Costul cu energia electrică și combustibilul pentru Grupa Mare în iulie

La fel cum Mircea și Tudor compară de aproape un an costurile de exploatare și întreținere pentru Hyundai Kona hibrid si electric, încercăm să înțelegem cât mai obiectiv costurile celor mai mari modele electrice din garajul nostru virtual și cele cu un Mitsubishi Outlander PHEV, achiziționat second hand la preț convenabil de Octavian la Sibiu.

Serialul EV rulate: Mistubishi Outlander PHEV la 150.000 km

Ca să evităm orice comentarii despre încărcarea gratuită la serviciu sau cu cupoane și oferte speciale, am utilizat în mod voit exagerat pentru toate modelele electrice prețul de 1.9 RON/kWh.

Pentru Outlander am utilizat 0.64 RON/kWh știind că Octavian încarcă doar acasă, iar pentru benzină cel comunicat de proprietar.

În continuare relatările proprietarilor despre experiențele din luna iulie.

Octavian – Outlander PHEV, Sibiu

Săptămâna trecută mașina a stat în service de luni până vineri. Am reparat și vopsit bara spate, aripa spate dreapta și ușa șoferului (1200 RON). De bara față nu au avut timp, au zis că mă primesc numai prin septembrie pentru ea (mai repede găsești un chirurg astăzi decât un vopsitor).

Concluzia sfârșitului de lună este următoarea:
Am parcurs 2979 km, alimentând cu 221 l benzină la un cost de 1316,26 RON și am consumat 164,5 kWh. Consumul de 7,4 l/100 km și 5,5 kWh/100 km se datoreaza faptului că am mers foarte mult în afara orașului, distanțe lungi, fără să alimentez masina cu curent.

Consumul de benzină a crescut cu 32% față de luna trecută, dar cel de curent a scăzut cu 56%. Motivul este evident. Această mașină nu este eficientă pe distanțe lungi și cu cât o încarci mai rar cu atât mai mult îi scade eficiența. Trebuie să recunosc… și talpă a fost mai grea luna trecută.
Fun fact:  am implinit 1 an de când am mașina în care am parcurs 16753 km. 

Ovidiu -Peugeot e-2008, Bucuresti

Luna iulie s-a încheiat cu 3257 km parcursi și am alimentat cu aproximativ 500 kW.

Acasă folosesc stația de încărcare Wallbox Pulsar Plus instalată odată cu achiziția mașini anul trecut în iulie, cu care am avut ceva probleme la încărcare fiindcă se întrerupea în mod random, fără vreun mesaj de eroare. Am vorbit la suport și după trei zile au decis să-mi trimită o stație nouă.

Am testat deja o sesiune de încărcare pe noua stație și nu au mai fost probleme. Mă așteptam să fie din cauza mașinii și nu a stației care a fost folosită destul de rar. Apreciez însă promptitudinea celor de la Wallbox pentru rezolvarea problemei!

Silviu – Peugeot e-2008, București

Ultima săptămână din iulie: 372 km cu 21,5 kwh/100km. Consumul reflectă drumurile scurte (10-20 km) cu A/C dat la maxim pentru a combate căldura. Este unul dintre cele mai mari consumuri pe care le-am avut.

Încă o privire la comparația electric – hibrid

Chiar dacă nu am inclus Kona lui Mircea în Grupa Mare, o aducere aminte a costurilor cu benzina în luna iulie și pe parcursul ultimelor 11 luni, comparativ cu energia electrică consumată de Tudor cu Porto, găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.