CES – arc peste timp 2020-2025

După cum ați aflat din primul episod, am ales CES 2020 ca punct de referință al tranziției spre mobilitatea electrică, fiindcă a fost o ediție dominată de producătorii auto în giganticele hale de la LVCC – Las Vegas Convention Center, un teritoriu sacru pentru industria electronică și IT.

Atunci au fost prezenți toți marii producători tradiționali, cu show-uri spectaculoase și planuri de viitor care aveau electrificarea, autonomia și conectivitatea în centrul strategiei.

După cinci ani, atenția participanților la CES este din nou concentrată pe domeniul celor ce au inițiat manifestarea și prezența reprezentanților industriei auto este simbolică, sau mai degrabă redusă la câteva nume care testează piața nord-americană, încercând să-și croiască o imagine poziționată la intersecția dintre IT și Automotive.

In ordinea manifestărilor organizate în diferite locații în primele două zile rezervate presei, am depănat mai jos câteva impresii culese de la CES 2025, unde trebuie să recunosc că m-am abătut de la domeniul auto pentru două excepții majore:

  • Prima ”întâlnire” în direct cu Linda Yaccarino, CEO X Corp (fostul Twitter)

Arc peste timp 2020 -2025

Toyota

De câte ori am privilegiul să particip la un eveniment organizat de Toyota, o fac cu respectul cuvenit celui mai mare producător auto global, dar și cu îndoielile născute din declarațiile anti-electrificare foarte vocale, ale unuia dintre cei mai carismatici și respectați lideri din industria auto: Akio Toyoda.

La CES 2020 Toyota anunța intenția de a construi un oraș al viitorului în apropiere de muntele Fuji, în locul unei vechi fabrici de automobile, unde urma să testeze în condiții reale soluții sustenabile pentru orașe inteligente, transport public ecologic și construcții ”fără impact” asupra mediului.

După cinci ani, Akio Toyoda a anunțat finalizarea primei faze a proiectului. ”Woven City” este gata să-și primească primii rezidenți. Alături de cei aproximativ 2000 de locuitori permanenți, Toyota a lansat o invitație globală inovatorilor, ce pot contribui la un viitor mai bun, să se stabilească în Woven City și să coopereze la viziunea plămădită în acest oraș al viitorului.

Alte planuri sunt legate de electrificare (amintită în trecere), roboți și de transportul în spațiu. Merită văzut momentul când Akio Toyoda anunță implicarea Toyota în construcția de rachete.

BOSCH

Într-un articol găzduit de revista online 24auto.ro în primul an de existență a proiectului Electromobilitate, Salonul Auto de la Beijing 2018, sub semnul tranzitiei spre electromobilitate, am prezentat numeroase modele și prototipuri electrice remarcabile lansate de producători locali și europeni în capitala chineză.

La capitolul ”nu faceți ca ei” listam atitudinea fostului CEO Bosch, în următorul paragraf:

Cu toate ca Bosch este furnizorul de motoare electrice și electronică pentru numeroase modele aflate în producție sau în fază de prototip, CEO Volkmar Denner a ales să stea cât mai departe de Beijing și de valul de entuziasm pentru electrificare, ce a cuprins lumea auto, ca să dezvăluie o mare realizare a inginerilor de la Bosch, care ar putea salva… propulsia diesel!

Precedată de știri despre concedieri la cel mai mare furnizor auto din lume, vremurile în plină schimbare la BOSCH, sub conducerea unei noi echipe de lideri mai deschiși spre viitor, au fost reflectate la CES într-o conferință mai modestă ca în anii precedenți. Accentele au fost pe domenii de interes la CES: AI, productie de componente electronice, fabrici de chip-uri și aplicații ”inteligente” pentru bunuri de larg consum.

Pe lângă repetarea obsesivă a aplicațiilor AI (chiar și pentru leagăne de copii), centrul atenției pentru mobilitate pe scena CES a fost diversificarea gamei de motoare, acumulatori și soft pentru biciclete electrice și performanțele remarcabile ale sistemului de frânare ”by wire” adaptat pentru competiții auto.

Volvo

Din start trebuie subliniat că Volvo a rămas o firmă suedeză dedicată transportului rutier, producției de camioane, echipamente de construcție și de minerit, pentru care impactul asupra mediului este o prioritate constată.

Volvo Auto s-a desprins începând din 1999 de firma mamă și după un stagiu nefericit sub tutela Ford, a devenit începând din 2010 un brand al grupului Geely.

Prezentarea echipei Volvo a fost convingătoare și exemplul (deocamdată animat) despre șantierele viitorului unde excavatoare, buldozere și camioane electrice vor derula activitatea fără zgomot și emisii poluante, un obiectiv îndrăzneț.

O intervenție absolut remarcabilă a fost cea a ministrului energiei, doamna Ebba Busch, care a prezentat bazele succesului suedez pornind de la sărăcia și foametea de la mijlocul anilor 1800, când peste 1.3 milioane de suedezi au emigrat în America, până la succesul economic de astăzi.

Preludiu Zeekr

Cu o conferință de presă concentrată exclusiv pe automobile, Zeekr a reușit să capteze atenția încă din prima zi și să mențină interesul presei auto prin participări la dezbateri, interviuri și o foarte activă prezență a executivilor în standul din complexul expozițional.

Zeekr este un brand al grupului Zhejiang Geely, unde împreună cu Volvo, Polestar, Smart și Lotus contribuie la extinderea globală a produselor made in China, dar și Europa (Volvo) și SUA (Volvo și Polestar).

Voi reveni la impresia profundă lăsată de echipa de design suedeză, în timpul vizitei la standurile Zeekr și Waymo, pentru care Zeekr produce primul vehicul autonom dedicat.

Deschiderea de drum pentru transportul de persoane autonom a fost realizat de Waymo cu automobile Jaguar I-Pace și IONIQ 5, adaptate nevoilor tehnologiei autonome.

Până la următoarele detalii de la CES, să facem cunoștință cu planurile de expansiune globală printr-o conferință susținută de Zeekr Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.