Citigo și ID.3 pe calea cea bună, iar e-Up voinic ca întotdeauna

Într-un articol de săptămâna trecută povesteam de ghinioanele avute de colegii noștri din Timișoara, când Citigo și ID.3 au refuzat să mai pornească.

Intre timp am aflat că ID.3-ul lui Daniel este din nou în circulație și a beneficiat de un update, care a eliminat unele probleme și a adus câteva îmbunătățiri. Mai există loc de actualizări, până când funcționarea poate fi considerată normală. Mai mult despre acest subiect vom afla cât de curând de la Călin, care tocmai a recuperat ID.3 ul său de la service, după o actualizare a soft-ului la Cluj.

Micul Citigo este tot la Porsche Timișoara, dar piesa defectă a fost comandată, așa că sunt speranțe să-si reia locul în viața familiei Gaube, cât de curând.

Cel mai voinic și fără probleme se dovedește a fi Up-ul lui Marius, care parcurge netulburat kilometri, chiar dacă iarna a decis să se întoarcă la Câmpina (și nu numai).

Consum mediu săptămânal

Cele trei ID.3-uri aflate în circulație la Cluj și București, s-au grupat într-un domeniu foarte îngust de consum mediu săptămânal 22.4 – 23.4 kWh/100 km si vom alfa mai jos, direct de la proprietari, în ce condiții au circulat și cum au încărcat.

Cu Citigo la service și Smart-ul lui Klara parcat pe durata carantinei de la Timișoara, Marius a rămas „ultimul mohican” al echipei mini.

În direct cu proprietarii

Daniel – ID.3, Timișoara

Eu din păcate nu am date nici pentru săptămâna aceasta. ID.3-ul meu a luat drumul service-ului fiind lovit de bateria de 12V descărcată. Îmi pun speranțe în update-ul de soft, dar feedbackul oferit de cei ce l-au făcut nu este încurajator.

Cosmin – ID.3, Bucuresti

Săptămâna trecută am parcurs 575 km cu un consum mediu de 22.4 kWh/100 km.

Nu am schimbat încă anvelopele de iarnă și pare că e o idee bună să le mai țin o vreme.

Călin – ID.3, Cluj

Am parcurs săptămâna aceasta 154 Km, din totalul de 5278 km acumulați de la achiziție.

Drumurile au fost scurte , maxim 10 km între porniri.

Observații : Jante 20” , Anvelope de  vară .

Drive : Eco , Drum Urban 100%

Temperatura Habitaclu : 19 °C . Temperatura exterioară medie : 0*- 10*C

În data de 12.03 am încărcat mașina prin CCS ( de la 16 % la 88 % / timp 56 minute ) 40 kWh, cu un cost de 1,95 RON/unitate – cost total : 78 RON.

Consumul , începând din ziua încărcării, 22.1 kWh/100 km, tot cu deplasări scurte. Drive : Eco , Temperatura Habitaclu : 19 °C . Drum Urban 100% . Temperatura exterioară medie : 0*- 10*C . (imaginea din dreapta)

Alexandru – călătorie de 600 km cu 5 persoane

În săptămâna 8-14 martie am parcurs 765 km cu un consum mediu 23 kWh/100 km.

Am mers aproape zilnic în oraș, cu excepția unei excursii de 600km, despre care aș vrea să vă povestesc. Ținând cont de mărimea țării noastre, un drum de 600km poate fi catalogat drept un drum lung.

Călătoria a fost împreună cu familia mea, printre care și nepoțelul de 5 ani, în total 5 persoane.

Prima încărcare

Am plecat de la 74% SOC și am parcurs cca 130 km până la prima reîncărcare. Devreme pentru stilul meu de mers, dar nu a fost deloc complicat, pentru că am profitat de ocazie să servim un mic dejun. Încărcarea am făcut-o la KFC Vulcan – București, stație Renovatio, 34.18kWh (în jur de 85% SOC) în 45min.

A doua încărcare

Aceasta a fost mai bună, dar ușor încetinită de context. Am parcurs 110km pe A1, am consumat cca 55% din baterie. Stația la care am alimentat a fost Moon de la Euro tehno Grup din Pitești, unde trebuia să primesc 75kW (așa a și fost).

De ce încetinită de context? Poarta era închisă, dar un domn de la pază m-a ajutat și a deschis-o, iar așa am reușit să încarc, dar după aproape 10 min de așteptat. Aici am încărcat 28.45 kWh în 33 min.

A treia încărcare

Aceasta a fost efectuată la Kaufland Pitești – Renovatio, a fost cea mai grea, pentru că a mers cel mai lent (aveam 48% SOC, iar temperatura bateriei era în ușoară scădere).

Am încărcat 20.93 kWh în 32 min. Dar nu viteza de încărcare a fost problema, ci faptul că nu am reușit să încarc în timp ce am servit masa (distanța dintre cele două locații fiind destul de mare). Așa că am avut 32 min pierdute, în care am așteptat încărcarea.

A patra și ultima încărcare

Ultima oprire a fost la Kaufland Sebastian – București, 28.1 kWh în 38 min, iar după ce am mai parcurs 140 km am ajuns acasă cu 34% baterie.

Total încărcări: 34.18 + 28.45 + 20.93 + 28.1 + 22 = 133.66 kWh (cele 4 opriri + diferența dintre SOC plecare și SOC destinație). Conform calculatorului de bord, am consumat 126.3 kWh, deci 7.3 kWh au fost fie pierderi, fie energie consumată de climatizare din stația de încărcare.

Stilul de condus a fost identic cu cel pe care îl aveam cu termica: 130 km/h autostradă, iar în localități și drumuri naționale 55-60, respectiv 90-100 km/h. ID3-ul s-a simțit foarte agil, iar dacă nu i-aș ști greutatea (de aproape 2t la gol), aș presupune că are sub 1.2t chiar și încărcat cu pasageri și bagaj.

Despre spațiul interior nu pot să aduc decât laude. A fost suficient loc pentru toți cinci, fiind confortabil pe toată durata traseului.

Consumul însă pe timp răcoros este mare, temperatura variind între 0 și 8 grade. Pe parcursul drumului am avut parte și de ceață intermitentă (1km senin, 1 km ceață) și am văzut cât de incomode pot fi comenzile touch.

De multe ori apăsam să aprind proiectoarele și de fapt aprindeam dezaburirea la viteză maximă.

Alteori apăsam pe dezaburire lunetă, când de fapt voiam să aprind luminile de ceață spate. Și cel mai puțin plăcut a fost că a trebuit să îmi iau privirea de la drum pentru a vedea pe ce tastă apăs (un lucru periculos).

Concluzii

În total am încărcat 148 min, efectuând o activitate simultană doar pentru jumătate din timp, deci destul de mult timp petrecut la stații pentru un drum de 600km cu o mașină cu o autonomie teoretică de 420km WLTP.

Ar ajuta mult o rețea de 100kW de încărcare și de stații mai dese. Am încărcat și de la 45% SOC pentru că nu mai aveam în următorii 100km unde să reîncarc, iar alteori am încărcat cu 50kW, o viteză oarecum suficientă, dar mică. Norocul meu a fost că am prins mereu stațiile goale, altfel timpul petrecut la încărcare ar fi crescut substanțial.

Ce alte experiențe ați acumulat cu ID.3, Citigo și e-Up? Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.