De vorba cu Mihai Roman despre consumul hibrizilor iarna

Mihai Roman este un vechi colaborator al proiectului Electromobilitate. Proprietar de Hyundai Ioniq hibrid, Mihai a avut curiozitatea de a efectua un test drive la Sibiu, organizat de echipa Porsib, cu varianta electrica a indragitului model corean.

Apoi a urmat un test drive cu Tesla Model 3 si in final o urcare la Paltinis cu Model 3. Despre aceste experiente Mihai a scris in detaliu pentru comunitatea coagulata pe parcursul ultimului an in jurul proiectului de educare despe masini electrice prin test drive.

Mai jos am reprodus sub forma unui dialog imaginar, ultima contributie semnata Mihai Roman, la intrebarea noastra despre experientele avute cu alte tipuri de automobile iarna


Discutii sunt nenumarate pe forumurile din Romania, mai ales contrele necrediciosilor. Aici https://ev-database.org/ sunt cateva statistici.

Desi cunoastem statisticile indicate de Mihai, am preferat sa avem informatii reale din traficul specific oraselor din Romania, asa cum si datele de consum pentru Ionica si confratii din Timisoara si Bucuresti sunt culese de la proprietari privati, Tudor si Edi, care isi rezolva activitatile zilnice cu un automobil electric.

Si pe forumul Ioniq apar iar cei care se plang in fiecare an de scaderea semnificativa a range-ului. Plangerile incep in noiembrie si se termina in martie, cam asa a fost si anul trecut.

Cresterea consumului mediu saptamanal inregistrat de Ionica confirma perioada rece amintita de Mihai: noiembrie – martie.

Este firesc sa scada autonomia, datorita cresterii consumului. Ceea ce pierd insa multi proprietari incepatori de automobile electrice din vedere este faptul ca o valoare punctuala, obtinuta in conditii de trafic pe distante scurte in oras, nu este reprezentativa pentru consumul, respectiv autonomia la un drum mai lung, dupa ce acumulatorul a ajuns la temperatura optima si habitaclul este la o temperatura confortabila pentru calatori.

Profilul meu zilnic de condus este cel mai prost posibil, adica rutina este 6 kilometri de dimineata, 6-7 dupa-masa. Ba mai astept cateodata sa iau copilul de la vreo activitate 40 minute in masina, etc. Masina sta parcata in fata blocului, deci saptamana trecuta, cand a fost mai tot timpul ceata, dimineata masina era bocna si in compartimentul de baterii temperatura ajungea la optim astfel incat sa mentina mersul EV cam dupa 3 kilometri.

Pana atunci consumul instant afisat era de peste 15l/100km. Insa in habitaclu temperatura ajungea la 20 de grade dupa inca aproximativ 1 kilometru, masina intra in EV dupa 3-4 kilometri insa motorul termic functiona pentru incalzirea habitaclului, afisand un consum instantaneu de sub 5l/100km.

Observatiile lui Mihai subliniaza faptul ca un consum mare pe durata de incalzire dupa pornirea la drum in sezonul rece este fireasca cu orice automobil.

De la ultimul plin facut in 7 ianuarie nu am iesit in afara orasului deloc cu masina. Astfel am ajuns ieri la consumul record afisat pe bord de 8l/100km, in conditiile in care vara am pana in 5.9l/100km daca nu ies deloc cu masina din oras si folosesc AC-ul.

Cresterea de 35% a consumului inregistrata de Mihai, este foarte apropiata cea masurata pentru Ionica in ultimele saptamani. Exista insa doua diferente semnificative:

  1. Hibridul poate fi alimentat rapid aproape oriunde cu benzina, de aceea cresterea consumului nu este imediat legat de reducerea „autonomiei”, desi efectul este identic cu cel de la masinile electrice. Cand consumul creste, cu un rezorvor de benzina parcurgi o distanta mai scurta.
  2. La un pret mediu de 6 lei/litru de benzina cresterea consumului la modelul hibrid reprezinta mai mult de 12 lei, in timp ce la varianta electrica aceasi crestere procentuala a consumului reprezinta costuri suplimentare mai mici de PATRU LEI pentru 100 kilometri.

