Noutăți din garajul nostru – Skoda Citigo, Opel Corsa-e și Tesla Model 3

Ca la fiecare început de săptămâna, participanții la proiectul Electromobilitate ne-au trimis informații despre aventurile electrizante sau viata liniștită, curată și economică de zi cu zi cu mașinile lor electrice.

Skoda Citigo – 174 km, consum mediu 11 kWh/100km

De micul Go-e nu am auzit de o vreme, dar astăzi Wiwi ne-a trimis o statistică extrem de amănunțită despre consumul celui mai accesibil model din tripleta grupului Volkswagen.

Informatii furnizate de Wiwi Gaube

În stil caracteristic și meticulos german, informațiile de la bordul Citigo, oferă o imagine foarte clară despre consumul zilnic, defalcat în consumul motorului, cel auxiliar (răcire, încălzire, etc), dar și energia recuperată, obținută în circulația din zona peri-urbana a Timișoarei.

În plus, temperatura zilnică exterioară și interioară ne ajută să înțelegem mai bine contribuția instalației de aer condiționat, atât de necesara în zilele caniculare, pentru confortul pasagerilor.

Valoarea medie din ultima săptămână de doar 11 kWh/100 km, reprezintă ȘAPTE LEI pentru 100 km, Citigo încărcând exclusiv la priza casnică, ne aduce aminte de vremurile dragi când circulam cu Ionică.

Opel Corsa – 83 km, consum mediu 11.9 kWh/ 100km

De la Răzvan am primit pe lângă consumul mediu, următorul mesaj cu doua clarificări importante:

Traficul nostru săptămânal în perioada vacanței de vară (atunci când nu suntem la mare) se desfășoară în mare parte în afara orelor de vârf. Interesant va fi consumul după ce începe școala, când vom duce copiii la școală (dacă și cât va fi necesar).

Întotdeauna când alimentăm mașina aceasta este oprită, deci alimentarea nu afectează consumul mediu arătat la bord.

O rectificare: în mai multe tabele ați luat valoarea portbagajului Corsa-e din ev-database.org: 309 l este valoarea pentru Corsa-F ICE.

Pentru Corsa-e portbagajul este din păcate mai mic, 267 l. Și eu am fost dezamăgit când am văzut portbagajul mașinii, ma așteptam la 309 l… https://www.auto-data.net/en/opel-corsa-f-5-door-e-50-kwh-136hp-automatic-37427

Mulțumim Răzvan pentru corecție, pe care o vom efectua de îndată în tabelele comparative. De altfel și EVdatabase, actualizează periodic informațiile, asa cum semnalam în ultimele informații despre Hyundai Kona.

Este interesant de observat că intre media orară realizată de Citigo la Timișoara și Corsa la București diferențele sunt minime, traficul urban oferind puține posibilități de viteză, dar nenumărate opriri și perioade de frânare regenerativă, care favorizează economia mașinilor electrice.

Tesla Model 3, long range, tracțiune spate

TM 3 alături de prototipul Z3-C împreună cu constructorul și pilotul Caius Boboescu, câștigătorul clasamentului absolut al etapei

După două luni de la reîntâlnirea cu TM 3, dominate de drumuri scurte de aprovizionare și câteva ieșiri la un lac din apropiere, ultimul sfârșit de săptămână am intreprins prima călătorie mai lunga, ca suporteri ai echipei AutoXtimes, pentru o etapă din campionatul regional de auto-slalom, desfășurat pe un fost aeroport militar din Oscoda.

Un sfârșit de săptămână cu mai mult de 1000 km cu TM 3, susținuți de un Super Charger plasat strategic

Așa cum subliniam și săptămâna trecută despre Woodward Dream Cruise, unde am întâlnit intre zeci de mii de muscle cars și pickup trucks doar trei Tesla, la drumul de peste 1.000 kilometri din acest sfârșit de săptămână am întâlnit un Model X la dus și un Model 3 la întors.

Nici un singur alt model electric nu ne-a intersectat calea în Michigan, patria automobilului american, nici măcar în stația Tesla Super Charger din Bay City, unde am încărcat atât la dus cât și la întors, în timp ce ne-am făcut cumpărăturile la magazinul în a cărui parcare sunt găzduite stațiile rapide.

Este pură întâmplare că atât la dus cât și la întors am încărcat exact la fel, pentru un cost de 7.02 USD.

Rezultatul consumului mediu pentru această excursie a fost mai coborât (- 7.4%) decât media de la achiziție, datorită autostrăzilor din Michigan, cu limitare de viteza intre 70 și 75 mile/ora (113 – 120 km/h), foarte asemănătoare cu cele din Scandinavia și a drumurilor secundare, cu limitări de 50 mph (80 km/h).

Consumul mediu TM 3 de la ultima incarcare
Consumul mediu TM 3 incepand din 1 noiembrie 2018
Sperăm că într-un viitor nu prea îndepărtat, vom putea continua să auzim motoarele cu ardere internă zumzăind pe pistele de concurs, în timp ce șoselele și mai ales orașele vor fi dominate de cele electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.