Dacia Spring NU poate fi comparată cu Dacia 1310, iată de ce

Am avut ocazia să conduc, pentru câteva ore ce-i drept, noua și mult-așteptata Dacia Spring electrică. Și pentru că am tot văzut tot felul de glume și comparații cu 1310, iată de ce cred eu că aceste două mașini nu pot fi comparate.

Prietenii mei știu că sunt pasionat, de mic, de mașini. Așa se face că acum câtiva ani am cumpărat și recondiționat primul meu model de mașină: un Trabant 1.1. Pe Traby îl conduc și acum ocazional, așa că pot să spun că încă sunt apropiat de subiectul mașinilor vechi, cum este și Dacia 1310.

Însă am condus și Dacia 1310 și de aceea pot să vă dau un număr imens de motive pentru care Dacia Spring nu se poate compara cu legendara mașină românească. Mai ales că am testat acum și Spring-ul.

Hai să le luăm pe rând, și să vă spun ce avem pe Dacia Spring și nu avem pe Dacia 1310:

  • Dacia Spring are aer condiționat care face față neașteptat de bine, nu știu câți dintre voi ați mai fost cu o mașină fără AC la 35 de grade. Eu am fost recent și nu e plăcut deloc.
  • Avem frânare automată de urgență pe Dacia Spring… ceea ce te poate scăpa de niște întâmplări urâte.
  • Nu mai spun de ABS, ESP sau servodirecție care, apropo, merge foarte foarte ușor la viteze mici. Numai bună pentru manevre rapide în oraș. La viteze mari direcția se întărește.
  • Deși este destul de mică la exterior, mult mai mică decât pare din poze, interiorul e foarte spațios. Aproape că aș putea să pariez că în față nu aveai mai mult spațiu nici în 1310.
  • Dacia Spring pornește tot timpul la „sfert de cheie”. Nu serios, „pornirea” se face la cheie, ca la mașinile clasice, dar cam atât e clasic, în rest e doar liniște.
  • Deși pentru unii poate fi un minus, în Dacia Spring nu miroase a benzină.
  • Chiar dacă și Spring are 45 de cai, practic mai puțini decât 1310 – 54 CP, nu se compară nicicum accelerația acestora. Cuplul electric este furnizat de la 0 rotații pe minut și se întinde liniar până la capătul puterilor. Am fost impresionat plăcut să văd cât de frumos accelerează Spring. Ok, nu e de raliuri, dar e mai mult decât suficient în oraș.
  • Lumea spune că Spring are materiale ieftine la interior, însă uită că e cea mai ieftină mașină electrică din România… iar prețul de aici e probabil și cel mai mic din Europa.
  • Dacă CD-Player-ul era o aroganță pe Dacia 1310, ei bine Dacia Spring are navigație cu Android Auto și Apple CarPlay
  • Dacă pornești Dacia Spring și Dacia 1310 în același garaj închis, doar una dintre ele te va face să vrei să ieși cât mai repede afară la aer curat.

Și chiar dacă liniuțele de mai sus au fost scrise cu o oarecare tentă de glumă, vă pot spune cu mână pe inimă că Dacia Spring o mașinuță foarte faină.

Singura asemănare cu Dacia 1310 e prețul, pentru că și Dacia Spring poate fi achiziționată de cei cu bugete mai modeste.

Din păcate nu am reușit să o testez decât vreo două ore, dar de îndată ce pun mâna mai mult pe ea sper să reușesc să fac câteva călătorii în stilul deja cunoscut, după care să revin cu concluzii legate de autonomie și consum.

Până atunci puteți să mergeți și voi la dealer-ul local pentru un test-drive. Eu am primit-o de la prietenii de la AutoEuropa Timișoara. Mai jos aveți și un video cu experiența mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.