Masuratorile pentru varianta electrica provin de la trei utilizatori, echipa Porsib, Tudor si Edi, cu trei modele diferite, care circula in trei orase diferite, Sibiu, Timisoara si Bucuresti.

Sursa informatiilor: Porsib (Sibiu), Tudor (Timisoara) si Edi (Bucuresti)

Diferentele de consum de saptamana trecuta pentru varianta electrica se pot explica usor pe baza variatiei temperaturii in cele trei orase. La Sibiu, unde a fost cel mai frig si consumul a fost cel mai mare.

Sursa: meteoblue

Astazi de dimineata temperatura exterioara era -2 grade, masina nu era inghetata. Pana la serviciu, dupa parcurcerea celor 6 kilometri, a scazut consumul afisat la 7,9 l/100km. Cam in aceleasi conditii de drumuri scurte urbane la temperaturi sub -5 grade, la Opel Vectra 1.6 benzina din 2001 aveam aproximativ 13 l/100km consum de oras, iar la Passat-ul 2.0 TDI din 2012 11 l/100km.

Pe baza observatiilor lui Mihai si a valorilor de consum comunicate de echipa Porsib, este momentul sa privim costul deplasarii in Sibiu iarna cu patru modele diferite. Am ales Sibiul pentru comparatie, fiindca are clima cea mai rece si terenul cel mai denivelat, comparand cu Bucuresti si Timisoara, de unde obtinem informatii saptamanale:

  1. Hyundai Ioniq electric model 2018: 13.55 lei (0.63 lei kWh)
  2. Hyundai Ioniq hibrid model 2018: 47.4 lei (6 lei lintrul de benzina)
  3. Passat 2.0 TDI model 2012: 63.8 lei (5.80 lei litrul de motorina)
  4. Opel Vectra 1.6 model 2001: 78 lei (6 lei litrul de benzina)

Sursa informatiilor: Mihai Roman

Am atasat si situatia alimentarilor si consumului lunar de cand am masina. Iar masina o conduc normal, ca pe orice alta masina.

Daca va uitati la situatia alimentarilor de anul trecut, o sa observati ca intre cele 2 varfuri de 8.2 l/100km, respectiv 7.9 l/100km, din aceasta perioada, este un 5.3 l/100km.

Acela il reprezinta un drum pana la de Oradea si inapoi. Teoretic acelasi drum, vara, il fac cu consum de 4,5 l/100km, cu conditia sa respect limita de 130km/h pe autostrada (50% din drum).

Ultimul plin, cu consumul raportat de 6.2 l/100km (de sarbatori) este datorat celor 3-4 iesiri in afara orasului, aproximativ 200km din cei 617 facuti pe judetean si autostrada. Altfel era peste 7 l/100km sigur.

Deci „iarna nu-i ca vara” si la unul si la altul. Insa cresterea procentuala de consum la deplasarea exclusiv electrica este mai mare in afara orasului raportata cu deplasarea urbana, iar la termice este invers.

Utilizarea anvelopelor de iarna nu aduce un consum cu mult mai mare, poate maxim un 0,5l/100km. Aici sunt insa favorizati cei care au anvelopele mai putin late (si vara si iarna). Iar la rulajul constant pe drum curat (fara apa, fleasca) insa in conditii de sub 7 grade afara, cred ca aproape nu exista o diferenta de consum datorata profilului anvelopelor.

Tot asa, daca as sta la casa si as putea tine masina macar sub o copertina, eventual cu o solutie de incalzire electrica precum este aceasta https://www.defa.com/product/termini-ii-1400/ as putea reduce consumul de carburant semnificativ. Solutia este adoptata de catre detinatorii de Ioniq Plug-in pentru preincalzirea habitaclului iarna (modelul neavand pompa de caldura), insa poate fi aplicabila pentru orice termica.

Mihai Roman si Dan Boboescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.