După o săptămână rece și cețoasă, soarele ne-a zâmbit din plin duminică la Timișoara și am pornit, la invitația lui Daniel, într-o plimbare pe autostradă cu trei modele din garajul nostru virtual adunate în grabă.

Prezentare protagoniști

Pe baza specificațiilor culese din EVdatabase este ușor de observat cât de mari sunt diferențele de gabarit între cele trei modele, dar asta nu ne-a împiedicat să ne aliniem, cu Citigo în frunte, pe autostrada spre Lugoj, pentru a înțelege diferențele de consum ce rezultă din aria frontală, coeficientul aerodinamic și masa diferită.
Rezultate comparative pentru etapa Lidl Dumbrăvița – Topolovățu Mare
Mini caravana electrică a fost condusă de Wiwi cu 120 km/h la bord pe autostradă.


Ca la fiecare test comparativ bazat pe informațiile de la bord, fără instrumente de precizie, la final se nasc mai multe întrebări decât am avut la început.



Durata plimbării este identică, 33 min, în ambele imagini de la bord ID.3 (stânga) In plus, este egală cu estimarea google, dar distanța înregistrată de ID.3 este cu 1.2 km mai mică decât cea indicată de IONIQ și cu 1.8 km mai mică decât google (-4.4%).
Rezultate pentru revenirea la Timișoara pe DN
În timp ce Daniel și-a continuat călătoria cu ID.3 pe autostradă spre Reșița, Wiwi cu Citigo și Tudor cu IONIQ 5 au revenit la Timișoara pe drumul național, trecând prin localități cu viteza legală.



Și de această dată kilometri indicați la bordul IONIQ-ului (27.4 km) a fost foarte apropiată de cea de pe google (27.6 km) iar durata călătoriei a fost cu 4 minute mai lungă, datorită unei opriri neprevăzute.
Valoarea consumului, mai mare cu doar 15% decât cea afișată de Citigo (11.5 kWh/100 km imaginea din stânga) este îmbucurătoare din cel puțin două puncte de vedere:
- fiind cu 26% mai mică decât valoarea WLTP comunicată de producător (17.9 kWh/100 km), confirmă capacitatea noului IONIQ de a realiza autonomii mai mari de 450 km pe DN, ceea ce am constatat în toate cele cinci zile ale raidului montan 100% electric Trans Carpatica.
- consumul mediu de la achiziție, a crescut în diminețile reci și drumurile scurte din ultimele zile la serviciu de la 17.4 kWh/100 km (la finalul Trans Carpatica) la 17.8 kWh/100 km, valoare ce rămâne după peste 3600 km MAI MICĂ decat cea indicată conform standardului WLTP.
Vom urmări în continuare cu atenție autonomia și consumul mediu, în funcție de sezon, comparativ cu modele din aceeași categorie de gabarit: VW ID.4, Skoda Enyaq, Ford Mach-e și Tesla Model Y. Pe baza rezultatelor de până acum, putem trage concluzia că deplasarea cu viteze mari pe autostradă nu este punctul forte pentru IONIQ 5.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.