Alături de „cât costă?” și „cât durează încărcatul?”… „cât consumă iarna?” este probabil întrebarea auzită cel mai des de proprietarii actuali de automobile electrice.
Nu este întâmplătoare curiozitatea legată de consum, fiindcă în lumea veche a motoarelor termice, costurile de alimentare erau proporționale cu consumul. Dacă ați urmărit serialul dedicat costurilor de încărcare din 2022, ați aflat că în noua lume electrică, costul depinde de sursa de încărcare în mai mare măsură decât de consum.
Fiindcă internetul este plin cu poze cu consumuri de „cazi pe spate”, care s-au dublat față de lunile călduroase, discuția alunecă inevitabil spre comparații cu diferite variante diesel, GPL, etc. Consumurile lor minunate ar duce spre costuri de deplasare mai mici, dacă ignorăm costul îngrijirilor medicale pentru tratarea bolilor generate de gazele de ardere lăsate în urmă de orice motor cu ardere internă.
De la pozele ce surprind consumuri foarte mari pe distanțe scurte, parcurse în zile reci mai ales în orașe aglomerate, sau la viteze mari pe autostradă, și de la exprimarea lor în kWh/100km (sau și mai tare, la Tesla, în Wh/km), apar confuziile. Unitatea de energie kWh ar trebui să fie cunoscută de la consumul casnic, la fel și prețul exprimat în lei/kWh, fiindcă apare pe factură. Ca urmare costul la 100km este cea mai simplă comparație între costurile de încărcare și cele ale deplasărilor cu carburant.
Variația consumului în funcție de anotimp
Într-adevăr consumul electricelor variază în funcție de sezon după cum indică și statistica alcătuită în ultimii doi ani, în care echipa proiectului Electromobilitate a parcurs 1.43 milioane km.
Diferența între valoarea maximă și minimă a consumului echipei este 33% în 2021 (42 participanți) și 34% în 2022 (50 participanți).
Numărul inegal de participanți și diversitatea modelelor monitorizate în cei doi ani afectează rezultatul, care nu este riguros din punct de vedere statistic, dar ne oferă o bună orientare.
Pentru o privire mai în detaliu am ales din fiecare echipă colegii cu cazuri de utilizare reprezentative, care au avut răbdarea să ne transmită informații timp de doi ani, și chiar mai mult în unele cazuri.
Laurențiu – VW ID.4, Cluj
Dacă privim doar țurțurii din prima iarnă, îngrijorarea față de consumul din sezonul rece este pe deplin justificată. După câteva actualizări de soft și o iarnă mai blândă la Cluj, vârfurile din a doua iarnă sunt cu mult mai mici până în prezent.
Când analizăm valorile lunare de consum evităm acele vârfuri punctuale și situația nu mai este la fel de îngrijorătoare, diferențele între maxim și minim fiind de 63% în 2021 și 61% în 2022.
Cea mai liniștitoare valoare este cea pe termen lung și după 90 săptămâni, în care am monitorizat 32.617 km, consumul mediu este 16.9 kWh/100km.
Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara
Pentru a înțelege mai bine dacă valorile mai scăzute din noiembrie și decembrie 2022, se datorează noului soft sau iernii mai blânde, am ales să ne uităm la rezultatele comunicate de Wiwi pentru Citigo.
Rezultatele indică de asemenea valori mai mici decât în 2021 pentru ultimele trei luni ale anului, fără contribuția unui update de soft.
Variațiile între maxim și minim au fost 62% în 2021 și 52% în 2022.
Dupa 22.959 km parcurși în 137 săptămâni (începând din 10 iunie 2020), consumul la bord este un foarte liniștitor 10.4 kWh/100km.
Alex – ID.3, București
Al treilea model din familia VW este un ID.3 bine cunoscut comunității, fiindcă Alex a participat la evenimente de promovare a mobilității electrice, a parcurs ambele ediții ale RO1000 Challenge și a efectuat numeroase teste paralele.
In cazul lui Alex de utilizare în București, diferențele din noiembrie și decembrie sunt minore.
Variațiile între consumul maxim și minim din fiecare an au fost 45% în 2021 și 38% în 2022.
Dacă nu v-ați plictisit de cifre și grafice, revenim în următorul episod cu alte exemple, ce nu fac parte din grupul Volkswagen.
VA URMA
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.