Suntem pe ultima sută de metri înainte de Anul Nou, iar în ultima cronică a Grupei Mijlocii (ID.3, Megane, Leaf și MG4) pe 2024, în special pe plan personal, mă declar optimist cu privire la gradul de adoptare a mașinilor electrice.
Luând pulsul din ”bula” de prieteni și familie, mașina electrică nu mai este respinsă fără motiv, așa cum se întâmpla acum 3-4 ani, ci încep să vadă toți cei apropiați că mașinile electrice sunt mai economice, fiabile, iar bateriile nu obosesc în ritmul știut de la telefoanele vechi. În plus, nu sunt construite să le scoată de pe piață sau din uz pe cele cu motoare termice peste noapte, ci își găsesc din ce în ce mai ușor locul fie ca a doua mașină a familiei sau chiar singura mașina din familie, cum este chiar cazul multor colegi din echipa Electromobilitate.
Datele din echipă
Săptămâna 16-22 (S51) a fost tipică pentru apropierea Crăciunului, cu multe drumuri în afara localității și câteva cumpărături în plus față de rutina obișnuită, iar astfel am strâns un număr însemnat de kilometri pentru echipa mijlocie: 3847 km!
Andreea și Silviu – Megane, Arad
Pentru săptămâna 16-22 decembrie avem următoarele date statistice:
- Distanța: 881 km,
- Încărcări: 185.9 kWh,
- Costuri încărcare: 337.53 ( Hidroelectrica, E-charge , Voltrelli)
- Consum: 21.1 kWh/100 km,
- Clima și alte: 2.1 kWh/100 km,
- SOC la început de săptămână: 75%,
- SOC la șfârșit de săptămână: 30%.
Media consumului este mai ridicată deoarece pe lângă naveta zilnică, am făcut și un drum până la Cluj-Napoca și retur. Pe secțiunile de autostradă am menținut viteza între 120 și 130 km/h. Clima a fost setată pe 20 de grade.
Marcel și Cătălin – Megane, Deva
Datele săptămânii:
- km la bord: 109.384;
- km parcurși: 1.332;
- energie electrică: 326,16 kWh;
- cost energie electrică: 402,49 lei;
- consum: 19 kWh/100km;
- climă și altele: 2,8 kWh/100km.
Așa cum am mai menționat, consumul este ridicat pentru că ”abuzez” la maxim de posibilitatea încălzirii habitaclului cu 15 minute înainte să plec la drum. Apoi, am făcut un drum de Sibiu, dus-întors doar pe autostradă și alt drum la Cluj Napoca, tot pe autostradă. Căldura, normal, pornită iar viteza de rulare pe autostradă a fost fixată la 117km/h !
Mircea – Nissan Leaf, București
În săptămâna 16-22 decembrie am făcut o ultimă ieșire la pescuit pe acest an și acest lucru s-a observat în statisticile săptămânii, atat la km parcurși, dar și la consumul mediu. Astfel, am plimbat Leaf-ul 366.5km și am reușit un consum mediu pe săptămâna de doar 15.2 kWh/100km. Au fost și temperaturi un pic mai blânde pentru luna decembrie, dar și ieșirea pe autostradă a scăzut media de consum.
Marcel – ID.3, Cluj
Datele săptămânii 16-22/12:
- Distanță parcursă: 650 km,
- Consum mediu: 17.03 kWh/100 km,
- Încărcari: 136,5 kWh
- 1xAC 27.7 kWh,
- 4xDC 108.8 kWh,
- Cost încărcare: 179 Ron,
Călătoria internațională s-a încheiat, cea internă a continuat.
Târgurile de Crăciun un bun prilej de a mai vizita orașe dragi din Romania, Brașov-Sibiu-Alba Iulia.
Vremea rece, autostrada și precondiționările au lăsat un consum mediu de 17 kWh/100 km, este un consum mulțumitor având în vedere condițiile deplasării.
Încărcările, au fost exclusiv realizate la stațiile publice pentru tot traseul realizat.
Ca de obicei, vă las pe voi să faceți calcule finale.
Alexandru – ID.3, București
În săptămâna 16-22 decembrie am parcurs 618 km cu un consum mediu de 19.7 kWh/100km.
Parcursul din aceasta săptămână a inclus și un dus-întors la Brașov, în care am mers fără menajamente atât la dus, când am avut creșterea în altitudine și vântul ca inconvenient, dar și 0 grade C pe drumul de întoarcere, moment în care PTC-urile au consumat 1.1-1.5kW pe 21-22 grade pe Confort (în realitate au fost 26 grade C în interior).
Am trecut recent de 100.000 km, un milestone foarte important pentru mine.
Toată experiența, cu o singură mașină electrică, care să mă ajute în toate deplasările (fie locale, fie în afara țării) a fost chiar interesantă și deloc stresantă, dar despre asta o să revin mai mult în articolul de 4 ani.
Programez testul de capacitate (rudimentar, așa cum îl fac eu) până cel târziu în prima săptămână din 2025.
Întrebarea de final
Dacă aveți o ”electrică”, ce v-a făcut să alegeți o astfel de mașină în calitate de adoptator timpuriu (early adopter)?
Dar dacă ați mai dori să achiziționați o mașină electrică, cu experiența acumulată la volan sau după relatările proprietarilor actuali, ați fi la fel de ”grăbit” cu achiziția?
Aștept cu interes răspunsurile voastre!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
In cazul meu (Rivian R1T LE) factorul decisiv a fost echipa condusa de R.J. Scarige (CEO Rivian) si produsul prezentat!
Abia astept productia lui R2(2026) unde am rezervare/prioritate la cumparare datorita statutului de “early adopter”🥳🍾🥂