Cateva ore de plimbare si o incarcare record la Flensburg

Pentru toti cei familiarizati cu ecosistemul automobilistic german, numele orasului Flensburg are o conotatie negativa. In mica localitate din nord, in imediata apropiere cu granita daneza, isi are sediul KBA – Kraftfahrt Bundes Amt, autoritatea guvernamentala care contabilizeaza „punctele” acumulate pentru incalcari ale legislatiei de circulatie in vigoare.

Flensburg zona portului turistic

Pentru electromobilistul aflat pe ruta nord – sud, in cazul nostru pe traiectoria Norvegia-Romania, Flensburg a fost insa un punct de sprijin vital, cu mai multe statii de incarcare gratuite, destinat parca sa compenseze scumpetea din Danemarca.

In planificarea din februarie, cand Tesla Model 3 long range specificatie americana, putea sa incarce doar la statii AC cu maxim 45 km/ora, am rezervat timp pentru o pauza de cinci ore, in care ne-am dorit sa vizitam orasul. Desi am fost detasat cu serviciul pentru trei ani in Germania, nu am ajuns la Flensburg si cateva imagini de pe net aratau o zona centrala clasica, frumos aranjata in jurul portului, care ne invita la o plimbare.

Dar cum socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, dupa 400 de kilometri condusi pe ploaie si vant prin Danemarca, Flensburg ne-a asteptat cu o rupere de nori, care a facut imposibila orice tentativa de turism. Uzi si pleostiti ne-am adapostit intr-un mare mall, unde TM 3 s-a incarcat pentru drumul spre Hamburg, in timp ce noi ne-am omorat timpul prin magazine si am poposit la o cafenea cu acces la Internet.

In schimb pe drumul de intoarcere spre Norvegia, in urma cu doua saptamani, eram curios daca Flensburg se va prezenta intr-o lumina mai atractiva.

Colectia de vase cu panze din port este remarcabila

In primul rand, TM 3 invatase intre timp maniere mai bune de incarcare si stia acuma, dupa un OTA (over the air) software update la Tesla Service Linz sa absoarba energie, cu ajutorul unui adaptor cumparat de la Tesla Service Nuernberg, de la statiile CHAdeMO.

Cea mai rapida incarcare CHAdeMO, pe traseul de la Nuernberg la Drammen

In al doilea, vremea se anunta inorata cu sanse de 50% ploaie, dar de aceasta data pentru pauza noastra de incarcare era necesar mai putin de o ora. Dar din nou realitatea a fost diferita de planurile initiale, desi la statia identificata pe Plugshare in Flensburg, am obtinut o incarcare cu viteza record de 300 km/ora.

Helmut in asteptarea pranzului pescaresc

Plecati cu veselie intr-o drumetie in zona portului, urmata de un pranz delicios pescaresc pe malul apei si o aprovizionare consistenta pentru zilele de calatorie in Scandinavia, am revenit la masina, doar pentru a constata ca incarcarea nu era nici macar la jumatate a ceea ce ne-am asteptat.

Vederea de la masa de pranz in portul Flensburg

Ce s-a intamplat? … frumosul Jaguar i-Pace parcat intre timp langa noi, se pare ca a deturnat toti electronii, dupa ce statia i-a acordat regim preferential. Norocul a fost ca dupa un dialog vesel si amabil despre electromobilitate in general, despre excursia noastra din Motor City la Timisoara si retur, proprietara i-Pace-ului a pornit in treaba ei si electronii statiei CHAdeMO au gasit din nou drumul catre acumulatorul nostru insetat, dupa cateva reprize mai rapide de „Autobahn driving”.

Alternanta intre viteze mari pe Autobahn si numeroase restrictii in zonele de santier, au rezultat intr-un consum cu 7.6% mai mare decat media generala de 14.4 kWh/100km

Am plecat din Flensburg cu zambetul mare care ti-l pune pe fata un vis implinit, cel de a vizita un orasel frumos si de a incarca in timp util pentru continuare calatoriei pana la Malmo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.