„Și totuși… ce consum avem iarna?”

Intrebarea din titlu mi-a fost adresată ieri de soția mea, după două ore de călătorie cu TM 3, timp în care am captat imagini de la bord, din cinci în cinci minute, pentru a documenta evoluția consumului la drum lung, când temperaturile sunt scăzute.

După prea multe explicații și paranteze, o privire încruntată mi-a transmis clar că tot ce dorește să știe este o cifră de autonomie iarna, pe care să se poată baza. Din păcate, aceasta cifră unică NU există!

Așa cum povesteam recent, fiind la începutul celei de a treia ierni împreună cu TM 3, răspunsul ar trebui să fie clar și simplu. Dar NU ESTE simplu de loc, fiindcă depinde de mulți factori:

 • temperatura exterioară și interioară
 • viteza de deplasare
 • încărcarea mașinii
 • relieful traseului
 • aglomerația de pe traseu (frâna regenerativă este limitată pentru începutul călătoriilor la temperaturi joase)

Condiții de drum

Pentru măsurătoarea noastră empirică, bazându-ne doar pe indicațiile de la bord, condițiile de drum au fost ideale pentru mijlocul lunii decembrie:

 • carosabil uscat, atmosferă liniștită fără vânt
 • temperatura între 1 și 5 grade Celsius
 • două persoane (călduroase) în mașină, fără bagaje, cu temperatura AC reglată la 21 C
 • vizibilitate bună de noapte și trafic redus, care au permis utilizarea tempomatului reglat la viteza maximă legală, pe tot parcursul călătoriei
 • anvelope all season din dotarea originală a mașinii, cu presiunea prescrisă de Tesla

Rezultatul măsurătorii și răspunsul scurt la întrebare

Dupa 1h 44 minute la dus, am parcurs 187 km, cu un consum de 17.2 kWh/100 km. Imaginea surprinde momentul opririi într-o parcare, pentru o pauza și schimbul de șoferi la volan.

Pe drumul de întoarcere am încărcat pentru 10 minute, apoi am parcurs 171 km cu un consum de 17.8 kWh/100km.

De ce nu este simplu răspunsul la întrebarea „cât este consumul iarna”?

Cu toate că diferența între călătoria la dus și întors este mică, 0.6 kWh/100 km reprezentând 3.5%, o schimbare bruscă de temperatură sau stihiile naturii iarna (zăpadă, polei, vânt, ceață, etc.) pot afecta mai mult valoarea și implicit autonomia.

In plus, Tesla indică la bord două autonomii estimate:

 1. Una pe baza consumului de lungă durata: 14.7 kWh/100 km în cazul nostru;
 2. Alta pe baza consumului mediu din ultimii 10, 25 sau 50 kilometri parcurși, care poate să difere considerabil iarna, în funcție de consumul realizat pe traseu;

Pentru cei mai puțin interesați de algoritmi de calcul, Tesla oferă o imagine simplă, în meniul energy-trip, unde indică permanent o predicție a consumului până la destinația introdusă în sistemul de navigație și evoluția consumului real.

Aceasta este imaginea care a rezolvat pentru soția mea misterele mașinilor electrice și a îndepărtat confuzia creată de cele două autonomii afișate în paralel pe ecran la Model 3. Câtă vreme linia verde (consum real) este deasupra celei gri (estimat) totul este ok.

Pentru cei interesați de evoluția consumului mediu, urmează un episod cu captările de ecran efectuate, care evidențiază scăderea consumului mediu și creșterea autonomiei estimate, după ce acumulatorul a ajuns la temperatura optima de funcționare și interiorul s-a incalzit la temperatura dorită de pasageri.

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.