Cu ID.3 și bicicletele prin județul Timiș

ID.3-ul a revenit de la începutul lunii la un parcurs mai cuminte, parcurs care îl va menține pe toată durata lunii August. Astfel, deplasările au fost cu precădere în regim urban, dar și un drum de 112 km în afara Timișoarei pentru un eveniment interesant de final de săptămână.

In oraș consumul se menține undeva la 12 – 13 kWh/100 km în orele mai puțin caniculare ale dimineții, când AC-ul nu este utilizat, dar urcă la 15 – 16 kWh/100 km în jurul prânzului, când orașul se aglomerează și temperatura sare de 33 – 34 grade Celsius. Folosesc mașina în oraș în toate momentele zilei, având drumuri care străbat Timișoara de la nord la sud, pe toată lungimea ei. Astfel mă confrunt cu toate situațiile de trafic posibile.

Consumul mediu într-un oraș ca Timișoara, pe timp de vară, se situează la ID.3 undeva la 15 – 16 kWh/100 km, suficient pentru o autonomie de 350 – 370 km urban. 

Călătorii în județ

In weekend am luat ID.3-ul la o ieșire în zona rurală din județ. In satul Rudna, la vechiul conac Nikolici – construit în anul 1780 – a avut loc Banat Brunch. Conacul a aparținut baronului Nikolici, membru al unei reprezentative familii sârbești din Ungaria, un nume de referință pentru nobilimea din Timiș la sfârșitul secolului al XIX-lea, pentru activitatea economică și cea politică desfășurată.

Fiind vorba de brunch, de la 11 – 13 am gustat din plin produse locale și tradiționale bănățene, în curtea castelului. Platouri cu brânză de oaie și capră, telemea de vacă, unt de casă, smântână de casă, ouă și cârnați de casă, pâine de casă cu zacuscă, pastă de untură cu jumări de porc vietnamez, salată de vinete, salată de castraveți de grădină și roșii și pastă de conopidă cu usturoi. Mă opresc aici ca să nu vă plouă în gura dar las cateva poze și vă încurajez să participați la evenimentele realizate de eat-local.ro.


Prima oprire a fost pentru cafea și o încărcare rapidă la stația Renovatio de la Kaufland. Timp de 35 minute mașina s-a alimentat cu 27.3 kWh la o putere maximă de 46.5 kW, mai mult decât aveam noi nevoie pentru acest drum, dar am zis să fie, planurile se mai schimbă din mers.

Pe lângă masa bună și lecția de istorie, am vrut să dăm și o tură cu bicicletele prin lunca Timișului, în pădurea Macedonia (rezervație naturală) și să nu lăsăm brunch-ul să zăbovească prea mult.

In lipsa unui suport omologat de biciclete pentru ID.3 (dealer-ul are ceva, dar prețul este prohibitiv, cel puțin pentru mine), cele două biciclete și-au făcut loc în portbagaj, și spre surprinderea mea au intrat chiar bine.

Mașina a mâncat asfaltul ca-n palmă și a scos un consum foarte bun. Se vede ca ID-ului îi priește să ruleze cu 80-90 km/h, fără grabă. Astfel, chiar și cu AC-ul pornit și la temperatura exterioară de peste 30 oC, randamentul la această viteză a fost unul foarte bun.

Rămân la părerea că ID.3-ul nu e făcut pentru autostradă, ci mai mult pentru drumuri cu un regim de viteză până la 100 km/h, fără grabă, fără talpă grea sau depășiri prea dese. Cât timp nu te grăbești, mașina iți va oferi o autonomie apropriată de cea declarată de producător (cel puțin pe perioada verii). 


⛔ Minusuri

Sunt încă nemulțumit de lane assist și de cruise control. Mi se par absolut inutilizabile în orice condiții. Pe un drum comunal îngust și virajat, este relativ greu să încadrezi mașina perfect pe bandă. Lane assist-ul devine astfel enervant pentru că în loc să te ajute, te exasperează cu avertizarea sonoră și vizuală din bord.

Se poate dezactiva lane assist-ul, dar la următoarea pornire a mașinii acesta redevine activ (se pare că e o cerință EuroNcap). Cred că VW putea face o treabă mai bună, și e posibil ca travel assist-ul (varianta MAX îl are), să fie mai ok. Cruise control…povestesc două cazuri:

  1. L-am setat pe 80 km/h. La fiecare ieșire dintr-un sat, accelera la 90km/h, pentru că atât era limita de viteză pe tronsonul de drum. In ciuda faptului ca eu îl setasem să merg cu 80km/h, urmărind un consum mai bun.
  2. Deși cruise control vede curbele folosindu-se de harta mașinii, nu a văzut o trecere de cale ferată cu stop. Mai e de lucru aici…

Revizia de 30.000 km urmează curând, probabil în toamnă.

Drumuri bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.