Analiză – clasamentul înmatriculărilor europene 2020

Clasamentele înmatriculărilor din fiecare lună și final de an ar fi un subiect de discuții interminabile despre preferințele clienților, dacă oferta ar fi pe măsura cererii.

Listele și timpul lung de așteptare pentru livrare dovedesc însă că producția și stocurile sunt insuficiente. Problemele de producție și cele logistice din anul pandemiei, denaturează aceste situații îndrăgite de industrie și public.

Cu câteva excepții notabile (Renault, Tesla și startup-uri) Top-ul european reflectă mai degrabă:

  1. Câți acumulatori a contractat, cu ani în urmă, producătorul și cum au fost alocați pentru gama de modele. În cazul grupului VW, Audi e-tron a avut prioritate față de tripleta mini (e-Up, Citigo și Mii), fiind mult mai profitabil. Rezultatul: e-tron poziția a cincea în clasament, iar e-Up (un model cu mult mai accesibil și adecvat circulației în aglomerațiile urbane) pe locul 11.
  2. Câte exemplare au trebuit livrate pentru a evita amenzile aplicate la depășirea cotelor de CO2 impuse de Comisia Europeană. În cazul grupului PSA, situația este evidentă din livrările pentru luna decembrie, când îndeplinirea cotei de CO2 era clară. Cu toate ca e-208 s-a clasat pe locul 8 în clasamentul din 2020, în luna decembrie livrările nu au fost suficiente nici măcar pentru o apariție în Top 20!

Mai există o situație, care demască neîncrederea cronică a industriei tradiționale în cererea reală pentru modele electrice, care poate fi cel mai bine exemplificată cu Porsche Taycan. Intr-un articol amănunțit despre raportul Porsche pentru anul 2019 scriam anul trecut:

Dimensionată inițial, cu reținere, pentru o producție de 10.000 modele pe an, fabrica a fost redimensionată, încă din faza de construcție, pentru o capacitate dublă. Raportul dezvăluie că au fost depuse peste 30.000 de rezervări în valoare de 2.500 euro (total 75 milioane euro), încă dinainte de prezentarea la IAA – Frankfurt.

Anul Taycan-ului, raportul Porsche pentru anul 2019

„Profeția” experților din echipa de marketing s-a împlinit și Porsche raportează pentru anul 2020 exact 20.000 de vânzări globale, ceea nu reflecta cererea, ci limitele de producție în noua fabrică dedicată Taycan-ului.

Clasamentul european pentru modele 100% electrice

Din analizele publicate de EVsales la final de an pentru BEV și PHEV, am selectat doar acele modele care nu au nevoie de combustibili fosili pentru deplasare. Un număr de 12 modele 100% electrice s-au clasat în Top 20 european, unde ocupă PRIMELE NOUĂ POZIȚII!

Din aceste 12 modele, șapte fac parte din mini flota pe care o urmărim săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate, incluzând primele patru clasate: Zoe, Model 3, ID.3 și Kona, împreună cu e-208 (locul 8), Niro (locul 9) și e-Up (locul 11).

Cum se comportă laureatele în viața de zi cu zi puteți urmări în numeroase articole statistice și relatări ale proprietarilor despre excursii electrice în țară și străinătate, începând din februarie 2018, când a demarat proiectul nostru informare și educare electromobilistică.

Înmatriculările dealerilor

O portiță legislativă greu de închis, este înmatricularea practicată de dealeri a unui număr mult mai mare de automobile decât cele utilizate pentru test drive și uz propriu. Finanțate parțial prin subvențiile generoase acordate, înmatriculările dealerilor nu sunt o practică nouă in industrie și au fost utilizate pentru atingerea unor obiective de vânzare la final de lună, trimestru și mai ales de an.

In 2020 practica înmatriculărilor temporare a luat o amploare fără precedent, sub presiunea producătorilor de a raporta un număr cât mai mare de BEV și PHEV „înmatriculate”, pentru acumularea punctajului necesar evitării amenzilor de CO2.

Cât de mult pot fi denaturate statisticile, rezultă dintr-o scurtă privire la rezultatele de final de an, comparativ cu cele din decembrie.

Să presupunem, doar din dorința de a sublinia cât de deformate sunt Top-urile electrice în faza actuală de adoptare a noii tehnologii, că înmatriculările din decembrie ar fi bazate pe cererea reală a cumpărătorilor. Înmulțind cu 12 luni de vânzări egale, rezultatul ar fi… un vis frumos, pentru a cărui realizare mai avem de așteptat un an sau doi.

Singura excepție este, din nou, Tesla, care produce în loturi destinate anumitor regiuni și accelerează livrările la final de trimestru. După valul trimestrial urmează o pauză în livrări, până următorul lot este produs, încărcat pe vapoare în California și China și ajunge în porturile de destinație europene. In plus, Tesla nu se bazează pe o rețea de dealeri tradiționali, prin urmare raportările livrărilor se fac după ce clientul final a intrat în posesia automobilului.

Odată cu lansarea producției pentru Model Y la Giga Berlin, acest model de vânzare în „dinți de fierăstrău” se va liniariza și în Europa, așa cum s-a întâmplat deja în China și SUA.

O privire la 2021

Rezultate parțiale pe baza informațiilor publicate de EVsales

Cu limite și mai restrictive de CO2 în Europa pentru anul 2021 și câteva lansări de modele noi notabile, atât în gama premium, cât și a SUV-urilor atât de îndrăgite, înmatriculările europene vor crește exponențial în 2021.

Principalele piețe pentru modele electrice (Germania, Olanda, Franța, Suedia) au depășit faza adoptatorilor timpurii pe curba S, iar campioana mondială, Norvegia, este în partea superioară a majorității târzii, cu 74% din înmatriculările de autovehicule noi 100% electrice sau hibrizi plug-in.

Europa a făcut un salt uriaș de la 3.6% în 2019 la 11% vehicule electrice și electrificate în 2020, cu peste 1.3 milioane de înmatriculări.

In clasamentul producătorilor conduce grupul VW, care urcă de pe poziția a cincea în 2019, cu un segment de 12% din înmatriculările europene, în bună parte realizate cu ajutorul hibrizilor plug-in.

  1. Volkswagen 12%

2 – 3. Mercedes și Renault 9%

4. BMW 8%

5-6. Tesla și Volvo 7%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.