Costul cu energia și combustibilul pentru cele mai încăpătoare modele din garajul virtual

In toamna anului 2020 trei colegi din București au achiziționat ceea ce la vremea respectivă era cel mai mare model participant la proiectul Electromobilitate: Kia Niro.

Marius, Teo si Tibi au trecut cu bine de prima iarnă în compania unui automobil electric, furnizând informații foarte interesante despre eficiența modelului coreean, înrudit cu Hyundai Kona.

Tot din București acumulăm informații despre experiența lui Marius și Silviu cu Peugeot e-2008, deși Silviu este cantonat în prezent la Cluj și călătorește frecvent în toată țara.

Începând din primăvara acestui an, Laurențiu a adus un ID.4 nou nouț în echipă, cu care circulă în Cluj, dar a parcurs și două călătorii mai lungi, despre care a relatat în detaliu, cu entuziasmul caracteristic la început de drum pe calea electromobilității.

In comparația costurilor cu energia și combustibilul din ultimele două săptămâni, am inclus pe lângă Outlander-ul PHEV lui Octavian, care adună kilometri în zona Sibiu, informațiile furnizate de Tudor despre Model 3 Dual Motor. Știind că în prezent 10% din echipa noastră a decis să treacă la Model 3, probabil câteva sute de proprietari actuali și noi vor porni alături de Tesla pe calea electromobilității în Romania, de îndată ce vor începe livrările, susținute de programul rabla plus.

Deși nu este un SUV, Model 3 este foarte încăpător. Prin combinarea celor două compartimente din portbagaj cu spațiul din frunk, rezultă mult loc de depozitare pentru bagaj.

Costul energiei electrice pentru cele șase modele 100% electrice din comparația de mai sus este 1.9 RON/kWh, cu toate că reprezintă valoarea maximă întâlnită la stațiile rapide. Nu am ținut cont de încărcările gratuite oferite (deocamdată) la unele stații, inclusiv Super Charger-ul Tesla din Timișoara, despre care Tudor remarcă: nu am încărcat de nevoie, ci de plăcere…”

Pentru Outlander-ul lui Octavian am utilizat 0.75 RON/kWh, fiindca încarcă doar acasă și prețul comunicat pentru un plin de benzină.

Consumul săptămânal și detalii

Kia Niro

După ce am mers de la București la Cluj (plecare sâmbătă, întoarcere luni) cu o singură încărcare de 15 min și fără a menaja în vreun fel bateria pe autostrăzi, începe să mi se pară fezabil București-Cluj fără nicio încărcare!

Tibi – Kia Niro, București

Peugeot e-2008

Săptămâna aceasta am parcurs cu e2008 480 km cu o viteză medie de 29 km/h și consum mediu aproximativ 15,2 kWh/100 km, exclusiv oraș.

Din păcate nu pot atașa consumul pe toți kilometri parcurși întrucât la update-ul de soft computerul de bord a fost resetat. Însă am reținut consumul de fix 15 kWh/100 km pentru aproximativ 300 km, când am predat mașina în service.

Update-ul a fost unul major și consider că aduce îmbunătățiri semnificative cum ar fi:

1) regenerare prezentă și la 100% baterie;

2) în modul D frâna a devenit mai activă, mai apropriată ca feeling de ICE;

3) a dispărut șocul la viteze mici când luam piciorul de pe frână (problemă semnalată în service încă din septembrie anul trecut);

4) a dispărut vibrația continuă la trecerea în modul P (parking) când mașina se află în plan înclinat (și aceasta menționată de anul trecut);

5) nu am testat încă încărcarea rapidă, dar înțeleg că puterea susținută este mai mare, reducând astfel timpul de încărcare de la 0 la 80% la aproximativ 30 de minute la stațiile de 100kW.

6) GOM ceva mai precis;

7) overall mașina pare ceva mai închegată la accelerare/decelerare.
De asemenea, am înlocuit logo-ul frontal pe garanție pentru că s-a exfoliat, fiind o problemă cunoscută.

Ovidiu – Peugeot e-2008, București

Date Peugeot e-2008 săptămâna trecută: 773 km cu 18,7 kWh/100 km.
Am făcut un drum Cluj-Timișoara-Arad-Oradea-Cluj (aproximativ 550 km) + restul de km în Cluj.

Siviu – Peugeot e-2008, București

Am avut drumuri mai multe în afara orașului și consumul se menține destul de ridicat. Distanța: 548.5km; Consum: 19 kWh/ 100 km.

Tudor – Tesla Model 3 Dual Motor, Arad

Săptămâna asta nu am prea circulat cu Mitsubishi. Am parcurs doar 154 de km. Am încărcat 32.5 kWh și am făcut plinul, 35 de litri la un cost de 225 RON. Urmează un drum dus întors Sibiu – Șomcuța Mare.

Octavian – Mitsubishi Outlander PHEV, Sibiu

Mai multe detalii despre călătoria de la Cluj la București parcursă de Laurențiu cu ID.4 în următorul episod comparativ ID.3 – ID.4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.