Proiectul Electromobilitate bilant 2019: 1.5 l /100km ?

Cu ajutorul partenerilor Casa Auto Timisoara, Porsib Sibiu, Inspiroline, EVconnect si al revistei online 24auto.ro, in 2019 am reusit sa punem la dispozitia celor interesati un Hyundai Ioniq electric si o Tesla Model 3 long range pentru test drive-uri gratuite.

Ionica incarca la Wallbox-ul instalat de EVconnect la Porsib, Sibiu

„Ionica” a pendulat majoritatea timpului intre Sibiu si Timisoara, dar a participat si la cateva evenimente dedicate masinilor electrice la Brebu, Bran, Salonul Auto Brasov si expozitia AVER din Bucuresti, unde a ajuns traversand Transfagarasanul.

Cu putine drumuri lungi, naveta zilnica intre Sibiu si Cisnadie si incarcare peste noapte la priza de 220 V, pusa la dispozitie de Porsib, Ionica a parcurs anul trecut 19.417 km cu costuri minime, echivalente cheltuielilor cu combustibilul pentru un automobil de vis, care consuma doar 1.51 litri benzina / 100 kilometri.

Imposibil ? … poate in lumea fosilelor este o cifra greu de imaginat, dar in universul mobilitatii electrice sunt costuri normale de exploatare, chiar si fara a abuza incarcarea gratuita oferita de Kaufland si alti promotori ai electromobilitatii, carora le suntem sincer recunoscatori.

Socoteala este simpla: 19.427 km cu un consum mediu de 14.13 kWh/100km si pretul energiei electrice casnice 0.64 lei/kWh, rezulta in costuri cu energia de 1756 lei, care acopera pretul a 292 litri de benzina (la 6 lei litrul) si rezulta in costuri echivalente cu cele ale unui consum de 1.51 litri benzina pentru 100 kilometri.

Fara alte costuri de intretinere sau reparatii, cu o revizie oferita de Casa Auto Timisoara si un set de anvelope de iarna Nokian instalat de Porsib, Ionica s-a dovedit un partener de nadejde, confortabil si extrem de econom in 2019.

TM 3 la primul drum pe Transfagarasan in martie 2019, pana la Balea Cascada

TM 3 (citit „timitrei”) se afla la polul opus al traseelor parcurse. Fiind un long range cu tractiune spate, Tesla a parcurs drumuri lungi pe doua continente. Calatoria in 2019 a inceput in 4 februarie in portul Drammen din Norvegia, continuand pana in Romania si revenind in Norvegia in octombrie, pentru traversarea Atlanticului inapoi spre Motor City, Michigan.

Parcursul, consumul total de energie electrica si consumul mediu TM 3
1 noiembrie 2018 – 22 ianuarie 2020

Considerand miile de kilometri parcursi pe autostrada si doua portii serioase de Autobahn german la traversarea dus, de la nord la sud, apoi invers la intoarcere, consumul mediu indicat de TM 3 este remarcabil, fiind un automobil mai greu si cu performante dinamice superioare Ioniq-ului.

Desi Tesla a alimentat mai des gratuit, in Ungaria la Media Markt, in Austria la hotel, in Germania la Kaufland si Ikea, in Suedia la mall , Norvegia la hotel si in SUA in parcul national Shenandoah si la hotel, pentru comparatia cheltuielilor am considerat tot 0.64 lei/kWh. In concluzie cheltuielile pentru alimentarea TM 3 sunt echivalente cu cele ale altui automobil imaginar, care ar consuma 1.56 litri benzina pentru 100 kilometri.

Asa cum scriam nu de mult, privim cu mult interes la programul test drive-urilor din 2020, cand mini flota noastra va include un miniautomobil electric de oras. Care va fi consumul anului 2020 ? …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.