Incheiam articolul din 30 martie publicat in revista online 24auto.ro, gazda ospitaliera a proiectului Electromobilitate pentru mai bine de un an, cu fraza: „In ce masura reducerea drastica a subventiilor va avea un impact asupra pretului si volumului de vanzare pe o piata auto hipercompetitiva, ramane de vazut”.
Dupa doar doua luni, efectele sunt vizibile, chiar daca implicatiile globale pe termen mediu sunt inca neclare:
- In primul trimestru al anului, vanzarile combinate de automobile electrice si hibrizi plug-in erau in crestere cu 110% fata de aceasi perioada din 2018.
- In aprilie, prima luna dupa reducerea drastica a subventiilor, vanzarile au ramas in crestere fata de 2018, cu 18%.
- In luna mai, cresterea a fost de 1.8% fata de 2018, inregistrand un total de 104.000 unitati livrate.
Aspectul pozitiv este ca vanzarea de automobile electrice se mentine in CRESTERE, chiar daca cea autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna este in SCADERE de 11 luni (in luna mai vanzarile au scazut cu 17%).
Aspectul interesant pentru noi, cum remarcam recent pe baza unui comunicat de presa al Asociatiei Producatorilor de Automobile din China, este cresterea capacitatii de productie cu mai mult de 7% fata de vanzare, atingand in luna mai un volum de aproximativ 112.000 unitati.
Excedentul dintre cele 112 mii autovehicule electrice produse si 104 mii vandute, constituie un surplus pe care piata chineza nu pare dispusa deocamdata sa-l mai „inghita” fara subventii. Intrebarea nu este daca acest surplus poate fi vandut la export, pe pietele infometate de lipsa unei oferte cu preturi acceptabile, ci cat timp le va lua producatorilor chinezi omologarea internationala si aprobarile de export ?
Pana atunci este posibil ca o reducere a productiei de autovehicule electrice in China sa accelereze livrarile de acumulatori spre alte firme (Hyundai, Audi, Jaguar, Volvo), care au in prezent productia limitata din cauza lipsei acumulatorilor.
Cu cat guvernele vor renunta mai repede la masuri de sustinere artificiala si piata automobilelor electrice se va aseza pe fundatii sanatoase, concurentiale, determinate de cerere si oferta, cu atat mai repede se vor selecta firmele performante, de cele care au plecat la vanatoare de credite de carbon, fara a avea o baza solida de cercetare si productie.
Urmand exemplul echipei GTG de la Baia Mare, care produce miniautomobile de oras din subansamble importate (si) din China, ne intrebam cine vor fi urmatorii intreprinzatori romani, care se incumeta sa priveasca dezechilibrul creat pe piata chineza, ca o oportuntitate de import pentru piata noastra flamanda de automobile electrice de oras, sub pretul celor importate in prezent ?
db
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.