În vacanță cu ID.4 la Budapesta

În această săptămână ID.4 a fost scos la plimbare în afara țării, la o excursie scurtă la Budapesta.

Am pornit dimineața pe răcoare din Cluj, prima încărcare a fost la Oradea la Kaufland, unde am ajuns cu un consum de 14,5 kWh/100 km. Când spun răcoare pot spune de fapt frig, dacă sudul țării era pe cod de caniculă, noi am avut temperaturi de 11,5 grade în apropiere de Piatra Craiului, consumul în acea zonă, până la urcare, fiind de 17,5 kWh/100 km, ceea ce m-a făcut să mă gândesc dacă nu cumva a pornit și încălzirea bateriei.

Drumul de la Borș până la Budapesta l-am făcut pe drumul național, cel mai scurt, deoarece, având în vedere că oricum nu merg tare pe autostradă, nu era justificat ca și timp să fac un ocol de aproape 50 kilometri. Am ajuns acolo cu un consum de 14,9 kWh/100 km, utilizând aerul condiționat.

Alimentările în Budapesta le-am făcut la un Lidl care avea CCS, pentru vreo 40 de minute, cât am făcut ceva cumpărături. Partea rea a fost că, cele mai multe magazine au CCS cu 20 kW putere, dar ce este cel mai rău, deși scria pe Plugshare că se va opri alimentarea după 30 de minute, de fapt ea se oprește după doar 15.

NOTAColegul nostru Marton din Târgu Mureș ne scrie:

Dacă pornești din aplicație te lasă 30 de minute.

Dacă pornești din interfața stației te lasă 15 minute la Lidl în Ungaria.

După cazare, am lăsat mașina la încărcat pentru 4 ore la un type 2 gratuit, parcarea fiind pe bani. După încărcare mașina a luat o pauză până la plecare, într-o parcare, în spatele mall-ului Westend, lângă gară, costul fiind de aproximativ 14 lei pe zi, față de 6 lei/oră la parcările de pe stradă.

Fiind prima dată în vizită și având puțin timp la dispoziție, am căutat să vizităm cât mai multe, ajungând astfel în a doua zi la 20 de km făcuți pe jos.
Am fost impresionat și nu am găsit o explicație la lipsa aglomeratiei de pe străzile din centrul orașului, la semafor, dacă erau 20 mașini la coadă atunci era aglomerat, în general fiind mult mai puține mașini care să aștepte la semafor, de asemenea am văzut locuri de parcare libere pe toate străduțele din jurul parlamentului, ceea ce în București nu am găsit.

La plecare, imediat după încărcarea bagajelor, a început ploaia, care nu s-a oprit decât la Huedin, adică vreo 350 km, imediat după intrarea în țară primind și un mesaj de urgență referitor la furtuni violente. Pe drum am mai încărcat pentru vreo 25 minute la un Lidl cu type 2, apoi la Oradea la Kaufland din nou pentru 40 minute, aproape 29 kWh.

Deși la întoarcere nu am folosit AC-ul, afară fiind cam 22 de grade, consumul a fost mai mare decât la dus, 16,2 kWh/100 km, probabil o combinație de factori, ploaia, vântul, aglomerația și graba să ajungem acasă ducând la acest lucru.

Așadar, dus-întors am făcut 859 de km cu un consum mediu de 15,6 kWh/100 km, săptămâna încheindu-se cu 873 de km cu același consum mediu.

Costuri totale pentru transport:

  • încărcările au fost gratuite toate;
  • parcările au costat 4350 forinți, adică 60 de lei, pentru 3 zile.

Mașina la această dată a ajuns aproape de 7000 de km, costurile cu reparațiile fiind 0, iar încărcările au costat aproape 40 de lei, încărcări plătite doar pentru a putea accesa beneficiile date de aplicația Carge.

Am vorbit în deplasarea pe Transfăgărășan despre ceva scârțâit la hayon, acesta a fost rezolvat românește, lipind două bucăți de pâslă pe limitatoarele de mișcare laterală a ușii, dar după terminarea concediului o să apelez la cei de la VW, pentru schimbarea benzii de leduri de pe ușă, care atunci când bate soarele tare pe ea, se dilată și sare din clipsurile cu care ar trebui să fie prinsă pe partea metalică. De asemenea la denivelări scurte se aude, numai pe partea stângă o bătaie în zona suspensiei.

Ambele probleme le-am găsit și la alți proprietari pe forumurile germane, VW se pare că ar avea instrucțiuni cu privire la modalitatea de reparare a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.