Hyundai Ioniq, Kona și IONIQ 5 – prezent și viitor

Proiectul Electromobilitate a pornit la drum cu un Hyundai Ioniq (model 2018), care a devenit îndrăgitul Ionică, la volanul căruia câteva sute de persoane au descoperit plăcerea condusului electric.

Totul se petrecea în ritm alert, începând cu 21 septembrie 2018, în vremuri când nu ne era teama să împărțim habitaclul unui automobil cu persoane străine, să oferim test drive la prima întâlnire și să trecem mașina din mână în mână, fără igienizare, măști și alte măsuri de protecție.

Totul pare atât de îndepărtat în timp și de neobișnuit astăzi, încât ideea de a continua educația electromobilistică prin plimbări electrice la munte devine tot mai deplasată. Reprezentanțele auto au început să se doteze cu exemplare de test drive și nivelul de cunoștințe despre automobile electrice este în creștere în rândul consilierilor de vânzare.

De ce ar fi mai fi necesare plimbări electrice la munte? Fiindcă este singura modalitate de a înțelege pe deplin avantajele tracțiunii electrice atât la urcare, cât mai ales la coborârea cu regenerarea de energie.

Hyundai Ioniq

Cu acumulatorul relativ mic (28 kWh) pentru modelul din 2018, Ioniq-ul a fost gândit și proiectat pentru o navetă zilnică, confortabilă, minim 150 km iarna și 250 km vara. Prețul ridicat al electricelor în general, devenea o barieră la gândul că nu poți utiliza acest model la un drum mai lung fără o re-alimentare.

Chiar dacă viteza de încărcare este foarte bună la Ioniq, oprirea tradițională la Deva, pentru călătoria Timisoara – Sibiu și retur, a avut și un episod mai trist, când cele doua stații de 50 kW CCS din oraș nu au funcționat și încărcarea lentă a transformat scurta călătorie într-o experiență mai puțin placută.

Pe măsură ce rețeaua de încărcare a mai adăugat o stație la Făget, apoi alte două la Sebeș, incidentul rezolvat prin încărcare lentă, nu s-a mai repetat. Gustul amar a rămas și înțelegerea a crescut pentru cei cărora opririle pentru încărcare și mai ales nesiguranța dacă stația funcționează sau este ocupată (charge anxiety), le inhibă pasul spre o electrică.

Hyundai Kona

In plină pandemie, am decis împreună cu Tudor să înlocuim Ioniq-ul cu noua Kona (model 2020), pentru motivele înțelese clar din feedback-ul primit de la participanții la activitățile organizate sub denumirea generică ElectRoMania din cadrul proiectului Electromobilitate.

La primul drum pe Transalpina am înțeles saltul de încredere la drum lung oferit de Kona, care așa cum scria Darius după un test drive, te face sa uiți de teama de autonomie.

Opiniile sunt încă împărțite din punct de vedere economic, dacă prețul mare de achiziție poate fi recuperat pe parcursul exploatării, din costul mai mic al energiei electrice și al evitării întreținerii curente necesare motorului termic, cu care este echipată varianta hibridă. Cu ajutorul lui Mircea, care s-a decis pentru un hibrid, urmărim lună de lună evoluția costurilor pentru cele două exemplare, electric și hibrid, într-un serial palpitant.

Cu siguranță nu am fost singurii, care ne-am decis pentru Kona în 2020. În anul nesiguranței economice generate de pandemie, alți 200 de clienți și-au alocat economiile pentru achiziția unei Kona în Romania. În Europa, Kona s-a clasat pe locul patru al înmatriculărilor la final de an și pe cinci în lume, dovedind că este un succes internațional pentru Hyundai.

Dintre cei 200 de cumpărători români, șase au decis să colaboreze la proiectul Electromobilitate. In plus, Dan Mihalea ni s-a alăturat cu un exemplar achiziționat rulat, cu care a depășit 100.000 km și ne ajută să privim în viitorul utilizării Ko(a)nelor. Echipa este distribuită geografic în șase orașe: Băilești, Brașov, București, Cluj, Sibiu și Timișoara.

Cazurile de utilizare variază de la alergătorii de cursă lunga, până la utilizatorii pentru o navetă scurtă la serviciu în oraș, oferindu-ne o imagine complexă a spectrului de consum și autonomie, la care se pot aștepta viitorii cumpărători de Kona noi sau second hand.

Consumul mediu săptămânal și autonomia

Utilizând doar valorile maxime și minime din fiecare săptămâna, rezultă domeniul de valori, cu ajutorul căruia se poate estima autonomia în diferite perioade din an și diferite moduri de utilizare, știind că toate exemplarele sunt echipate cu acumulatorul de 64 kWh.

