Saptamana trecută a fost una inedita, plina de adrenalina, unde împreună cu Marius (Model 3, Câmpina) am reușit să reprezentăm echipa Electromobilitate și să câștigăm locul 1 la Eco Challenge, categoria mașinilor cu baterie > 65 kWh, organizat de Tesla Happy Owners România pe circuitul Transilvania Motor Ring. De asemenea am obținut locul 2 la concursul Cat&Mouse.
Ce înseamnă fiecare concurs?
Cat&Mouse
Într-un bracket de 16 echipe, doi participanți concurează unul contra celuilalt, iar prin tragere la sorți, se alege cine e Mouse și cine e Cat.
Primul care pleacă va fi echipajul denumit „Mouse”. Echipajul al doilea va fi denumit „Cat” și va pleca de la start când echipajul „Mouse” ajunge la jumătatea circuitului, marcată prin steag și arbitru.
Viteza maximă este de 150 km/h.
Timpul minim per tură de circuit va fi stabilit pentru fiecare caz in parte, pentru circuitul de la Mureș este 2`25″.
Durata cursei este de 7 ture, fiecare tură având un timp maxim de parcurgere după cum urmează:
- Tura 1: 3`30″ ,
- Tura 2:3`20″,
- Tura 3: 3`10″,
- Tura 4:3`00″,
- Tura 5:2`50″,
- Tura 6:2`45″,
- Tura 7:2`40″.
Dacă timpul alocat fiecărei ture este depășit, se adaugă 1 punct de penalizare pentru fiecare secundă în plus.
La finalul cursei se citește odometrul mașinii și pentru fiecare Wh/km consumat peste 100 se dă 1 punct de penalizare, care se adaugă la eventualele punctele de penalizare primite pentru nerespectarea timpului per tură.
Condiții de victorie:
1. Echipajul care ajunge în timpul unei ture, pe linia dreaptă de la start/boxe la mai puțin de 150 m în spatele echipajului oponent, înainte ca acesta să treacă de linia de start (ambele sunt în același tur). Se vor folosi arbitrii/GPS pentru calcularea distanței.
2. După cele 7 ture, când echipa „Mouse” trece linia de start, echipa CAT se oprește la primul marker de pe marginea circuitului pe care îl întâlnește in cale. Dacă între cele două mașini nu se află cel puțin un marker, câștigă echipa din SPATE (CAT). Markerele sunt din 500 în 500m.
3. Când condițiile 1 și 2 nu se îndeplinesc, echipa câștigătoare este cea cu cele mai puține puncte de penalizare.
Exemplu:
- echipa 1: 127 Wh/km și 4 puncte de penalizare de la depășirea timpului per tura,
- echipa 2 : 110 Wh/km și 10 puncte penalizare de la depășirea timpului per tur
- rezultă
- echipa 1 : 27+4 =31 puncte de penalizare,
- iar echipa 2: 10+10 =20 puncte de penalizare,
- câștigă echipa 2, cu mai puține puncte de penalizare.
Prima participare
Prima rundă am fost Cat, întrucât am pierdut la „flip a coin”, dar am reușit să câștig după cele 7 ture, câștigând la consum, 22,6 kWh/100 km vs. 31 kWh/100km.
A doua rundă am câștigat eu la datul cu banul și am realizat ca participanții nu au utilizat o strategie pe care o consider foarte bună. Dacă șoarecele merge încet prima tură până la jumătate, într-un timp de aproximativ 2 minute, după aceea poate sa meargă cât de rapid dorește fără să frâneze, și va avea timp peste 2:25 indiferent de situație.
După acest prim tur, dacă va continua să meargă mereu la limita inferioara, va obliga pisica să meargă rapid. Din calculele mele, dacă mergi foarte rapid, vei avea un timp de 2 minute și practic vei fi forțat să treci linia și să fi descalificat sau să te lași prins de șoricel.
Folosind această strategie, cu Marius copilotul meu care ”stătea pe bara” și îmi transmitea mereu situația adversarului, am reușit să prind pisica în 3 ture. Toată lumea în extaz, întrucât credeau că vor fi curse plictisitoare, la consum.
A treia rundă am reușit să fiu din nou șoricel, și am prins adversarul în 5 ture de data aceasta. Dându-și seama ce strategie voi folosi, dar tot nu a putut să facă față acestei metode, indiferent de cât de tare a mers și ”pisica”.
In finală, norocul mi-a fost luat. Adversarul șoricel, Laurențiu, conducea un Model 3 Standard Range. Singura mea speranță era să folosească aceeași strategie ca mine și să încerc să țin pasul cu el, eu având mai multa putere.
Dar a jucat-o exemplar, a mers atat rapid, cât să îmi fie frică că poate apărea oricând în spatele meu, dar și eficient, când vedea că eu merg mai încet. Întrucât nu aveam nicio speranță să realizez un consum mai mic decat un Model 3 Standard Range, am încercat inițial să-l prind din urmă, dar nu am avut nicio șansă.
Marius transmițându-mi constant timpul și locația lui, am zis că poate îl pot depăși la consum, dar întrucât și el avea un copilot la fel de bun, Elena, prietena lui, a fost îndrumat să meargă tot la consum. Cursa s-a încheiat după 7 ture, cu o diferență de consum de 8 kWh/100km.
Felicitări Laurențiu și Elena!