%, și am încărcat până la 61% cât să-mi ajungă până la Brașov, unde am planificat o încărcare mai lungă. Încărcarea intermediară de la Ploiești mi-a luat 52 de minute și 28 de lei. Tarif 1.65 ron/kWh.

Am ajuns la Brașov Socar, cu 13% pe bord, și am prins momentul când un Spring se deconecta. Aici m-am pus la somn, era ora 12:04 noaptea, am încărcat aici până la 93%, m-am trezit fără alarmă la 90% SOC. Drumul până la Târgu Mureș a fost fără evenimente. Am ajuns acasă cu 13% în baterie înainte de ora 04:00.

În concluzie, pe drumul spre Otopeni, am avut 2h pentru încărcare, iar la revenire 2h45min. 

M-a dus gândul ce bun ar fi un self charge la aeroport, chiar și cu granny-charger de acasă, daca ar fi prize de 16A. Așadar, propun să fie amplasate, semnalizate, și marcate cât mai multe locuri de parcare (minim 20 pentru început?), cu acces la priza clasică de 16A, care poate susține încărcare de 24-36 ore, pentru a putea conecta chargere portabile. Energia să fie o sumă fixa sau prin contor. Locurile să fie monitorizate video. 

Pe tot drumul Mureș-Otopeni și retur am condus cu depășiri numeroase, pe alocuri cu 120 km/h cu tempomat, în special la revenire, știind că bateria mă va ține până la următoarea stație de încărcare. Drumul de 662 km l-am parcurs cu un consum mediu de 14.8 kWh/100km, si viteza medie de deplasare de 70 kmh. Viteza medie reflecta ritmul mai alert în care am mers.

În total am plătit 47 lei și am beneficiat de trei încărcări gratuite, acasă/pornire la Kaufland, la Brașov tot Kaufland, și tot acolo Socar gratuit. Cu termica mi-ar fi luat 350 lei. Ca timp mort la încărcare nu cataloghez, că oricum am mâncat, ori am dormit, și după un zbor lung chiar mi-a prins bine o pauză de condus la mijlocul traseului la Brașov, fiind miezul nopții.

Va urma – ITP-ul respins și prima experiență cu Skoda Enyaq.

3 Responses

  1. Viorel O spune:

    E bine ca incarcarea AC pe Zoe e de 22kW

  2. In Brașov aveați stații gratuite (3 la număr) de la Evconnect fix in centru, dar le-ați ratat 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.