Cea de a treia Tesla Model 3 se alătură proiectului Electromobilitate

Echipe de câte trei sau mai multe modele identice, sau foarte apropiate, nu sunt o raritate în cadrul proiectului Electromobilitate, dar vestea despre participarea lui Tudor Iancu din Arad, cu un Model 3 Dual Motor nou, are o semnificație specială.

Tudor este un mai vechi participant la proiectul nostru în calitate de autor, când în urmă cu doi ani și-a descris experiența după primul test drive cu Model 3 în articolul: „Tesla Model 3 în persoană”.

La fel cum se întâmplă în echipa Zoe, răspândită la Timișoara, Ploiești și Suceava, zona geografică și clima locală are un impact mare asupra consumului mediu și autonomiei unui model electric. Informațiile furnizate de Tudor în urma călătoriilor din țara pornind din Arad, vor aduce informații mai utile decât cele actuale, culese de la TM 3 (Michigan) și TVG (Nevada).

Aceleași variații mari de consum și autonomie le-am văzut în cadrul echipei ID.3, prin informațiile primite din Timișoara, Cluj și București, de la patru participanți. In alte cazuri, chiar dacă cei trei coechipieri au reședința în același oraș, ca în cazul Niro, unde Marius, Teo și Tibi sunt toți trei din București, modul de utilizare scoate în evidență diferențele consumului mediu și implicit al autonomiei.

Așa cum era firesc, într-o echipă atât de mare cum este Kona, cu șapte participanți din șase orașe, variațiile înregistrate clarifică pentru totdeauna că nu exista UN CONSUM, ci un domeniu destul de larg de valori, ce rezultă din condițiile și climatul de exploatare.

Tesla Model 3

Cele două Model 3, TM 3 și TVG, sunt veteranele proiectului nostru și după mai bine de doi ani au adunat aproape 50.000 km fiecare, circulând în condiții și climat total diferit. Din păcate varianta long range, tracțiune spate, nu se mai livrează decât în China, prin urmare rezultatele provenite de la cele două exemplare sunt mai greu de utilizat pentru anticiparea eficienței variantelor disponibile în Europa și în țară.

Tudor ni se alătura cu varianta Dual Motor (long range, awd), care înglobează o serie de îmbunătățiri tehnice (exemplu – pompa de căldură) și interiorul actualizat, introdus de curând în producție. Prin urmare, așteptăm cu mult interes primele rezultate obținute cu noua variantă de Model 3 în condițiile drumurilor din România.

Până de curând Tesla părea să fie doar pentru super fanii din țară, care nu au beneficiat de subvenție, SuperCharger și service autorizat, deși Cătălin Marinescu (doctor Tesla) și echipa fac o treabă foarte bună la București. Odată cu apariția firmelor de intermediere înscrise în programul rabla plus, lansarea anunțurilor de angajare pentru o reprezentanță locală și instalarea primelor Super Chargere la Timișoara și București, oferta Tesla devine tot mai atractivă în România. Ca urmare, cu ajutorul lui Tudor vom urmări eficiența și autonomia unui Model 3 Dual Motor, în condițiile reale de circulație pe drumurile din țară.

Alte informații despre Tesla și potențiali concurenți

Dincolo de pasiunea proprietarilor și interesul unor potențiali clienți, locomotiva electrificării globale nu are doar prieteni. La scurt timp după publicarea producției și livrărilor record din primul trimestru al anului 2021, trecem în revistă și precizam câteva aspecte legate de acest nou record:

  • Comparația cu trimestrul I din 2020: este bine de amintit că fabrica din Shanghai a fost în lock down pentru două săptămâni în ianuarie-februarie 2020, după care cea din Fremont a fost închisă începând cu mijlocul lunii martie;
  • Pentru cei ce împing povestea Tesla killer-ilor până la ridicol: este recomandabil să listeze și prețul de vânzare al modelelor despre care confabulează. (Wuling HongGuang nu este în concurență directă cu Model 3 sau Model Y, fiind de 10 ori mai ieftin).
  • Câte modele vinde Ford, VW și startup-urile chineze cotate pe bursa americană, care sunt prezentate ca o amenințare pentru Tesla, reiese din tabelul de mai jos:
Marca și ModelLivrări trimestrul I 2021
Tesla Model 3 și Y182.780 (Global)
Tesla Model S și X 2.020 (Global)
Nio EC6, ES6 și ES820.060 (China)
Xpeng P7 și G313.340 (China)
Li Auto12.579 (China)
Mustang Mach-e6.614 (SUA)
Volkswagen ID.4? (Europa și China)
Sursa informațiilor: investors.com ; Tesla

In trimestrul II, volumul producției de Model Y la Shanghai va crește, iar concurenții, startup-uri și firme mari tradiționale, vor lansa noi modele, contribuind cu toții împreună la creșterea procentuală a vânzărilor de automobile electrice, față de cele cu motoare termice.

Ce întrebări aveți pentru Tudor Iancu despre primul său automobil electric, Tesla Model 3 Dual Motor (2021)?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.