Introducere
Ideea acestui articol s-a născut după ce Cristian a avut câteva întrebări despre înmatriculările din Norvegia. Detaliile solicitate despre Tesla și Model X în special, mi-au transmis multă pasiune și interes pentru subiecte legate de electromobilitate.
După câteva informații transmise, am fost recompensat cu cuvinte de frumoasă apreciere la adresa echipei electromobilitate, pentru strădaniile de informare și educare prin test drive, pe care le-am depus cu toții în ultimii trei ani.
Tot cu această ocazie am aflat de participarea lui Cristian la ediția a III-a a evenimentului ElectRoMania, cu un Mitsubishi PHEV la Păltiniș, unde în cel mai autentic spirit al acestor întâlniri, a avut ocazia să conducă o Kona electrică, test drive oferit cu mașina personală de unul din participanți.
Cei ce au citit vociferările mele continue legate de portița lăsată deschisă în legislația europeană pentru îndeplinirea cotei de emisii CO2 cu ajutorul hibrizilor plug-in, exploatată din plin de producători pentru vânzarea unor SUV-uri gigantice, probabil se miră de acest articol.
Fără alte ocolișuri, recunosc că nu am promovat variantele PHEV, ba chiar le-am eliminat din clasamentele de înmatriculări preluate de la EVsales, fiindcă prea multe studii au dovedit că majoritatea proprietarilor nu le încarcă zilnic, circulând mare parte a timpului cu motorul termic.
De altfel aceasta a fost prima întrebare pe care am adresat-o lui Cristian, știind că Teo Marchiș încarcă la Timișoara zilnic BMW-ul și tot nu-i ajunge acumulatorul prea mic pentru toate nevoile de deplasare în oraș.
Astăzi Cristian își face debutul ca autor pe blogul electromobiliștilor, începând cu o declarație foarte clară:
Când am ales ce mașină să îmi cumpăr am căutat un SUV (pentru siguranță si volum) și să merg cât mai ieftin.
Cristian Hadar, Mitsubishi PHEV, Sibiu
Cu Mitsubishi Outlander PHEV prin România
Am aflat de întâlnirea de la Păltiniș (a treia ediție ElectRoMania) de pe pagina de fb. Am mers la întâlnire cu speranța să cunosc oameni noi și faini și mi-am dorit să întâlnesc posesori de EV, care să îmi împărtășească experiența lor cu mașina.
Am fost întâmpinat foarte bine de comunitate și am participat la niște discuții foarte interesante. Am fost și a doua zi și am avut ocazia să fac un test drive cu Kona.
Mașina o încarc acasă la priza normală. Stau la casă cu curte și o încarc în fiecare zi, dar mai bine să vă împărtășesc experiența mea cu privire la cumpărarea unei mașini PHEV second hand.
Sunt foarte pasionat de electromobilitate de aproximativ cinci ani. Cartea lui Ashlee Vance despre Elon Musk m-a “convertit”. Abordarea din această carte, cu privire la viitorul mobilității și al umanității, este una cu care am rezonat pe deplin.
In 2020 familia mea s-a mărit și a devenit clar că trebuie să îmi cumpăr o mașină mai încăpătoare. Fosta mașină (Opel Astra) era prea veche și nu mai îndeplinea noile cerințe.
In primul rând, când am căutat să îmi cumpăr o mașină am vrut neapărat SUV! Motivul este simplu. Pentru siguranță. Aproximativ 2000 de oameni își pierd viața anual în accidente și alte multe mii de vieți sunt nenorocite.
Revenind la alegerea unui SUV, eu mi-am dorit foarte mult o mașină full electrică. Mă atrăgea gândul că statul oferă 45.000 Lei subvenție. Unde altundeva iți mai oferă statul ceva? După o căutare scurtă iți dai seama cât de scumpe sunt SUV-urile full electrice.
Pe lângă asta, mai am nevoie și de o mașină care să facă 300 km iarna fără emoții. Socrii mei stau în Maramureș, noi în Sibiu. Când mergem în vizită drumul durează patru ore. Deja variantele mele se împuținaseră.
Am redus pretențiile și am zis că mă mulțumesc și cu un Crossover. Singura opțiune a rămas Hyundai Kona. Bugetul era mult peste ce mi-am propus eu, dar am zis că se merită pe termen lung. Problema a fost când am văzut portbagajul. Este mult prea mic pentru nevoile mele, iar mașina prea mică și prea scumpă.
M-am resemnat și m-am reorientat. Mi-am dorit apoi o mașină PHEV. Cea mai buna soluție era Mitsubishi Outlander PHEV, care este un SUV mare, încăpător și cu o autonomie de 30-40 km full electric. Mașina este 4X4, merge până la 130 km la oră pe modul EV. Deocamdată sunt foarte mulțumit de ea.
Am avut în luna ianuarie, când erau -4 grade afară, un drum mai lung cu mașina, în care a trebuit să tractez și o remorcuță. Am făcut un drum dus-întors Sibiu-Pitești. La întoarcere am avut în remorcă o încărcătură voluminoasă (nu grea), care mi-a influențat destul de mult aerodinamica.
In total au fost 349 de km (m-am învârtit puțin prin Pitești), cu un consum de 7.6 L. Eu sunt mulțumit deoarece aceasta este o mașină de 1800 kg SUV 4X4, în plus o treime din drum am condus electric, după cum indică bordul.
In oraș cei 30-40km EV range îmi satisfac nevoile în 90 % din cazuri.
Mașina este din 2014 și a costat 13,500 EURO.

Sunt o persoană sociabilă și curioasă, cu spirit critic. Sunt pasionat de tot ce înseamnă sustenabilitate. Îmi place să întâlnesc oameni noi și să ascult idei interesante.