După masivele proteste ecologiste de la IAA – salonul auto de la Frankfurt, reclama din jurul lansării modelului VW ID.3 și planul de acțiuni coordonate industrie-guvern pentru promovarea electromobilității, Germania a devenit cea mai mare piață europeană pentru automobile electrice, depășind pentru prima oară Norvegia.
Motivele reale pentru schimbarea bruscă de atitudine sunt însă asprele penalizări din Europa pentru neîndeplinirea prevederilor legale de emisii CO2 pentru întreaga flota vândută, respectiv neîndeplinirea cotei de NEV (new energy vehicles) în China. Începând din acest an, penalizările europene sunt de 95 euro pentru fiecare g/km de depășire a emisiilor de CO2, reglementate la 130 gCO2/km în 2019 și 95 gCO2/km în 2020.
In clasamentul (după număr) al modelelor vândute in perioada ianuarie – noiembrie proaspăt „grațiatul” BMW i3 a depășit Renault Zoe. După anunțuri confuze despre oprirea producției veteranului electric, apoi prelungirea succesivă a termenului de ieșire din fabricație, ultimele știri dau ca „sigur” anul 2024 pentru stopul definitiv.
După încasări, nicio surpriză. Și în Germania sumele cele mai mari au plecat din buzunarul clienților spre California pentru Tesla Model 3. In schimb faptul ca alt veteran electric, VW e-Golf, se menține pe poziția a patra în pragul ofensivei ID.3 este remarcabil și bun de reținut pentru viitoarele achiziții second hand. Deocamdată doar 81 de VW ID.3 au fost înmatriculate în noiembrie de concernul VW.
Pentru a înțelege mai bine constrângerile legislative cu privire la emisiile de CO2 asupra marilor producători, vom porni de la două anunțuri recente ale producătorilor germani. Pe singura piață reglementată de o administrație ce ignoră (printre altele) prioritățile ecologice globale, firmele nu sunt forțate să facă eforturi de electrificare. Prin urmare atât VW cât și Daimler au anunțat ca nu vor livra ID.3, respectiv SUV-ul electric Mercedes EQC în SUA.
In 2020 orice model electric disponibil va fi necesar în Europa pentru realizarea normei de 95 gCO2/kilometru pentru flota vândută și în China pentru a realiza cota de 12% NEV din vânzările de automobile noi.
Vânzările grupului VW în Europa au crescut în noiembrie cu 6.4 % față de aceeași lună de anul trecut, atingând un total de 375.500, din care aproape o treime în Germania (116.500). Strategia tradițională de vânzare a modelelor diesel pentru realizarea cotei de CO2 pe flotă, este mai dificilă în epoca post Dieselgate și odată cu tot mai numeroasele restricții de acces în unele orașe.
Soluția aleasă pare să fie promovarea intensă a hibrizilor, care mențin industria producătoare de motoare cu ardere internă în viată, în paralel cu livrarea unui număr limitat de modele electrice pentru afișarea „intențiilor verzi”. In același timp hibrizii sunt echipați cu acumulatori mai mici, o marfă foarte prețioasă și limitată pentru industria auto europeană, dependentă de furnizorii de acumulatori Li-ion din China, Coreea și Japonia.
De ce poate renunța grupul VW cu ușurință la efortul de lansare și promovare a noului ID.3 în SUA, este dovedit și de volumul extrem de mic al vânzărilor pe continentul nord american. Un total de 58.000 de modele au fost vândute în SUA, in timp ce țările din estul Europei au absorbit 71.200. In schimb Asia – Pacific, care este de departe cea mai mare piata pentru VW cu aproape 450.000 de modele vândute în noiembrie, este dominata de China și implicit de cota de 10% NEV în 2019, care va crește la 12% în 2020.
Cât vor fi amenzile la final de an dacă VW nu a vândut 10% modele electrice din totalul vânzărilor, rămâne de văzut. Până la urmă alegerea conducerii va fi una simpla, determinată de costul mai mic fie pentru achiziția de credite de carbon de la producătorii de EV, sau amenda aplicată de un guvern decis sa forțeze mana industriei auto pe calea spre electromobilitate.
Celelalte firme europene au ales strategii diferite. FCA a cumpărat credite de carbon de la Tesla, PSA a lansat propria linie de modele electrice Peugeot, Citroen, Opel ăi Vauxhall pentru 2020. Renault a mărit capacitatea de producție a modelelor electrice existente, în frunte cu noul Zoe, iar pentru Dacia va aduce, cel mai probabil, modelul K-ZE din China.
Constrânse de legislația europeană și chineză, în cele din urma marile firme auto fie electrifică gama de modele, fie vor plăti amenzi usturătoare începând din 2020.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.