Centenarii, recidiviștii și alergătorii de cursă lungă – ediția 2023

Într-un articol recent, în care sărbătoream 1, 2 și 3 ani de colaborare la proiectul Electromobilitate, am promis că voi reveni cu o actualizare a unei retrospective publicate în urmă cu un an, cu mai multe detalii despre colegii care ne-au furnizat informații despre mai multe modele electrice.

În august 2022 scriam:

Spre deosebire de electro-sceptici, care nu cred în datele despre poluare, nici în impactul activităților umane asupra mediului, nici în avertismentul oamenilor de știință despre urmările încălzirii globale, electromobiliștii au ales să-și aducă contribuția personală în reducerea emisiilor de CO2 și a poluării fonice din aglomerațiile urbane, dar și a utilizării mai eficiente a resurselor limitate de care dispunem.

Centenarii, recidiviștii și alergătorii de cursă lungă din proiectul Electromobilitate – 15 august 2022

Comparație ICE – BEV din punctul de vedere al randamentului utilizării energiei

Sursa imaginii: Yale Climate Connections

Din acest punct de vedere nu s-au schimbat prea multe în universul paralel, în care actuali utilizatori de vehicule electrice își aduc zilnic contribuția la reducerea emisiilor din aglomerațiile urbane. Fiindcă prea puțini ”spectatori” la marea tranziție tehnologică din transportul rutier acceptă ideea influenței activităților umane asupra mediului, atenția noastră s-a focalizat de la ample probleme globale mai greu de înțeles, la cele ale buzunarului propriu.

Mai concrete și mai simplu de evaluat, găurile lăsate de orice automobil în buzunarul fiecărui utilizator au devenit subiecte de dezbateri pro și contra mobilității electrice din ultimul an. Pentru toți colegii noștri care au posibilitatea încărcării acasă din rețea, sau ideal de la o instalație fotovoltaică, și această ecuație este rezolvată clar în favoarea ”electricei”.

Costurile mai mici de ”alimentare” și de întreținere, compensează, în funcție de kilometri parcurși, diferența de preț la achiziție. Informațiile care documentează acest aspect nu mai sunt anecdote, sau doar idei schimbate pe grupuri din media socială, ci provin din statistici actualizate pentru mai mulți ani și monitorizate în cadrul proiectului Electromobilitate.

2.313.691 km la finalul lunii iulie

Statisticile de final de lună ne dau posibilitatea să urmărim, într-un format ușor de înțeles, creșterea volumului de informații colectat de colegii noștri. Scriam anul trecut:

În cadrul proiectului Electromobilitate, 67 autori voluntari pe blog au împărtășit experiențele personale cu diferite modele electrice în țară și străinătate. Cei 52 participanți în proiect au acumulat peste 1.5 milioane km.

august 2022

Doar în ultimul an, numărul autorilor a crescut de la 67 la 76, cel al participanților de la 52 la 80, în timp ce parcursul total monitorizat până la sfârșitul lunii iulie 2023 a sărit de la 1.5 milioane km, la peste 2.3 milioane km!

Centenarii

Am definit echipa ”centenarilor” după cum urmează:

”Proprietari sau utilizatori care au transmis date despre experiențele personale cu acleași model 100% electric pentru mai mult de 100 săptămâni.”

In 2022 grupul colegelor și colegilor dedicați și răbdători era format din:

  • Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara
  • Laura – Peugeot e-208, Timișoara (mulțumim Tudor pentru transmiterea datelor săptămânal)
  • Titus – Hyundai Kona, Sibiu

Cele trei modele au continuat colaborarea la proiect, formând în prezent echipa selectă cu trei ani de participare la proiect.

Dovedind interesul colegilor noștri pe termen lung, categoria centenarilor s-a triplat pe parcursul ultimelor 12 luni:

  1. Dan – Hyundai Kona, București (în prezent Elveția)
  2. Tibi – Kia Niro, București
  3. Radu – Renault ZOE, Crivina (PH)
  4. Márton – Renault ZOE, Târgu Mureș
  5. Laurențiu – VW ID.4, Cluj
  6. Alexandru – VW ID.3, București
  7. Călin – VW ID.3, Cluj
  8. Dan – VW ID.3, Timișoara
  9. Laszlo – VW e-Up!, Cluj
  10. Marius – Tesla Model 3 SR, Câmpina

O clarificare mai este necesară, legată de colegii ce și-au îndeplinit stagiul de 12 luni convenit inițial, după care au ales să raporteze informațiile lunar.

MULȚUMIM tuturor pentru anduranță și răbdare, asigurându-i că informațiile transmise pe termen lung au încurajat multe persoane interesate, dar încă neîncrezătoare în noua tehnologie, să facă pasul spre o achiziție.

Alergătorii de cursă lungă

Anul trecut am prezentat setul de imagini de la bordul celor trei colegi ce depășiseră 100.000 km.

