Pe fondul scăderii puternice a înmatriculărilor europene în 2020, părerile sunt împărțite în ce măsura creșterea fără precedent vânzărilor de autovehicule electrice a fost accelerată de:
- Subvențiile majorate
- Amenzile pentru depășirea cotelor de CO2
- Schimbarea opiniei publice față de problemele de sănătate comune generate de poluare, în urma pandemiei
Cel mai probabil este un amestec al tuturor celor trei elemente, cu o pondere majoră a legislației antipoluare. Fără amenințarea amenzilor, concernele auto nu ar investit în proiectarea și lansarea în producție a unor noi modele electrice, sosite tocmai la timp pentru 2020. Întâmplare? … dimpotrivă, planificare cinică și limitată doar la evitarea amenzilor, pentru a avea la momentul potrivit modele care să poată justifica proclamațiile ecologice.
Dezvoltarea unui nou automobil durează patru – cinci ani, poate chiar mai mult când este vorba de o tehnologie nouă, cum ar fi o platformă dedicată doar pentru vehicule electrice. Pe vremea când a început proiectarea gamei electrice Peugeot sau a tripletei mini VW, ID.3 și ID.4 nu era de actualitate pandemia și nici de subvențiile majorate.
In două articole, publicate în decembrie 2019 și februarie 2020, am discutat despre amenzi europene și sumele mari pe care urmau să le plătească unii producători, pe baza metodologiei de calcul elaborată de firma de consultanță PA Consulting.
Revin la subiect din mai multe motive, primul fiind o re-evaluare, privind în retrovizor, a previziunilor din februarie și al doilea pentru a discuta cum a reușit Volvo să evite amenzile, ba chiar să acumuleze credite de carbon, pe care le-a vândut firmei Ford.
Criză și oportunitate
Carantina din primăvara anului 2020 a generat haos în industria auto și un colaps al vânzărilor, care a dus în Europa la cele mai modeste vânzări de autovehicule clasice, după aproape două decenii de prosperitate.
In schimb, oferta mai diversificată de modele electrice la dispoziția publicului european în 2020 și volumul mult mai mare de producție, cauzat de presiunea amenzilor, combinat cu majorarea subvențiilor pe piețele auto mari (Germania, Franța, Austria, Spania, Italia) a avut un efect de genul „cele rele să se spele, cele bune să se adune”, generând un raport mai bun între vânzările EV (BEV + PHEV) și cele cu motoare termice.
Alte metode de evitare a amenzilor
Alte metode decât producția și vânzarea au fost alianțele formate din timp (cea dintre FCA și Tesla a fost intens mediatizată), prin care Tesla strânge sume considerabile, iar FCA vinde în continuare Jeep-uri cu motoare de 5 litri.
Grupul VW, care în februarie 2020 era cap de listă în topul amenzilor potențiale, a ratat lansarea ID.3, dar a accelerat livrările în partea a doua a anului, cu mașini având softul… funcționând doar parțial.
Spre finalul anului, VW a format alianțe cu oricine a vândut câteva sute de automobile electrice în Europa (Aiways, Next.e.GO Mobile, etc). și în funcție de sursa citată, a ratat obiectivul de emisii CO2 cu „doar o jumătate de gram” sau „are de plătit o amendă de peste 100 milioane euro„. Pentru a pune suma în perspectivă, este bine de știut că profitul grupului german se ridică la aproximativ 10 miliarde Euro în anul pandemiei.
Gurile rele spun că mii de ID.3 au fost înmatriculate de dealeri în decembrie pentru a diminua amenda, dar zvonurile sunt doar… zvonuri, până la proba contrară, care pare să se contureze prin cifrele de înmatriculări extrem de scăzute de ID.3-uri noi în ianuarie. Exemplu:
- în perioada 1 – 26 decembrie 2020, în Norvegia s-au înmatriculat 1749 ID.3
- în aceeași perioadă în ianuarie 2021 s-au înmatriculat 88! (optzeci și opt). Vom reveni la final de lună asupra subiectului.
