CES 2025 – ”mașinile au devenit cea mai puternică platformă personală de calcul”

Astăzi s-a încheiat o nouă ediție a freneziei tehnologice denumită Consumer Electronics Show ediția 2025, pe scurt CES 2025, o bună ocazie de a privi evoluția mobilității electrice pe parcursul ultimilor cinci ani.

De ce tocmai 5 ani și nu altă perioadă? In primul rând, fiindca 5 ani au fost, istoric privind, perioada de dezvoltare a unui nou automobil. Astăzi totul se derulează pe repede înainte.

Dar mult mai semnificativ, fiindcă 2020 a fost anul pandemiei, primul în care generația actuală a înțeles cu adevărat că trăim într-un spațiu comun, unde putem fi afectați de nenorociri petrecute la mare distanță. Cu aceasta ocazie tragică, am avut un exemplu concret de scădere temporară a emisiilor din atmosfera, după oprirea sau încetinirea producției industriale și limitarea transportului, ceea ce a făcut mai dificilă (dar nu imposibilă) negarea efectului activităților umane asupra mediului.

Inainte de trece mai departe, iată cum am încheiat articolul de bilanț pentru CES 2020:

CES este un microunivers dominat de firmele din domeniul electronicii și în acest context, răspunsul la întrebarea ”cum va fi asigurată mobilitatea în viitor?” este:

  • cu vehicule ce pot transporta autonom și în siguranță persoane pe pământ, apă și aer, oferind aceleași facilități de comunicare și „entertainment” ca orice alt spațiu de lucru sau de locuit.

La CES kilobitii au inlocuit kilowatii (sau „caii putere”)

Impactul pandemiei asupra industriei auto

Tot în 2020, industria auto a învățat o lecție aspră despre firmele de componente electronice, prezente în număr foarte mare, pe teren propriu, la CES. Obișnuiți cu furnizori captivi, de exemplu o firmă care produce interioarele unice pentru fiecare model, specialiștii în achiziții au anulat comenzile, de îndată ce s-au oprit liniile de fabricație, o practică obișnuită în universul bazat pe relații etajate: producător (OEM) – furnizor nivelul 1 (tier one) – furnizor nivelul 2 (tier two) – etc.

Diferența uriașă este însă că industria de componente electronice nu este captivă celei auto. Dimpotrivă, anumite chip-uri sunt atât de căutate, încât la reluarea activității industria auto s-a vazut obligată să selecteze cu grijă produsele care vor beneficia de marfa rară, livrată în cantități insuficiente de furnizori ultra specializați.

După modelul de gândire bine cunoscut, dominat de stoarcerea profitului maxim, componentele electronice au fost utilizate doar pentru modele mari și scumpe, ceea ce în scurt timp a dus la ridicarea continuă a prețului mediu de vânzare al automobilelor pe piețele din vest și la bonusuri tot mai grase pentru executivi, în urma profiturilor record realizate într-o perioadă extrem de dificilă.

Plecați cu șapca în mână la cerșit după ajutoare financiare de la guvernanții care au decis stoparea activităților în primăvara anului 2020, unii lideri ai industriei auto europene au găsit de cuviință să crească prețurile ”electricelor”, exact cu suma suplimentară care a fost alocată pentru subvenția acordată la achiziție în Germania și Franța. Împreună cu alte măsuri necesare relansării activităților industriale, numeroasele intervenții în piață au declanșat inflație, apoi dobânzi tot mai mari pentru a fi readusă în limite acceptabile, afectând puterea și dorința de cumpărare a clienților.

Colaborarea IT- Auto

In tot acest timp, specialiștii din industria IT au subliniat în repetate ocazii, mai ales la CES, cât de lenta și încorsetată este gândirea din automotive. Lipsa de experiență în domeniul software, a deschis ușa unor startup-uri bazate în Silicon Valley și China să-și croiască o cale proprie spre inimile și buzunarele clienților.