Deși nu au fost scutiți total de emoții, câteva rechemări în service generând anxietate, proprietarii de Kona nu au întâmpinat probleme de soft sau de calitate, semnalizate de proprietarii altor modele din garajul nostru virtual.

În direct cu proprietarii

Andrei Dumbravă – Brașov

Andrei si noua sa Kona

Săptămâna  aceasta am parcurs 1.229 km cu un consum mediu de 16,6 KWh/100 km. Am încărcat 165,6 KWh cu un cost total de 151,24 RON.

Din acești 165,6 KWh, 142,3 KWh (86%) au fost încărcați de la priza din casă, 23.3KWh fiind încărcați la stație rapidă.

Nu mai are rost să zic de vreme. Am avut toate anotimpurile într-o singură săptămână. Minunat 😐 .

image.png

Dan Mihalea – București

Referitor la datele acestei săptămâni:

  • consumul mediu: 19,47 kWh/100km
  • distanța: 129,7 km
  • temperatura medie: 4,5 °C
  • viteza medie: 22,02 km/h

Am avut o încărcare la Kaufland. Am mers cu bateria rece și la început îmi arăta că încarcă cu 21 kW, până în jur de 25%, când s-au încălzit puțin bateriile.

Ulterior am văzut din nou 45-49 kW, când bateria ajunsese la 23°C. O valoare ciudată pe care am observat-o în Torque Pro, a fost Heater Temp 2: 104°C, când restul, Heater Temp 1 și Battery Inlet, aveau 37, respectiv 30°C.

Țin minte că Titus avea o valoare anormală pe-acolo…

Titus Esan

Bilanțul săptămânii: 439 km cu 14.8 kWh/100 km.

După aproape două luni am primit confirmarea că a fost comandat senzorul la baterie și urmează să îmi facă o programare când îl primește la service.

Imaginea este dintr-o excursie la Sighișoara.

Cristian Popescu

O săptămână normală, cu temperaturi scăzute dimineața și „plăcute” la amiază. Asta reiese și din consumurile zilnice, dar încă nu reușesc să ajung sub 20 kWh/100 km.

Roadtripul săptămânii a fost Cluj-Oradea, am plecat pe 2 grade și am ajuns la 8. ABRP spunea că voi avea un consum de 17.7 kWh/100 km, iar eu am scos 15,4 kWh/100 km, cu 7% baterie mai bine decât îmi previziona aplicația. Au fost 300 și ceva de km fără probleme.

Imaginile sunt de la încărcarea din Oradea.

O privire spre viitor – IONIQ 5

Satisfacția cu primele două modele Hyundai, Ioniq și Kona, ne-au îndemnat să urmărim în detaliu strategia grupului coreean privind electrificarea gamei de modele.

Odată cu prezentarea platformei dedicate E-GMP, echipată cu tehnologia cu 800V, care permite o putere, respectiv viteză mare de încărcare, am înțeles că noul IONIQ 5 și urmașii săi sunt gândiți pentru călătorii lungi. Ampatamentul de 3.000 mm (mai mare ca Model S) asigură un spațiu interior generos, iar designul exterior inițiază o tranziție de la formele rotunjite, modelate de legile aerodinamicii, spre o silueta atletică care ne aduce aminte de Lancia Delta, mult îndrăgită de iubitorii sportului cu motor în varianta Integrale.

Preferințele individuale sunt tot atât de variate cum sunt formele și culorile sutelor de modele lansate în fiecare an, dar tehnologia modernă și specificațiile promițătoare, sunt extrem de atractive.

La 24 de ore după primirea listelor cu variantele disponibile în Romania am decis împreună cu Tudor că IONIQ 5 va deveni următorul „cal de bataie” al proiectului Electromobilitate, alături de veteranul Model 3, care a trecut cu bine cea de a treia iarnă și primii 50.000 km.

Odată avansul de rezervare achitat, numărătoarea inversă a început…!

Suntem siguri ca cineva va îndrăgi Kona la fel de mult ca noi, iar drumul nostru se va continua cu IONIQ 5.

Dacă ați avut ocazia să călătoriți sau să conduceți pe Ionică sau Porto, trimiți-ne câteva cuvinte despre experiență. Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com, la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

2 Responses

  1. Laurențiu spune:

    Care varianta ați ales? Când ar fi termenul de livrare?

  2. Dan Boboescu spune:

    Scopul proiectului Electromobilitate este de a crea posibilitatea unui test drive pentru cei interesați. In acest context nu sunt interesante dotările de vârf, sau tracțiunea integrală. Livrarea probabil în a doua jumătate a anului 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.