Cum e viața la bloc cu o mașină electrică

În urmă cu ceva timp vă spuneam, într-un articol, de ce cred eu că mașina electrică nu e pentru toată lumea. Astăzi vreau să vă povestesc cum e viața la bloc cu o mașină electrică, dupa 6 luni de trăit astfel.

Primul motiv invocat de mine pentru care mașina electrică nu e pentru toată lumea este dat de locul unde o poți încărca. Pentru că în majoritatea timpului mașina s-ar putea încărca linișitit peste noapte, fără griji și fără a trebui să pierzi timp.

Ei bine, dacă stai la casă, deja ai rezolvat problema asta. Însă dacă stai la bloc lucrurile nu mai sunt atât de simple.

Așa că haideți să vă spun cum e situația la mine și dacă am rezolvat sau nu problema.

VIDEO despre viața la bloc cu mașina electrică

Alternative de încărcare la bloc

Dacă stai la bloc ai câteva variante de încărcare, în funcție de posibilități.

  1. Încarci la locul de muncă, dacă ai posibilitatea
  2. Încarci în parcarea blocului, afară sau în subteran, dacă ai un loc de parcare asigurat și te întelegi cu asociația de proprietari să te lase să tragi un circuit dedicat pentru priza ta de încărcare.
  3. Încarci la stațiile publice gratuite – aici vei avea problema aglomerației
  4. Încarci la stațiile publice cu plată – aici s-ar putea să ai problema prețului exagerat.

Cam astea-s variantele, dacă mă întrebați pe mine. Mi-ar plăcea să văd prize de încărcare și pe stâlpii de iluminat, cum se întâmplă și în alte țări, dar nu mă aștept să se întâmple în curând.

Și apropo, orice priză este bună, nu ai nevoie neapărat de trifazic sau o stație de încărcare, o priză bună de 16A, cu un circuit dedicat și o siguranță de aceeași valoare își va face treaba excelent, oriunde, pentru încărcarea la destinație.

Cum merge la mine

Acum că am discutat cam despre ce alternative ai avea dacă ai o mașină electrică la bloc, haideți să vă spun cum e la mine situația.

La locul de muncă

La locul de muncă nu pot să încarc din două motive: nu avem stații, pentru că acum mai bine de un an când a început pandemia nu avea nimeni o mașină electrică în companie. Acum am fi cel puțin trei care s-ar bucura de o priză. Al doilea motiv e că n-am mai fost să lucrez de la birou de tot atât timp.

În parcarea blocului

Un prieten bun de al meu are un apartament într-un bloc nou și are loc de parcare în subteran. Și-a tras acolo un circuit dedicat, care pleacă direct din contorul lui, și are o priză normală de 16A din care își încarcă zilnic Ioniq-ul Plug-In hibrid. Ei bine, eu câteodată pierd și 30 de minute în căutarea unui loc de parcare în zona în care locuiesc, deci nici nu mai poate fi vorba despre o stație pentru mine.

Încărcarea la stații gratuite

Așa că ajungem la varianta pe care am folosit-o cel mai mult: încărcarea la stații gratuite. În Timișoara situația stațiilor gratuite e delicată, pentru că majoritatea sunt canibalizate de cei care fac transport de persoane.

Cu toate acestea, am mai prins un loc liber la Stația Socar din apropiere, , am mai încărcat la prietenii de la AutoEuropa Timișoara ocazional, am încărcat de multe ori la Lidl, pentru că oricum ne plăcea să facem cumpărăturile acolo și, recent, am început să folosesc cupoanele de la Kaufland pentru a încărca o dată pe săpămână fără stres și fără să-mi sufle nimeni în ceafă.

Dacă nu știti încă, Kaufland oferă 5 încărcări gratuite la stațiile Renovatio e-Charge de la ei, pentru cumpărături lunare de minim 500 lei. Noi am dat cardul nostru părinților și nu este lună să nu se adune 500 lei acolo.

Așa se face că am făcut aproape 10.000 km fără vreun cost pentru curent.

Încărcarea la stații cu plată

Dacă ești nevoit să încarci frecvent la stațiile cu plată atunci situația poate deveni delicată. De ce? Pentru că există rețele de încărcare cu prețuri decente dar și unele cu prețuri prohibitive. Să vă spun cum e în Timișoara.

Chiar lângă mine, în Iulius Town, partenerii proiectului nostru, EVConnect, au două stații. Le-am folosit și am mai încărcat și acolo. Prețul este unul din categoria celor „decente”, fiind unul de 1.39 lei/kWh, standard pentru orice tip de stație de încărcare. Plata se face cu cardul. Ba mai mult, dacă îi contactați puteți să mergeți pe varianta unor abonamente ce vă pot duce la prețuri mult mai bune.

Tot în Timișoara, EV-Mag are două stații la magazinele Auchan, unde poți încărca cu 1 leu/kWh – cel mai bun preț văzut de mine până acum. Plata se face în avans, după care se folosește din „creditul” de pe cont.

Și, într-un final, și cei de la LEKTRICO care au câteva stații de încărcare în Timișoara și au prețuri decente: 1.30 lei/kWh pentru AC și 1.6 lei/kWh pentru DC.

Și cam atât, restul, care nici nu merită menționați, au prețuri mari spre foarte mari. Atât de mari că nu merită să încarci la ei decât în situații exceptionale, când esti la nevoie sau în tranzit.

Concluzie

În urmă cu vreun an, când l-am împrumutat pe Ionică o săptămână, situația era una mult mai tragică. Între timp s-a mai îmbunățit: au mai aparut stații gratuite, au mai scăzut prețurile unii din furnizori.

Chiar și de când l-am luat pe Zoe situația e una mult mai bună, și odată cu instalarea celor 16 stații de încărcare de către Primăria Timișoara sunt convins că va fi mult mai bine.

Dacă aveți orice întrebăi în legătură cu viața la bloc cu o mașină electrică, vă aștept în secțiunea de comentarii.

2 Responses

  1. Vlad Gugles spune:

    salut! locuiesc la bloc in Iasi si ma gandeam sa cumpar o masina electrica. voiam sa te intreb daca stii prin ce trebuie sa trec daca vreau sa infiintez o statie de incarcare pe locul de parcare suprateran pe care il am la dispozitie? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.