După doar 12 luni Dan, Paul si Andrei (de la stânga la dreapta) ne-au transmis următoarele imagini, reprezentând un total de 510.335 km!

De loc întâmplător toți trei conduc Hyundai Kona, un model extrem de îndrăgit pentru autonomia bună și prețul de achiziție, care a fost mai rezonabil decât cel al concurenței. Echipa Kona a crescut în continuare și noii colegi dovedesc, prin parcursul raportat săptămânal, că Hyundai Kona rămâne unul din modelele preferate pentru alergătorii de cursă lungă.

Între timp, alte două modele au depășit pragul psihologic al primilor 100 mii de km, fără probleme tehnice majore, cele apărute fiind rezolvate în perioada de garanție:

  • Radu – Renault Zoe 121.000 km
  • Moni și Dan – Tesla Model 3 LR rwd 128.000 km

Recidiviștii

Probabil categoria cea mai neînțeleasă de electro-sceptici este cea a persoanelor care, după o experiența de mai lungă sau scurtă durată cu primul model 100% electric, se decid tot pentru o ”electrică”.

Ca și cum greșeala de a ”arunca banii”, acuma când tehnologia este la început de drum, rețeaua de încărcare din țară este subdezvoltată și a rămas în urma creșterii parcului auto electric, nu ar fi un gest destul de absurd din punctul de vedere al scepticilor, o serie de colegi au achiziționat cel de al doilea sau chiar al treilea model electric.

Marius (PH) a trecut de la VW e-Up la Tesla Model 3, Darius (TM) de la Zoe la Model 3, Ovidiu și Silviu ambii din București au trecut de la Peugeot 2008 la Model 3.

august 2022

Intre timp, Ovidiu (B) și Darius (TM) au făcut pasul de la Model 3 la Model Y, primul continuând relatările săptămânale extrem de interesante despre experiențele acumulate cu varianta Performance. In acest fel echipa colegilor care ne-au comunicat experiențe despre trei modele diferite a crescut la trei. Asta dacă nu considerăm faptul că pe lângă Hyundai Ioniq, Kona și IONIQ 5, Tudor a acumulat mii de kilometri și cu Peugeot-ul Laurei.

Tot pentru Model Y, varianta Performance, s-a decis Cristian (BV), după ce s-a despărțit de Skoda Enyaq. O întâmplare fericită a făcut ca Enyaq-ul să se întoarcă în garajul nostru virtual cu noul proprietar Mihai (Bacău).

În rândul celor atrași de reducerile de preț anunțate de Tesla în 13 ianuarie 2023 se numără:

  • George (Ineu) – a trecut de la Renault Megane la Model 3 LR;
  • Octavian (Sibiu) – a renunțat la Outlander PHEV și Dacia Spring pentru un Model Y LR.

Schimbări pe parcursul ultimului an, care dovedesc că odată ce te-ai obișnuit cu o ”electrică” nu mai este cale de întors, au fost:

  • Mihai (Fălticeni) – după ce a gustat avantajele navetei electrice cu Spring-ul tatălui, a mai cumpărat un Spring, care înlocuiască bătrânul Sandero diesel, care a rămas deocamdată în familie.
  • Marcel (Deva) – a renunțat la Spring în favoarea unui Megane.
  • Adrian, noul nostru coleg din Ploiești – a păstrat un Citigo în familie, atunci când a cumpărat un Model Y LR.

In loc de concluzii

Marea transformare electrică a transportului rutier este la început de drum. Exemplul Norvegiei, vânzările uriașe din China (peste 50% din cele mondiale) și progresul majorității țărilor europene sunt de bun augur pentru a încuraja al doilea val de cumpărători să aleagă o formă de deplasare mai curată și tăcută.

Informarea obiectivă, pe baza experiențelor personale ale utilizatorilor de lungă durată, rămâne o prioritate pentru proiectul nostru. Cu un număr crescut de autori și participanți la proiect, totalul kilometrilor monitorizați cresc rapid, luna august 2023, fiind prima în care echipa activă a depășit 100.000 km.

Cei peste 2.4 milioane km monitorizați până în prezent (inclusiv luna august) și statisticile ce rezultă din cazurile diverse de utilizare în țară și străinătate, sunt menite să genereze încredere în tehnologie și să aducă date pe termen lung despre costurile de exploatare și problemele tehnice apărute la diferite modele.

În paralel, vom continua activitatea de educare a publicului interesat prin dialog direct, cu ajutorul plimbărilor electrice oferite în cadrul evenimentelor organizate. Următoarea oportunitate de dialog cu o parte din echipa proiectului Electromobilitate este în 23 septembrie la Șpring, județul Alba, de unde vă invităm să ne însoțiți într-o călătorie 100% electrică prin munții Apuseni (23-24 septembrie) pe traseul:

Șpring – Păuca – Ciugud – Alba Iulia – Abrud – Albac – lacul Beliș – Huedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.