CRESTERE pe cea mai mare piata pentru autovehicule electrice din lume

China este cea mai mare piata auto globala si de departe cea mai mare pentru autovehicule electrice, cumparatorii chinezi achizitionand mai mult de jumatate din numarul total de masini electrice vandute in 2019.

Aceasta dominatie globala comerciala, se bazeaza pe o indelungata politica de subventionare a industriei auto, dar si a consumatorilor. Subventionarea industriei a creat cei mai mari producatori de acumulatori globali si o experienta remarcabila in componente si software necesare automobilelor electrice. Cea a consumatorilor a ridicat rata de adoptarea a masinilor electrice la 5.5% din totalul inmatricularilor din 2019.

Sursa inforamtiilor: EV sales

Cum nu exista padure fara uscatori si intre producatorii chinezi s-au inmultit in timp numarul celor ce vanau subventia si creditele de carbon, fabricand automobile cu tehnologie modesta si performante reduse.

Pentru a starpi aceasta tendinta paguboasa, autoritatile chineze au schimbat radical politica de subventionare incepand cu luna iulie 2019. Asa cum era firesc, vanzarile au fost disproportionat de mari in prima jumatate de an si au scazut, imediat dupa reducerea si eliminarea subventiilor pentru automobile electrice neperformante.

Cifrele de vanzare din a doua jumatate a anului au fost degraba imbratisate de electrosceptici, pentru a trambita „terminarea visului electric”, „trezirea la realitate” si orice alta combinatie de titlu bombastic, care sa toarne benzina (sau motorina) pe valvataia tranzitiei spre electromobilitate, sa puna potentiali cumparatori pe ganduri si sa mai intarzie putin tranzitia spre transportul individual electric.

Sursa informatiilor: EV sales

Dupa ce analisitii de la EVsales au finalizat compilarea informatiilor de inmatriculari pentru intregul an 2019 in China, nu a mai ramas insa loc de speculatii. In locul „dezastrului, scaderii, prabusirii” etc. piata chineza de vehicule electrice a CRESCUT si in 2019. Ba mai mult, datorita scaderii continue a inmatricularilor de automobile propulsate de motoare cu ardere interna, rata de adoptare pentru cele electrice a crescut in China cu 1.3% fata de anul 2018.

Toate aceste miscari majore ale pietii in directia electrificarii s-au petrecut inainte ca valul de Model 3 produse la Shanghai sa inunde piata. Dupa o ascensiune rapida in Top 15, singurul model electric produs in strainantate si vandut in China a terminat anul pe locul 7, cu aproape 30.000 de unitati aduse din California si supuse taxelor vamale.

Incepand cu ianuarie 2020, mai mult de 1.000 Model 3 MIC (made in China) vor fi livrate saptamanal clientilor, incurajati de reducerile de taxe oferite de guvern si de sustinerea prietenoasa de care se bucura Tesla si Elon Musk in China.

Asteptam cu interes inmatricularile din China din luna ianuarie pentru a intelege daca Model 3 se va impune in fata producatorilor locali. Deocamdata BAIC (Beijing Automotive) este liderul productiei de masini 100% electrice, cu trei modele in top 15 si livrari de peste 150.000 de unitati.

De loc intamplator tot 150.000 este cifra prognozata pentru productia Tesla la Shanghai !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.