Costuri și economii după 120 mii km cu Kona EV

Aseară, luând datele din mașină pentru a raporta datele lunare, am observat că a mea koniță se apropie de borna de 120 mii de kilometri. Motiv pentru care am zis că e un moment oportun să revin cu un articol pe tema costurilor cu mașina electrică.

Costuri

Valoarea de achiziție a mașinii a fost de 38345,37 EUR. La achiziționarea Konei am decis să optez pentru un tichet Rabla+, casând o mașină mai veche. Valoarea de plată rămasă la dealer a fost de 137224 RON. Această sumă am finanțat-o printr-un leasing auto. Ceea ce a presupus un cost inițial de achiziție de 32150,53 RON și apoi o rată lunară de 413 EUR.

La costul de achiziție mai adăugăm celelalte costuri:

 • Costuri cu încărcarea
 • Costurile cu asigurrările (RCA + CASCO), lucrările și echipamentele de mentenanță, anvelope, accesorii, taxe

Însumate, acestea exprimă costul total de deținere și operare a mașinii (T.C.O).

Mai jos, găsiți datele finale asupra costurilor, înregistrate până acum, pentru mașina mea:

În ceea ce privește costurile totale de operare și deținere, luând în considerare celelalte mașini pe care le-am avut, de preț, putere și dotări similare, pot face următoarele afirmații:

 1. Dobânda anuală efectivă de finanțare la celelalte mașini nu a fost niciodată sub 7,4%. În aceleași condiții de co-plată a finanțării (avans de 25% din valoarea vehiculului). Adică nu am avut niciodată rată de leasing mai mică de 2700 RON. Acum, la Kona, variază între 2050 și 2070 de RON, în funcție de cursul de schimb al EUR. Rata e fixă, 413 EUR.
 2. În cei 120k km, costurile cu service-ul (revizii normale), au fost de 3737,63 RON. În primii 150k km la Mondeo-ul deținut anterior, prețul mediu al unei revizii a fost de 2372 RON. Adică am avut un cost total de 14231,88 RON în 6 revizii / 150k km cu Mondeo-ul. De unde e diferența așa de mare? Foarte simplu: discuri de frână și plăcuțe de frânare. Plus tot neamul de fluide, clipsuri, oringuri, furtunașe și multe alte mărunțișuri…
 3. Știu că vârsta e un factor determinant, iar piața CASCO a luat-o nițel pe ulei, dar da, la Kona am un CASCO mai mare ca la Ford. Ce e drept, e fără franșiză și suma asigurată e cu 4k eur mai mare ca la Ford, dar diferența primei anuale e de peste 150 EUR. La Ford plăteam 810 EUR pe an, la Kona 1010 EUR.
 4. Nu comparăm prețul anvelopelor. La Ford aveam 235/45/R18. Nu țin minte să fi dat vreodată sub 800 de lei per anvelopă, ori la kona cu 2400 ron iau tot setul, cu cele mai bune anvelope.
 5. Da, electricele sunt scutite de impozit. Nu plăteam o avere pe motoarele de 2l, dar nu sunt singurele taxe. Vignetele sunt și ele taxe, iar aici electrica nu e scutită.
 6. La capitolul accesorii, cei mai mulți bani sunt aruncați pe becurile H7. Le iau pe cele mai luminoase, dar asta înseamnă și un număr foarte redus de ore de funcționare. Adică maxim 300 de ore. Ceea ce înseamnă că la 3-4 luni iau un set nou pentru fază scurtă. Știu că există opțiunea unui LED upgrade, dar nefiind legală, nici nu mă complic. Dacă doriți mai multe informații despre becurile autovehiculelor, vă recomand canalul lui Sergiu Gabor.

Încă de la început, am monitorizat și prețul mediu național al combustibililor, așa cum este raportat de cei de la peco-online. Astfel am putut să estimez grosier cam care ar fi costul echivalent în combustibil al fiecărei călătorii făcute cu Kona. Mai jos aveți un exemplu cum sunt centralizate datele:

Ceea ce mi-a permis să monitorizez

Economiile făcute cu electrica

Diferențele de cost pentru energia necesară deplăsării mașinii sunt mai accentuate în funcție de rulajul pe care îl faci. Motiv pentru care, în graficul de mai sus, aveți și rulajul făcut în fiecare lună.

Ce este mai important în graficul de mai sus, e că economiile sunt calculate în sume nete, ca diferență dintre costul total al călătoriilor din luna respectivă echivalent combustibil, din care scădem costul total al încărcărilor din luna respectivă. În mod evident, niciodată nu sunt cu 0% baterie nici la final nici la început de lună.

Lunar, în medie, fac peste 5600 de km. Așa cum se poate observa din graficele de mai sus, economiile făcute față de o motorizare diesel, sunt mai mult decât dublul costului de încărcare. Asta în condițiile variației atât a prețului combustibilului cât și a eneregiei electrice. Am mai explicat în trecut care este relevanța mixului de servicii de încărcare și cum îți poate aduce beneficii.

Și nu, nu încarc numai „la Lidl și pe cupoane”. Încarc unde am nevoie și cât am nevoie:

Dar, rezumând partea de economii, cel puțin în ceea ce privește simplificarea reprezentării economiilor din diferența electricitate-combustibil, ne putem folosi de graficul de mai jos:

La aceste economii, mai estimez pe partea de mentenanță și anvelope diferențe de aproximativ 5000 EUR în avantajul Konei. Plus diferența din costurile de finanțare și asigurări care mai aduc 1000 EUR.

Față de Mondeo 2,0 TDCI AWD AT (trecem peste partea în care din punct de vedere al dimensiunilor este o altă mașină), până acum, economiile rezultate din costurile de operare și deținere se situează la 13000 EUR.

Atentie, acestea sunt cifre pentru modul in care exploatez eu masinile, cu stilul meu de viata, condus si cu pretentiile personale. Pot fi cazuri si mai favorabile, si mai defavorabile.

Și nu, nu am avut probleme cu încărcarea (am găsit stații oriunde am avut nevoie de ele), nici bateria nu se vrea schimbată, nici nu a poluat mai mult ca o termică:

Mai multe articole despre evolutia costurilor de exploatare a mașinii mele, le găsiți mai jos:

Sau citiți articolele cu eticheta costuri kona electric.

1 Response

 1. Gabi spune:

  Un calcul estimativ după 9 luni și 10.000 km cu o Dacia Spring:
  – Cost achiziție: 8.000 euro (39.000 lei).
  – Consum mediu: 11,2 kWh/100 km.
  – Consum total: 1.120 kWh, din care aproximativ jumătate încărcare acasă, cu un preț mediu de 0,72 lei/kWh, cost total 806 lei; cealaltă jumătate încărcări gratuite la Kaufland, cu cupoane gratuite pentru cumpărături.
  – Cost energie la 100 km: 4 lei.
  – Cost total combustibil 10.000 km mașină pe benzină folosită anterior (consum mediu 7l/100km): 4.900 lei.
  – Economie realizată doar la costul combustibilului în 9 luni și 10.000 km:4.094 lei.
  – Estimare economie pe an la costul combustibilului: 5.458 lei.
  – Durată amortizare preț mașină doar din economia la combustibil: 7 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.