După mai bine de 6 ani de când am condus prima mașină electrică și cinci luni de când conduc una, iată că vine și primul articol în care explic de ce o mașină electrică nu se potrivește oricui.
Și am găsit eu patru motive pentru care s-ar putea ca o mașină electrică să nu ți se potrivească.
Toate motivele, le puteți asculta și în video-ul de mai jos.
Video/podcast
Primul motiv: unde încarci
Locul unde vei dori să încarci cel mai des va trebui să fie undeva la îndemână. Asta înseamnă fie acasă, fie la serviciu.
Daca locuiești la bloc vei putea încărca „acasă”, însă trebuie să ti se alinieze destul de multe planete. Trebuie să ai un loc al tău de parcare (afară sau subteran) și să obții acordul asociației de locatari pentru a-ți trage un branșament, la care să pui ce dorești tu, orice de la o priză simplă la o stație de încărcare.
Însă dacă nu reușești să faci cele de mai sus tot mai ai o variantă: la serviciu. Mulți angajatori au început să ofere prize de încărcare pentru angajații care au mașini electrice. Și chiar dacă nu ai o priză de încărcare la dispoziție, dar ai un loc de parcare, orice priză e bună.
Dacă nici la job nu poți să încarci atunci treaba se complică, cum e și cazul meu și voi detalia asta într-un alt material. De ce se complică? Pentru că trebuie să încarci la stațiile publice iar asta înseamnă bataie de cap, nervi și timp pierdut. Pentru mine nu e o așa mare corvoadă, că eu sunt pasionat și fac treaba asta cu plăcere, însă pentru multă lume s-ar putea să nu fie așa.
Al doilea motiv: timpul de încărcare la drum lung
Dacă prin natura jobului, să zicem, trebuie să faci drumuri lungi în fiecare zi, sau de câteva ori pe săptămână, atunci din nou o mașină electrică s-ar putea să nu fie pentru tine.
Însă la ce ma refer când spun „drumuri lungi”? Mă refer la drumuri de peste 500 km, pentru că un drum de 500 km poate fi făcut în ziua de astăzi cu aproape orice mașină electrică nouă cu doar o încărcare intermediară, maxim două.
Însă dacă vrei să faci peste 500 km atunci vei avea nevoie să petreci mai multe ore la încărcat. Dacă esti în concediu e ok, altfel nu cred că o să te avantajeze.
Iar de dragul mașinilor electrice pot să vă spun că se pot face și drumuri lungi cu o mașină electrică, vedeți seria „1000 km challenge” de la Bjorn. Însă nu în România și nu cu o mașină cu preț accesibil.
Cu o Tesla, de exemplu, poți face 500 km cu o alimentare intermediară de 30-40 de minute. Doar că în România Tesla nu e prezentă oficial iar Superchargere nu avem… încă.
Altfel, probabil dacă stați și vă calculați puțin drumurile făcute cu mașina acum, și sunteți sinceri cu voi, veți constata că de fapt majoritatea lor nu depășesc autonomia medie a mașinilor electrice și că, pentru câteva vacanțe pe an când mergeți 1000 km cu mașina, s-ar putea să merite mai mult să închiriați una, dacă nu vreți să vă aventurați cu electrica.
În 5 luni de când o avem pe Zoey am parcurs 8000 km cu ea și nu am simțit vreodată că am așteptat după mașină, din contră, de obicei încărcarea era gata înaintea noastră. Și avem aici pe blog exemple și mai îndrăznețe, cum e cel al colegului Paul, care a parcurs câteva zeci de mii de km cu Kona în mai puțin de un an.
Al trei motiv: planificarea
Aici nu sunt multe de spus, doar că folosind o mașină electrică trebuie să-ți planifici mai mult traseul. Unde te oprești, cât stai și cât mai poți să mergi după oprire. Și tot așa.
La mașinile cu combustie internă e mai simplu, pentru că, în principiu, găsești o stație de benzină oriunde. La electrice trebuie planificat, chiar dacă numărul stațiilor rapide s-a înmulțit enorm în ultimii doi ani.
Așa că dacă ești genul care merge până se aprinde becul roșu la combustibil, s-ar putea ca o mașină electrică să nu fie, încă, pentru tine.
Ca o paranteză, nu recomand să mergeți în concedii fară să vă planificați alimentarea nici cu o mașină pe combustie, ca să nu pățiți ca mine în Grecia, acum vreo 4 ani, pe autostrada spre Lefkada, unde pe vreo 300 km nu era nicio benzinărie. Noroc că am găsit una ce părea părăsită într-un sat.
Ultimul motiv: prețul
În fine, motivul cel mai tăios este, evident, prețul. Mașinile electrice sunt departe de a fi ieftine, iar paritatea electric-combustie se întâmplă, deocamdată, doar la modele peste medie, de la 40000 Euro în sus.
În România mai bine din jumătate din parcul auto are peste 15 ani vechime. Multe familii își permit doar o mașină de câteva mii de euro. Cam asta e realitatea.
Cel mai ieftin Zoe costă undeva la 17000 euro cu toate reducerile, iar cel mai ieftin eUP, că Citigo nu se mai vinde, e pe la 12000 euro. Sunt sume în continuare mari pe care mulți s-ar putea să nu și le permită.
Însă dacă ai peste 15000 euro pentru o mașină nouă, atunci consideră ca aceasta să fie electrică și eu cred că nu vei regreta.
Altfel, în încheiere, vă spun că în timp ce voi citiți acest articol, eu sunt la munte cu mașina electrică și nu am avut nici cel mai mic stres să fac treaba asta, pentru că o cunosc și pentru că ne bucurăm și de drum, nu doar de destinație.

Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.
Nici programele de finanțare nu te prea ajută să achiziționezi o electrică !
Singurul dezavantaj sint acumulatoarele care sint scumpe la pret,nu prea merita sa cumperi o mașină electrica,fiecare persoana decide daca vrea o asemenea mașină.