Cinci producatori au acaparat 66% din piata globala de automobile electrice

Dupa ce am analizat in detaliu clasamentul inmatricularilor europene si cele globale, din zbuciumatul trimestru I al anului 2020, in curand ne vor napadi vestile proaste din aprilie, cand activitatea auto in Europa si SUA a fost practic inghetata.

O ultima privire in urma, la primele trei luni ale anului, ne dezvaluie cine au fost principalii beneficiari, ai achizitiilor neasteptat de bune, in contextul pandemiei, de automobile electrice in lume.

1. Tesla – 88400 unitati vandute

Aproape o treime din piata globala de automobile 100% electrice inmatriculate in primele trei luni sunt produse de Tesla in Fremont, California sau Shanghai, China.

Cu fabrica din Fremont oprita pentru intreaga luna aprilie, livrarile se vor baza pe stocurile existente si pe cresterea productiei din Shanghai, de unde se face deocamdata doar distributia in China.

2. Alianta Renault Nissan – 39355

Cu un rezultat foarte bun pentru Zoe in Europa si livrari constante de Leaf pe toate pietele, alianta a acaparat 13 % din piata globala, un rezultat cu 5% mai bun decat cel inregistrat in aceasi perioada de anul trecut.

Atat Zoe cat si Leaf sunt veterani ai electromobilitatii ajunsi la treia iteratie, dar vor primi in curand ajutor de la noile modele electrice, compactul Twingo la Renault si SUV-ul Ariya din familia Nissan.

3. Grupul Volkswagen – 33846

In urcare cu 6% fata de anul trecut, grupul Volkswagen a inceput ofensiva anului 2020 cu Audi e-tron, lansat anul trecut, Porsche Taycan, tripleta VW e-Up!, Seat Mii si Skoda Citigo si veteranul VW Golf.

Livrarea ID 3 promisa in vara va duce cu siguranta la cateva schimbari de pozitie in clasament incepand cu trimestrul al III-lea.

4. Hyundai Kia – 24116

Singurul producator global cu cinci caroserii echipate cu motoare electrice, grupul corean sufera cronic de productie mai mica decat cererea. Dupa repornirea fabricii din Cehia, Hyundai promite mai multe Kona pentru Europa.

Daca va fi suficient pentru urcarea in clasament, vom vedea la bilantul celui de al doilea trimestru.

5. BYD – 18834

Dovada conditiilor extrem de dificile prin care a trecut industria auto din China, este pozitia a cincea ocupata de BYD, liderul global pana la aparitia lui Model 3.

In scadere cu 3% fata de anul trecut, BYD a reusit sa produca in mai putin doua luni 6% din totalul automobilelor electrice inmatriculate pe plan global.

Cinci firme globale au acaparat 66.1% din piata de automobile electrice in primul trimestru

Prognoza pentru trimestrul al II-lea

Chiar daca in luna aprilie producatorii chinezi au repornit activitatea si clientii au revenit timid in show room-uri sau online, ramanerea in urma din primele trei luni nu poate fi recuperata in aprilie.

Vom urmari cu atentie evolutia din luna mai si iunie, cand fabricile europene vor reporni si cand mai multe guverne pregatesc pachete de relansare a economiei, ce vor include masuri speciale pentru industria auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.