Mai întâi batjocorite ca fiind doar calculatoare sau telefoane pe roți la saloanele tradiționale auto, noile firme au găsit o gazdă primitoare la CES. În plus, Consumer Electronics Show reprezintă o scenă globală de lansare în fața unor jurnaliști, care înțeleg aspectele legate de hard/soft și întregul ecosistem de aplicații și funcții utile, ce pot fi generate într-un mediu colaborativ.

CES 2020 a fost ultima manifestare de anvergură cu public, unde mai marii industriei auto au venit cu promisiuni de electrificare, protecție a mediului și sustenabilitate, după care ediția din 2021 s-a derulat virtual, iar următoarele au avut un format mixt, cu o prezență fizică mai puțin numeroasă, dar o audiență internațională mult mai mare online.

CES 2025

Un salt înainte la ediția din acest an, găsește o industrie auto mult mai modestă când joaca în deplasare pe terenul IT. A fost o prezență extrem de limitată în spațiile expoziționale de la CES, dar foarte intensă în culise, acolo unde se negociază colaborări, contracte și se fac recrutările cele mai spectaculoase din domeniu.

Dacă în ianuarie 2020 scriam: La CES kilobitii au înlocuit kilowatii (sau „caii putere”), la ediția din acest an noul acronim abuzat în universul automotive cu care ne-am obișnuit deja, SDV – software defined vehicles, este însoțit de noi interpretări pentru AI – Artificial Intelligence.

Nici AI nu mai poate lipsi dintr-o prezentare, dezbatere sau material promoțional la CES, doar că meșterii cuvintelor aciuiați pe lângă producătorii auto tradiționali se joacă cu focul când încearcă sa redefinească AI ca Automotive Intelligence.

Ambițiile declarate în urmă cu cinci ani de a dezvolta propriile sisteme de operare, s-au ciocnit între timp de lipsa de personal calificat dispus să părăsească universul dinamic reprezentat de majoritatea firmelor prezente la CES. Un exemplu citat în mai multe ocazii a fost eșecul Cariad (firma de soft creată de grupul VW), care a dus la formarea recentă a unui JV cu Rivian.

In contrast, Volvo care cu modestie declara în urma cu cinci ani ”suntem prea mici pentru un război atât de mare” a adoptat un model colaborativ și soluția cu Android automotive s-a dovedit câștigătoare.

Ce ne pregatește viitorul?

Inainte de orice altceva, CES este o fereastră spre tehnologiile și inovațiile viitoare. Din transformarea dialogului pe parcursul ultimilor cinci ani, este evident că modelul de parteneriat și colaborare inițiat de Volvo este preluat în prezent pe scară largă în industria auto și a dus la înlocuirea noțiunii de ”furnizor”, atât de solid ancorată în cultura automotive, cu cea de ”partener”, în care softul este privit ca jucătorul vedetă într-o echipă care are componente tradiționale mecanice, hidraulice, pneumatice, electrice și o voce proprie generată cu ajutorul AI.

La finalul primului episod din acest an, câteva citate culese din conferința CES 2025 intitulată The New Era of the Automotive Ecosystem, care pot ajuta să clarificăm perspectiva prin care este privit automobilul la Consumer Electronics Show:

  • A car is just another digital lifestyle product (O mașină este doar un alt produs digital).
  • Cars have become the most powerful personal computing platform (Mașinile au devenit cea mai puternică platformă personală de calcul).
  • Digital life can not stop when you get in your car (Viața digitală nu se poate opri atunci când urci într-o mașină).

Voi reveni în următoarele episoade la diferite lecții învățate din conferințele de la CES 2025, dar nu înainte de a aminti despre titluri din 2020, când presa auto și executivi veterani, criticau public calitatea caroseriilor Tesla, prognozându-i dispariția iminentă, fără a înțelege un aspect de la sine înțeles astăzi, mai ales la CES:

Softul a repoziționat așteptările clienților de la un automobil și definește caracterul oricărui model e termen lung, prin evoluția continuă și noile funcții oferite prin actualizări OTA.

1 Response

  1. Florin spune:

    Sa mai spun ca sunt ani-lumina diferenta intre softul Rivianului din 2022 si cel din prezent? Mie nu-mi vine a crede dupa ce am condus 75.000 mile. Practic in fiecare luna este un update OTA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.