Un comunicat de presa Toyota ne reaminteste ca in luna ianuarie calatoria inceputa in proiectare cu mai bine de un sfert de secol in urma si o lansare in productie in 1997 pentru Prius, a ajuns la la „borna” care marcheaza 15 milioane de hibrizi livrati clientilor din toata lumea.
In prezent Toyota si Lexus ofera 19 modele hibride in Europa si a depasit 2.8 milioane de automobile vandute, ceea ce reprezinta 65% din volumul livrarilor pe piata europeana. Pe plan global oferta este de 44 modele hibride, care cumuleaza 52% din volumul total.
Toyota estimeaza ca lansarea primei generatii de Prius in 1997, ce a coincis cu semnarea Protocolului de la Kyoto (decembrie 1997), a marcat inceputul reducerii emisiilor de CO2, comparativ cu motoare echivalente pe benzina. Dupa 25 de ani si 15 milioane de automobile utilizate pe glob, totalul reducerilor se ridica la 120 milioane de tone de CO2.
Noile reglementari pentru emisiile pe flota in Europa

Datorita vanzarilor de modele hibrid, Toyota este foarte aproape de indeplinirea noilor norme europene de 95 grame CO2 pe kilometru, cele mai severe din lume.
Matt Harrison, Vice President Executiv, Toyota Motor Europe

Asa cum am subliniat in discutia despre amenzile la care sunt expusi producatorii de automobile in Europa pentru neindeplinirea normelor de CO2, gama Toyota, cu o proportie considerabila de hibrizi din generatia a patra, este cel mai bine plasata in prezent pentru indeplinirea normelor stringente si risca cele mai mici amenzi, 18 milioane euro.
Hibrizii – primul pas pe calea spre automobile electrice
Intarzierea Toyota pe calea electrificarii cu acumulatori se datoreaza dorintei de a lansa primele vehicule electrice cu acumulatori solid state, prognozati initial pentru finalul deceniului ce a trecut.
Toyota este cea mai avansata in domeniu, cu un electrolit anorganic solid cu o conductivitate de trei ori mai mare decat electrolitii lichizi.
prof. dr. Philippe Vereechen, conducatorul stiintific al Centrului de Cercetare IMEC si profesor la Universitatea din Leuven, Belgia
Desi in lumea specialistilor se estimeaza ca Toyota are cele mai avansate solutii pentru noua generatie de acumulatori solid state, progresul tehnologic nu a fost pe masura ambitiilor si maturitatii pentru industrializare si o alternativa a fost gasita in lansarea unui automobil electric echipat cu pila de hidrogen, Toyota Mirai.
Extinderea echipei dedicate proiectarii si lansarii urmatoarelor generatii de automobile electrice in 2018 si prezentarea strategiei de electrificare in 2019 promit multe modele electrice, dar prea putine au atins maturitatea necesara lansarii in productie de serie.

Constransa de legistatia chineza la realizarea unui volum de 12% NEV – new energy vehicles din vanzarile noi in 2020, Toyota a format mai multe aliante cu GAC si BYD pentru vanzarea unor modele ale acestora, rebotezate „Toyota” in China. In plus, a lansat primul model Lexus cu acumulator UX 300e, care va fi livrat si in Europa.
Planuri pentru Europa

Desigur trebuie sa muncim pentru a imbunatati performantele acumulatorilor si scaderea costurilor. In acelasi timp trebuie sa evitam lipsa unui plan, pana vom depasi toate obstacolele din calea acumulatorilor si pilelor de combustibil. Intre timp putem continua contributia noastra la scaderea emisiilor de CO2 cu ajutorul hibrizilor.
Shigeki Terashi, Chief Officer, Toyota Motor Corporation
Pentru piata europeana sunt prevazute 40 de modele modernizate sau complet noi hibride si electrice cu acumulator si cu pila de hidrogen pana in 2025. Hibrizii vor ramane insa centrul atentiei, asa cum au fost in ultimii 20 de ani.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.