
După relatarea primelor două etape, parcurse cu caravana 100% electrică Trans Carpatica, de la Câmpina la Suceava pe trasee montane am ajuns la jumătatea călătoriei cu câteva concluzii preliminare:
- Model 3 SR+ a fost cea mai eficientă mașină din grupul de participante (IONIQ 5, Kona, Peugeot e-208);
- Limitarea principală pentru o călătorie lungă este dimensiunea acumulatorului, care pentru etapele zilnice de peste 400 km impune o încărcare intermediară, asemănător cu nevoile electro-leului (Peugeot 208);
- Până la extinderea rețelei SuperCharger, aceste încărcări se fac la viteze mai mici decât posibilitățile tehnice oferite de Model 3, ideală fiind pornirea la drum cu 100% SOC.
In rest, plăcere pură, alunecare tăcută și lină, cu orientare excelentă cu ajutorul navigației de la bord și a funcției energy, care ajută la calibrarea vitezei de deplasare pentru sosirea la destinație cu autonomia de rezervă estimată.
Etapa a patra – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Borșa – Sighetu Marmației – Baia Mare

În această etapă urma să traversăm nordul Carpaților Orientali și astfel să revenim în Transilvania, respectiv în minunatul ținut al Maramureșului. Peisajele mirifice au început să ni se arate de îndată ce am ajuns de-a lungul râului Moldova, undeva în zona localității Gura Humorului. Am început să urcăm munții, trecând prin Câmpulung Moldovenesc, Pasul Mestecăniș (1099m), apoi de-a lungul Bistriței Aurii am urcat prin Pasul Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali (1416m).




Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Pasul Mestecăniș – Pasul Prislop
- km parcurși – 172,1
- kWh consumați – 27,9
- consum mediu – 16,2 kWh/100km
- viteza medie – 63,0 km/h
- temperatura medie a aerului – 6,0 grade Celsius
- durată deplasare – 2 ore 44 minute
După o scurtă oprire în Pasul Prislop pentru poze, ne-am continuat traseul pe limita dintre Munții Rodnei și Munții Maramureșului până în Borșa. De acolo am intrat în depresiunea Maramureșului, urmând cursul râului Vișeu până în localitatea Petrova, unde am oprit pentru a servi masa de prânz.

La complexul Dacii Liberi din Petrova, odată cu noi s-au alimentat și mașinile mai setoase de electroni, în acest caz ID.4 cu care Laurențiu avea să-și continue drumul până la Cluj, fără oprire în Baia Mare.
După masă ne-am îndreptat spre Sighetu Marmației și apoi, pe final, la Baia Mare. De la Sighet, am profitat de ocazie și am mers la Săpânța, unde am vizitat Cimitirul Vesel și Mânăstirea Săpânța-Peri, cu o biserică de lemn cu înălțimea totală de 78 m.
Pasul Prislop – Borșa – Sighetu Marmației – Baia Mare
- km parcurși – 173,4
- kWh consumați – 17,1
- consum mediu – 9,9 kWh/100km
- viteza medie – 50,8 km/h
- temperatura medie a aerului – 7 grade Celsius
- durată deplasare – 3 ore 25 minute
Totalul celei de-a treia zi a fost următorul

- km parcurși – 345,5
- kWh consumați – 45
- consum mediu – 13,0 kWh/100km
- viteza medie – 56,2 km/h
- temperatura medie a aerului – 6,5 grade Celsius
- durată deplasare – 6 ore 9 minute
Etapa a cincea – Baia Mare – Huedin – Albac – Brad – Deva
După despărțirea de Laurențiu (ID.4), Cristi (Kona 2021) și Andrei (Kona 2020), în această ultimă etapă obiectivul era traversarea de la nord la sud a Munților Apuseni, prin Parcul Natural Apuseni. Prima oprire pe traseu am făcut-o la Barajul Beliș-Fântânele în Munții Gilăului (990m alt.).

Apoi am trecut prin Pasul Ursoaia (1320 m alt.) și am continuat pe Trans Ursoaia până la Albac, unde ne-am oprit pentru a servi masa de prânz pentru călători și EVA, la stația de la pensiunea Steaua Arieșului.

După o oră de masă și odihnă am continuat prin Abrud, Brad și în final, Deva, unde ne-a întâmpinat Marcel cu Dacia Spring, venit de la Brad pe același traseu cu noi, special pentru a întâlni mașinile ce au participat la Trans Carpatica.

Este prima oară pentru mine când ajung în Munții Apuseni, însă pot spune că am fost fascinat de frumusețea acestor locuri! Promit să revin în viitorul apropiat!





Totalul celei de-a patra zi a fost următorul
- km parcurși – 325
- kWh consumați – 41
- consum mediu – 12,6 kWh/100km
- viteza medie – 48,6 km/h
- temperatura medie a aerului – 9 grade Celsius
- durată deplasare – 6 ore 41 minute
În concluzie, Trans Carpatica a fost de departe cea mai frumoasă experiență electromobilistică pentru mine. De abia aștept să o repetăm!
M-am bucurat de fiecare kilometru parcurs în această călătorie, am condus respectând limitele legale de viteză, siguranța noastră fiind pe primul loc.
Mașina a dovedit încă o dată o eficiență remarcabilă, chiar și pe drumuri preponderent montane!
La final, vă las cifrele totale ale acestei călătorii memorabile cu EVA (Tesla Model 3 SR+) pentru traseul de patru zile cu plecarea și sosirea în Câmpina:
- km parcurși – 1409
- kWh consumați – 175
- consum mediu – 12,4 kWh/100km
- viteza medie – 54 km/h
- temperatura medie a aerului – 11,5 grade Celsius
- durată deplasare – 26 ore 7 minute