Croația văzută de la volanul VW ID.4 și Hyundai Kona

Spre deosebire de Alex (B) și Marius (PH), care au decis să pornească împreună spre Grecia, mergând pe același traseu și încărcând la aceleași stații două Tesla Model 3, Laurențiu și Cosmin, ambii din Cluj, au pornit pe drumuri diferite, cu mașini diferite spre coasta Croației.

În continuare depănăm primele experiențe primite din aceste călătorii cu frumoase imagini de vacanță.

Laurențiu – VW ID.4

Salutări din Croația!

Anul acesta am hotărât să petrecem concediul în Croația, mai exact într-o localitate la vreo 12 km depărtare de Dubrovnik. Din Cluj-Napoca am plecat marți dimineață cu gândul de a ieși din țară pe la PTF Naidăș, cu o încărcare la Reșița, mașina fiind încărcată cu 5 adulți, și bagajele aferente pentru aproape 2 săptămâni, iar bateria 84%. 

Deși ID.4 este o mașină mare, a fost cerută o pauză de dezmorțire la Kaufland Hațeg, la noua lor stație de încărcare, unde am încărcat mașină de la 34 la 75% (asta însemna o oprire mai scurtă la Reșița). Acolo, conform planului actualizat, pauză de prânz, iar mașina din nou la încărcat, de la 49 la 82% pe DC, apoi, am continuat încărcarea până la 91% pe AC, pentru a nu bloca stația rapidă și a avea timp să mâncăm.

Până la graniță consumul a fost de 17 kWh/100 km, deplasarea fiind mai alertă, pe autostrada cu maxim 110 km/h. Din graniță a fost schimbat șoferul, care a respectat limitele de viteză din toate țările care au urmat, consumul urmând să scadă simțitor. Peste noapte am oprit în Cacak, Serbia, și am încărcat, în doua reprize, la un type2 al primăriei, până la 93%. 

Din nou la drum a doua zi dimineața, Bosnia, Croația și am ajuns la destinație cu valorile din imaginea din stânga pentru a doua zi, consumând 69% din baterie, iar tot traseul Cluj-Dubrovnik a arătat ca în imaginea din dreapta:

  • 976 km
  • 14.6 kWh/100km consum mediu

Deși gazda a spus în conversațiile inițiale că va asigura încărcarea, de  abia  duminică  ne-a dat acceptul, și ne-a arătat priza, dar între timp am descoperit trei stații DC, gratuite, la Aeroportul din Dubrovnik, inclusiv parcarea gratuită pe timpul încărcării, așa că am încheiat săptămâna cu costuri 0.

După cazare și plimbările între plaje am încheiat săptămâna cu următorul consum:

Imagini de la destinație – Dubrovnik

Cosmin – Kona

Colegii din echipa Kona au în general lucruri bune de povestit despre masina lor, care prin eficiență și cu ajutorul acumulatorului de 64 kWh s-a impus ca principalul cal de bătaie al alergătorilor de cursă lungă (din echipa proiectului Electromobilitate), cei ce au depășit 100.000 km la bord.

Un reproș, venit mai ales din parte celor ce s-au decis pentru alte modele, a fost legat de portbagajul mic. Pentru plecarea în Croația cu familia (doi copii și doi adulți), Cosmin a ales să extindă spațiul de depozitare în detrimentul consumului, așa cum se vede din imagini.

Detalii despre călătorie, consum, experiențele cu încărcarea și costul călătoriei vom afla în direct după revenirea la Cluj și o mică pauză de tras sufletul.

1 Response

  1. Viorel O spune:

    Se vede ca la viteze legale ID.4 consuma putin desi este o masina mare si cu mult spatiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.