Cum a ajuns Kia Niro pe locul II al înmatriculărilor europene în ianuarie?

Din cauza livrărilor reduse în România, Niro nu este primul nume care se leagă imediat de noțiunea unui automobil electric de succes, dar situația arată cu totul altfel în clasamentele europene.

Niro a încheiat anul 2020 pe locul 9 în Europa (sursa EVsales) cu 30.690 înmatriculări și pe locul 16 în clasamentul global cu 37.676 exemplare. Concentrarea pe piața europeană în 2020 este evidentă, 81.5% din producția Niro fiind vândută în spațiul economic european (statistica EVsales include Norvegia, Marea Britanie și Elveția).

Comparativ, ruda apropiată Hyundai Kona a încheiat anul 2020 pe locul 4 în Europa și locul 5 global, dar dependența de piața europeană este mai mică, 74.6%, cu toate că se asamblează în Cehia.

Dacă vă întrebați cum a ajuns Kia Niro pe locul II al înmatriculărilor europene în prima lună a anului 2021, răspunsul este aproape banal: a produs și livrat în același ritm cu anul precedent, în timp ce concurența a avut scăderi foarte mari între decembrie și ianuarie.

Exprimat în cifre, media livrărilor în Europa în 2020 a fost 2557 exemplare/lună (Kona 4044), iar pe plan global 3139/lună (Kona 5423). Rezultatul înmatriculărilor din ianuarie 2021 confirmă ritmul livrărilor menținute în prima lună a anului.

3123 de înmatriculări în Europa este o valoare extrem de apropiată de cadența globala din 2020 (3139).

Obstacole în calea Niro

Chiar dacă Niro este ferit de recall-ul pentru schimbarea acumulatorilor prin care trec în prezent 82.000 Kona, furnizorul de acumulatori fiind SK Innovation, firma coreeană a pierdut litigiul pentru utilizarea unor secrete industriale ale concurentului LG Chem în SUA. Ca urmare, SKI are interdicție de a vinde acumulatori în SUA pentru 10 ani, ceea ce va afecta direct producția americană de VW ID.4 și Mustang Mach-e.

Cel mai probabil este că SKI va achita sumele solicitate de LG Chem pentru utilizarea patentelor pentru acumulatori și restricția americană va fi ridicată. Rămâne de urmărit dacă legiuitorii europeni vor aplica penalizări sau limitări asemănătoare împotriva SKI, ceea ce este foarte puțin probabil, considerând investițiile majore făcute de coreeni în spațiul economic european.

Despre Niro direct de la proprietari

Cele trei exemplare participante la proiectul Electromobilitate au reședința în București și cazuri foarte diferite de utilizare, dar satisfacția proprietarilor rezultă din lipsa oricăror semnale despre probleme sau neplăceri.

Mai mare și mai spațios decât Kona, Niro a câștigat atenția celor interesați de concedii cu bagaje mai voluminoase, sau excursii de sfârșit de săptămână cu bicicleta sau schiurile, ca în cazul lui Tibi.

Fiind echipat cu același motor, electronică, soft și capacitate a acumulatorului (64 kWh), dar alt furnizor așa cum a discutat mai sus, consumul mediu al celor trei modele urmărite în cadrul proiectului nostru este foarte apropiat de domeniul de consum al echipei Kona, care acoperă șase zone geografice din țară.

Pe măsură ce acumulează kilometri, informațiile despre călătoriile lungi cu Niro vor deveni tot mai interesante.

Dacă sunteți interesați de achiziția unui Niro în 2021 și aveți întrebări despre experiența celor trei participanți la proiectul Electromobilitate, puteți lua legatura direct cu proprietarii la adresa office@electromobilitate.com, pe blog la rubrica de comentarii, pe facebook sau în noul Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.