Alternative la Kia Niro și Peugeot e-2008?

Cele mai încăpătoare modele participante la proiectul Electromobilitate sunt Kia Niro și Peugeot 2008, dacă facem abstracție de veteranul TM 3.

Alternativa, pentru cei ce au nevoie de mai mult spațiu decât oferă Model 3, este clară. După ce a cucerit piața nord americană, Model Y începe să prindă aripi în China, unde s-a clasat pe locul 3 al înmatriculărilor în luna februarie, urmând ca în a doua jumătate a anului să înceapă livrările în Europa, de la noua fabrica Tesla de lângă Berlin.

La fel și pentru Niro, Kia a răspândit primele imagini cu noul EV 6, fiind aproape de lansarea primului model construit pe platforma electrică dedicată E-GMP. Dacă vă place design-ul exterior și interior, specificațiile vă vor încânta cu siguranță. Așa am pățit noi cu IONIQ 5, pentru care am achitat un avans și cu care sperăm să începem activitățile în cadrul proiectului nostru în a doua jumătate a anului.

Ne așteptăm la aceleași combinații de dimensiuni pentru acumulatori și alternative cu tracțiune spate sau awd și la tehnologia de 800 V, care permite încărcări foarte rapide. Noua platformă Hyundai-Kia extinde spațiul interior corespunzător ampatamentului de 3000 mm (mai mare ca Model S) și permite spațiu de depozitare generos tradițional, dar și în față (frunk), dovedind că inginerii coreeni au depus mult efort pentru optimizarea spațiului disponibil pasagerilor. Așteptarea nu va fi lungă și în 30 martie Kia va prezenta varianta de producție împreună cu specificațiile tehnice omologate.

Pentru o alternativă la e-2008 vom avea ceva mai mult de așteptat, noul 3008 fiind oferit doar în variantă hibrid. A doua generație de modele 100% electrice a grupului Stellantis este deocamdată în faza de proiectare, pe o platformă dedicată și optimizată pentru vehicule electrice.

Experiența proprietarilor

Diferită a fost și experiența proprietarilor cu actualele modele electrice Kia și Peugeot. In timp ce trei Niro din echipa noastră rulează fără probleme de soft sau calitate, Silviu și Ovidiu au avut nevoie de service pentru actualizări sau corectarea unor probleme la 2008-urile lor, în perioada de garanție, despre care au relatat în amănunt.

Tibi s-a alăturat proiectului în decembrie și după 5400 km parcurși în trei luni de iarnă (de multe ori cu schiuri pe portbagaj) a realizat un consum mediu de 18.9 kWh/100 km.

Comparația consumului după perioada sezonului rece duce la o primă concluzie generală, care va trebui verificată în următoarele opt luni. Cu rezerva modurilor de utilizare extremă, Niro este mai economic decât 2008 și, cu ajutorul acumulatorului mai mare, autonomia la drum lung este mai bună.

Consumul mediu săptămânal

Diferența cea mai semnificativă între cele două modele este prețul de achiziție, care ar putea inclina balanța pentru viitorii electromobiliști în favoarea Peugeot-ului.

O alternativă interesantă pentru bugete mai mici, va deveni în curând achiziția unui e-2008 rulat, care prin grija primului proprietar a fost tratat de toate bolile copilăriei și este gata de drum fără probleme, pentru cea de a doua poveste de dragoste.

In direct cu proprietarii

Ovidiu Necula – Peugeot e-2008, București

Săptămâna aceasta am parcurs 601 km cu un consum de 23,3 kWh/100 km și viteza medie 24 km/h, din care 250 km extraurban (București-Calarași), restul exclusiv în oraș.

De o săptămână lucrez de acasă și am făcut multe drumuri scurte, rezultând acest consum mare, iar pe ruta București-Calarași la dus am mers pe autostradă cu viteze maxime 120-125 km/h, cu un consum total la întoarcere de aproximativ 21kWh/100 km.

Voi mai lucra de acasă încă trei săptămâni și mă aștept ca media consumului să fie ceva mai mică.

După câteva schimburi de mesaje, am aflat că săptămâna trecută familia Necula a adus pe lume pe Darius-Ioan, care a ajuns acasă la bordul Peugeot-ului electric, reprezentând prima generație care va conduce mașini cu motoare termice doar pentru divertisment sau călătorii istorice. Bine ai venit în echipa el-mobil Darius-Ioan Necula!

Tibi Buzdugan – Niro, București

Imagini care povestesc mai mult decât 1000 de cuvinte despre posibilitatea de a călători în sezonul rece în afara orașelor cu un automobil electric!

Ce alte experiențe ați acumulat cu Kia Niro și Peugeot e-2008? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.