Fără îndoială că firmele chineze au adulmecat dublul premiu al vânzărilor de automobile electrice în Europa, între „partenerii CO2” ai grupului VW fiind Aiways, SAIC, MG și London EV Company (aparține de Geely). Subvențiile majorate în 2020 si limitele legale mai stricte de emisii CO2 în 2021, au generat un curent de startup-uri chineze, venite în Europa pentru a vinde automobile electrice și implicit credite de carbon, răspunzând astfel la cererea și mai mare din a doua jumătate a anului 2021.
Exemplul Volvo
Succesul electrificării la Volvo este un exemplu de leadership și viziune din partea lui Hakan Samuelsson, unul din cei mai apreciați CEO din industria auto europeană, care afirmă că în urmatorii zece ani Volvo va deveni o firmă exclusiv de autovehicule electrice.
La Volvo Car Group electrificarea a devenit în 2020 o realitate, care a salvat flota de modele mari, cu trei SUV-uri grele în program, mai întâi prin oferta de PHEV (115,436 vândute în 2020), o portiță legislativă introdusă de reprezentanții Germaniei la solicitarea producătorilor premium germani.
Al doilea succes a fost lansarea conform planului, fără întârzieri puse pe seama pandemiei, a primelor doua modele 100% electrice:
- Polestar 2
- XC40 recharge
Cu toate problemele inițiale, rezolvate rapid prin rechemare în service, Polestar 2 a devenit preferatul clienților din toată lumea, mai ales cei ce nu se pot împăca cu interiorul de la Model 3.
XC40 recharge se bazează pe aceeași platforma mixtă, dar este asamblat în Belgia și a fost livrat în număr considerabil spre sfârșitul anului pe piețele scandinave, unde modelul clasic era deja foarte bine cunoscut.
Ce rezervă viitorul pentru Volvo?
Pe lângă planul viitoarelor modele electrice bazate pe caroseria XC 90 și XC 60, plus un nou sedan-înalt înrudit cu Polestar 2, cunoscute mai de mult, ultimele anunțuri Volvo sunt o bucurie pentru urechile electromobiliștilor.
In seria fără precedent de noi modele electrice premium pentru întreaga industrie europeană (Mercedes GLA, BMW i4, Audi e-tron GT, etc) Volvo va lansa noul C40 Recharge (nume probabil) în 2 martie. Acesta este începutul unui plan de producție care prevede lansarea unui model electric nou în fiecare an, până în 2025.
Noul sedan va fi asamblat la Ghent, unde s-au produs anul trecut XC 40 Recharge:
- 100% electric – 6.606 exemplare
- Hibrizi plug-in – 36.905 exemplare
Prognoza Vovlo este o triplare a producției de modele electrice și electrificate la Ghent.
Dividendele strategiei de electrificare
Chiar dacă cele mai cunoscute alianțe pentru evitarea amenzilor sunt cele cu Tesla, câteva firme auto tradiționale au reușit sa livreze suficiente automobile electrice și hibrizi plug-in pentru a fi în măsură să vândă credite de carbon.
Printre ele SAIC și Geely (prin intermediul subsidiarei London Taxi Vehicles), nu întâmplător firme cu originea și rădăcini financiare în China, dar și Volvo (parte din grupul Geely) pe baza celor 28% de automobile electrice și electrificate livrate in Europa, din totalul flotei noi in 2020.
Contractele sunt confidențiale, dar sume considerabile sunt vehiculate în lumea financiara, ținând cont că cererea este mai mare decât oferta în prezent. Alianța cu Ford a adus venituri pentru Volvo, despre care executivii au declarat doar că:
Venitul din tranzacție va fi reinvestit în proiecte noi de „tehnologii verzi”
Automotive News Europe
Good job Volvo!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Good Job Volvo! insa nici nu era asa greu. „Avantajul” lor e ca nu reusesc sa vanda volume mari de masini in Europa…ca Dacia de exemplu ca sa nu vorbim de nemti.
Sunt convins ca ar fi vrut sa fie in dilema marilor producatori: produc mult-platesc mult…
Concluzia: daca vrei sa eviti amenzile vinde putin…fii o firma periferica si vei reusi.